Cel de-al nouălea protest pentru infrastructură de transport în Prelungirea Ghencea – Domnești, care urma să aibă loc vineri 13 oct., a fost interzis de Primăria capitalei și de Primăria Bragadiru. 

Deși organizatorii au urmat recomandările autorităților și au fost de acord cu deplasarea participanților pe trotuare sau pe acostamentul lateral, cele două autorități locale au decis să încalce cetățenilor dreptul la liberă întrunire și dreptul la liberă exprimare sub pretextul perturbării traficului rutier și faptului că pe alocuri acostamentul lateral al străzii este impracticabil pentru pietoni. 

Astfel autoritățile confirmă ceea ce cetățenii reclamă de 4 ani: faptul că strada Prelungirea Ghencea este impracticabilă și nesigură pentru pietoni și bicicliști, că noile trotuare sunt foarte înguste și realizate doar pe o porțiune de stradă iar congestiile de trafic sunt o problemă din ce în ce mai gravă în zonă. 

Cetățenii doreau să-și exprime din nou nemulțumirea față de tergiversarea timp de 11 ani a lărgirii străzii principale și a realizării Pasajului de la Domnești, în condițiile în care Primăria capitalei tocmai a tăiat suma de 5,000,000 de lei alocată în acest an pentru întocmirea noului Studiu de Fezabilitate al proiectului supralărgirii Prelungirea Ghencea. 

Cele două proiecte de infrastructura sunt începute ,,pe hartie’’ încă din anul 2006, CNAIR a licitat și contractat anul acesta realizarea Pasajului rutier dar Primăria capitalei susține că nu a putut finaliza pe teren măsuratorile necesare pentru corelarea celor două proiecte ceea ce denotă ori incompetența ori dezinteres total pentru nevoile cetățenilor. 

Marșul de protest din 13 oct. a fost anunțat conform legii 60/1991 a adunărilor publice încă din 21 sept. Primăriei capitalei, Primăriei Bragadiru, Primăriei Domnești și Consiliului Județean Ilfov și pentru că răspunsurile negative au venit după mai mult de 48 de ore, organizatorii vor acționa în instanță autoritățile locale pentru încălcarea legii și a drepturilor cetățenești. 

Dar, pentru că autoritățile locale nu au avizat favorabil marșul de protest, cetățenii anunță că nu îl vor mai organiza în schimb vor ieși vineri 13 oct. între orele 16 – 20 la o plimbare cu vecinii, pe trotuare. 

Locuitorii zonei își exprimă convingerea că încă este legal să te plimbi cu vecinii prin propriul cartier fără să fii amendat de forțele de ordine și adresează o Scrisoare Deschisă primarului capitalei și directorului CNAIR pentru a-i convinge să deblocheze de urgență cele 2 proiecte de infrastructura. 

De asemenea, cetățenii invită alături de ei în această plimbare orice reprezentant al autorităților locale sau centrale care vrea să înțeleagă situația cu care se confruntă comunitatea din zonă și care dorește să ajute la identificarea unei soluții optime pentru dezvoltarea urbanistică haotică și pentru lipsă infrastructurii de transport din zonă.