Sub umbrela Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor (FNPA) si Institutia de invatamant primar ”Lexford Castel”, luni, 4 aprilie, a avut loc la Pitesti evenimentul de lansare a programului EDUXANIMA.
 
EDUXANIMA este un concept complex ce reuneste o serie de programe si evenimente de informare, comunicare si responsabilitate sociala privind relationarea armonioasa dintre oameni si animale.
 
Promotorul si dezvoltatorul  EDUXANIMA, care a fost si moderator al evenimentului, dna ANDRA ARSENE – director Program EDUXANIMA, a mentionat ca “rezultatele benefice ale  programelor Eduxanima sunt in dublu sens: atat pentru oameni cat si pentru animale. Pentru copii – contribuie la  o dezvoltare armonioasa, iar pentru adulti – la un mod de viata si de gandire sanatos si etic.”
 
Primul program din seria de programe EDUXANIMA este un program de educatie adresat copiilor si se va desfasura in scoli din judetul Arges, in baza parteneriatului incheiat intre FNPA, Consiliul Judetean Arges, Inspectoratul Scolar Judetean Arges si Lexford Castel - scoala propusa de catre directorul EDUXANIMA de a fi prima care va implementa programul.
 
Programul de educatie in scoli va consta in parcurgerea Brosurii ”Sa iubim animalele”, elaborata si asigurata gratuit de catre organizatia PETA scolilor care vor implementa programul EDUXANIMA, actiuni de informare si de invatare despre atitudinea corecta fata animale si responsabilitatile omului fata de ele, prin povesti, discutii, dezbateri, concursuri tematice, diverse actiuni in cadrul saptamanii “Scoala altfel” (concursuri, expozitii, vizite la un adapost de animale etc.
 
Alaturi de organizatorii evenimentului, Andra ARSENE - director program Eduxanima, Carmen ARSENE - presedinte FNPA si Catalin GHERZAN-manager Scoala Lexford Castel au fost prezenti Presedintele Consiliului Judetean Arges, Dl Florin TECAU si Inspectorul Scolar Judetean adjunct, Dna Mihaela CRISAN.
 
La eveniment au participat, ca INVITATI SPECIALI:
 
 Alteta Sa Regala Printesa MAJA von HOHENZOLLERN
 Sylvie BUNZ, reprezentantul Organizatiei PETA – cea mai mare organizatie de protectie a animalelor din lume
 Maestrul Gheorghe ZAMFIR
 Anette KRAMME, Secretar de Stat, Membru al Parlamentului German
 Ute VOGT, Membru al Parlamentului German
 Thomas SCHRÖDER, Presedinte Federatia Germana pentru Protectia Animalelor
 
Printesa MAJA von HOHENZOLLERN, unul dintre cei mai cunoscuti activisti din lume, care militeaza pentru drepturile animalelor, a spus ca „astazi este o zi mare pentru animalele si copiii din Romania. Introducerea protectiei animalelor prin programul EDUXANIMA este pentru mine o piatra de hotar”, “avand in vedere contextul, este de remarcat cat de pacifiste sunt animalele; animalele nu fac razboaie, nu comit atacuri teroriste, nu fac crime din lacomie, nu sunt corupte”
 
SYLVIE BUNZ, reprezentanta celei mai mari si mai cunoscute organizatii pentru drepturile animalelor din lume, PETA, a avut o prezentare asupra activitatii organizatiei si in special a departamentului PETA Kids cu atributii in programe educationale pentru copii. Dna Bunz a facut cunoscut audientei ca motto-ul PETA, principiul dupa care trebuie sa traim, este „ce tie nu-ti place altuia nu-i face” si se raporteaza la tot, om, natura, animale!
 
Maestrul GHEORGHE ZAMFIR ne-a impartasit suferinta pe care o simte la vederea degradarii relatiei dintre om si natura dar si, in modul sau caracteristic, cu patos si poezie, simtamintele care se nasc in interpretarea cantecelor sale ce contin puritatea trilurilor.
 
Reprezentantii delegatiei germane, ANETTE KRAMME si UTE VOGT, membre ale Parlamentului German au raspuns la faptul ca si Germania are inca probleme referitoare la protectia animalelor referindu-se cu precadere la normele din cadrul animalelor de interes economic din fermele de crestere intensiva si ca Germania a fost printre primele tari care au implementat programe educationale de protectie a animalelor.
 
THOMAS SCHRÖDER, Presedintele Federatiei Germane pentru Bunastarea Animalelor, cea mai mare organizatie de protectie a animalelor si conservarea naturii din Europa, a subliniat importanta programului educational in dezvoltarea empatica a copiilor, in relationarea armonioasa dintre oameni si animale. 
 
„In procesul de educatie al fiecaruia dintre noi, incepand cu primii ani de acasa, invatam de la parintii si educatorii nostri, ca suntem fiintele cele mai evoluate si civilizate ale regnului animal. Invatam ca, noi intre noi oamenii, trebuie sa ne respectam nevoile, viata, se ne ajutam si sa empatizam cu cei care sunt in suferinta. Dar acest proces de educare este incomplet. Va fi intreg doar atunci cand vom invata sa ne raportam la toate fiintele, care au drepul nativ la respect si demnitate, un drept ce nu trebuie acordat, pentru ca el deja exista, ci trebuie doar respectat!” a incheiat directorul EDUXANIMA, ANDRA ARSENE.
 
In continuarea evenimentului de lansare, au avut loc vizita la Scoala nr. 5 Nicolae Iorga din Pitesti si vizita Altetei Sale Regale Printesa Maja de Hohenzollern si a dnei Sylvie Bunz, reprezentant PETA, la Scoala primara Lexford Castel, unde ne asteptau zeci de de copii, directorii scolilor, invatatori si profesori, alaturi de organizatori si directorul EDUXANIMA. Copiii au avut parte de prima intalnire cu programul EDUXANIMA, la care au raspuns cu un entuziasm extraordinar, au primit primele brosuri PETA, “Sa iubim animalele”, insigne tematice dar si autografe pe fotografii oferite de Printesa. in cadrul vizitei, cu o insigna speciala avand mesajul “Iubesc toate animalele” a fost “decorat” si dl Florin Tecau, Presedintele Consiliului Judetean Arges!
 
Evenimentul a fost plin de mesaje frumoase ce iti dau speranta ca in mod sigur viitorul nostru va fi candva unul in comuniune perfecta cu natura si ca, asa cum isi incheia speechul prof. MIHAELA CRISAN, Inspector Scolar Judetean adjunct, „educatia in al doilea deceniu al mileniului trei inseamna sa fim parte activa a mediului in care traim, sa respectam dreptul la viata!”
 
Carmen ARSENE
Presedinte 
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA)
cmarsene@yahoo.com