Alaturi de PACT au fost Marian Stas, Andreea Raducanu, dar si cetateni din toata tara – profesori, medici, pensionari, elevi, sportivi etc. – care si-au aratat sustinerea si increderea fata de o noua generatie de lideri, o generatie mult asteptata de romani, la 26 de ani de la Revolutie.

Profesorul Marian Stas a urcat pe scena Teatrului Elisabeta pentru a le spune cateva cuvinte mambrilor PACT: „Simt ca timingul vostru este perfect in ceea ce priveste schimbarea paradigmei politice in Romania. Este rostul generatiei voastre si rostul proiectului vostru sa definiti parametrii unui alt tip de comportament, unui alt tip de raport intre ceea ce inseamna civism, comportament politic si discurs bazat pe proiecte, si cu siguranta din punctul de vedere al legitimitatii si al pregatirii sunteti probabil cei mai calificati la nivelul generatiei voastre”.

Andreea Raducan le-a transmis membrilor PACT: „Sustinerea mea este absolut neconditionata, atat timp cat isi vor dori sa faca performanta. Sa fie intr-un ceas bun, mult curaj, sa nu va pierdeti conduita si drumul”.

Pentru fiecare dintre literele care definesc PACT, au sustinut discursuri patru reprezentanti ai platformei: Alexandru George Lazar (profesionalism), Cosmin Dragoi (actiune), Anda Radu (comunitate) si Mihai Precup (transparenta).

Alexandru George Lazar, avocat de succes in Spania,  considera ca definitia unui adevarat profesionist este „persoana care, indiferent de meserie, are constiinta. Acea persoana care nu poate dormi noaptea daca nu este sigura ca a facut lucrul asa cum trebuie. Persoana care face un pas in spate atunci cand stie ca nu are pregatirea de a duce lucrul mai departe si lasa locul celui mai bun.”

Cosmin Dragoi, consultant financiar, le-a vorbit celor din sala despre actiune: „Am crescut intr-o familie modesta din punct de vedere material. Am invatat pe propriami piele ca sunt singur raspunzator sa-mi fac viata mai buna.  Am invatat ca nimic nu se intampla daca nu fac eu ceva sa se intample. Am invatat ca viitorul nu vine de unul singur. Viitorul e ACUM, oameni buni, nu maine, nu alta data”.



Anda Radu, specialist in management strategic, a vorbit despre propriile experiente in activarea spiritului comunitar: „Pe 2 noiembrie 2014 am iesit la vot in Viena. Am stat si eu la coada cateva ore bune si i-am cunoscut pe ceilalti romani. Iar acolo, in multime, m-am trezit la realitate! Acolo am descoperit ca nu suntem nici o adunatura de idealisti si nici de cetateni turmentati. Suntem un grup de oameni cat se poate de realisti, care nu numai ca isi cunosc drepturile, insa sunt si dispusi sa lupte pentru ele, si care stiu foarte bine ceea ce vor. ..Si mai presus de toate, mi-am dat seama ca putem fi si foarte uniti!”

Mihai Precup, economist, a vorbit despre transparenta: „Romania are nevoie de o noua sansa. Pentru noi schimbarea presupune transparenta, iar transparenta inseamna curaj si onestitate. Curajul inseamna sa recunoastem si sa promovam valorile, onestitatea inseamna ca fiecare dintre noi sa ne recunoastem locul nostru in societate. Impreuna putem schimba Romania.”

In incheierea evenimentului, Sebastian (Tianu) Burduja, alaturi de reprezentantii PACT sositi din toata tara si din diaspora, a explicat de ce este nevoie de un PACT: 

„Sunt tot atatea povesti de viata cati oameni sunt cred in acest PACT pentru Romania. Nu doar aici in aceasta sala, ci peste tot in tara si peste tot in lume. Tuturor le pasa de Romania si sunt, fara exceptie, tineri de toate varstele. Pentru ca tineretea este o stare de spirit, iar tineretea fara batranete cere trei ingrediente: sinceritate, curaj si speranta. 

Arena publica este imorala, murdara si periculoasa, dar cat de etic este astazi refuzul implicarii? Mai acceptam o noua generatie pierduta? E vorba de generatia copiilor nostri, dragi prieteni. Viitorul le apartine, Romania le apartine. Dar pentru ca ei sa aiba o sansa maine trebuie ca noi, astazi, aici si acum, sa spunem „AJUNGE” si sa actionam. A sosit timpul sa ne intrebam nu de ce asa-zisii lideri politici isi bat joc de noi toti, ci de ce le mai permitem noi sa faca asta.

In „impreuna” sta totul. Fara „impreuna” nu suntem o tara. Impreuna astazi si in fiecare zi de acum inainte. 

Simplu si frumos de spus, dar cat de greu de facut! Nu e cazul sa ne pacalim singuri. Am ales sa ducem o lupta cumplit de grea. Vedem in fiecare zi cum joaca sistemul: cu atacuri la persoana si la familie, cu manipulari, cu neadevaruri. In Romania de azi se intra la rupere si trebuie sa stim, fiecare dintre noi, ca vor fi sacrificii, vor fi zile grele si nopti nedormite, vor fi clipe petrecute departe de cei dragi.

Dar ceea ce ne motiveaza in fiecare zi – si ceea ce politicienii de meserie si cei care ii slujesc credincios nu vor intelege niciodata – este un singur lucru: aceasta lupta nu este despre noi, este despre Romania si cetatenii ei. Este despre a gasi impreuna solutiile la problemele lor de zi cu zi, pentru ca apoi sa le punem in practica impreuna. Pe noi nu ne veti auzi urland, atacand, batand cu pumnul in masa. Suntem aici sa discutam despre cetateni, nu despre policieni, si vom respecta intotdeauna acest principiu sfant. Vom lasa timpul sa-si spuna cuvantul.



Impreuna totul este posibil, oricat de greu ar parea. Acesta este PACTUL nostru Romania si va invitam sa-l construim in zilele si anii care vor urma. Cum? Doar IMPREUNA!”


***
PACT este o platforma de centru, care isi asuma misiunea de a reda Romania cetatenilor ei pentru a construi impreuna o tara in 3D: democratica, dezvoltata si demna. Romania democratica inseamna institutii functionale, independente si reprezentative. Romania dezvoltata inseamna oportunitati, prosperitate si un trai decent pentru toti cetatenii. Romania demna inseamna o comunitate puternica si unita acasa, in Europa si in lume.



PACT reuneste „tinerii” – nu atat ca varsta, cat mai ales ca spirit — toti cetatenii care cred in sansa unui viitor mai bun pentru Romania si isi asuma responsabilitatea de a actiona pentru implinirea acestui ideal. 

Date de contact
Pentru informatii si detalii referitoare la eveniment, va rugam sa il contactati pe:
Alin Iliescu
impreuna@pactpentruromania.ro