Fundatia World Vision Romania a sarbatorit astazi, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, incheierea cu succes a proiectului „Atelierul de mestesuguri”, desfasurat in beneficiul comunitatilor rurale din Transilvania de Nord in perioada aprilie 2012 – martie 2014.  
 
„Ne-am dorit sa inapoiem familiei din mediul rural una dintre valorile care tin de esenta satului romanesc – traditia mestesugurilor. Tinerii tind sa nu o ia in considerare ca optiune de viitor, nu pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca nu sunt stimulati sa o faca. Proiectul a readus mestesugurile in inima comunitatilor rurale si le-a dat un nou strai. Se poate trai din mestesugarit, atunci cand artistul popular dobandeste cunostintele si instrumentele care il ajuta sa se adapteze solicitarilor economiei: o perspectiva limpede asupra pietei artizanatului, abilitatea de a-si adapta marfurile cerintelor clientului, distributie diversificata si promovare continua. Artizanii care au participat la proiect au acum in atelierul lor si acest bagaj al “micului intreprinzator” a declarat managerul proiectului, Tünde Csata. 
 
Proiectul „Atelierul de mestesuguri” a cuprins 60 de sate din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures si a fost conceput ca un pachet integrat de cursuri de calificare, servicii si instrumente menite sa sustina dezvoltarea mesterilor. In primul an de proiect, peste 200 de transilvaneni, mestesugari renumiti si iubitori ai traditiei, au dobandit calificare in tesatorie manuala si/sau competente de antreprenori. 
 
Pentru a sprijini mesterii aflati la inceput de drum, in satul Dezmir din judetul Cluj a fost amenajat un atelier dotat cu toate uneltele si materialele necesare, in care astazi mesterii isi impartasesc priceperea in tesut, pictura pe lemn si margelit. Concomitent, artizanii clujeni au fost ajutati sa infiinteze trei asociatii profesionale in comunitatile Sandulesti, Mera si Baisoara. Cadrul juridic le protejeaza interesele si reuneste eforturile de a-si dezvolta si promova micile afaceri. 
 
Pe parcursul anului 2013, 285 artisti populari au fost indrumati in dezvoltarea planurilor de afaceri in centrul regional inaugurat la Cluj - Napoca, iar 30 dintre ei au fost premiati pentru ideile lor. Premiile,  in valoare de 180.000 de lei, au facut posibila crearea de noi ateliere sau renovarea celor care nu ofereau conditii adecvate si, mai mult decat atat, au dat artistilor un nou imbold sa isi urmeze pasiunea. 
 
„Am participat la concurs cu un proiect de afaceri si mi-am luat masina de cusut. La curs am invatat ca trebuie sa iti sustii afacerea. Daca brodand un ceas sau o fata de masa cu mana iti trebuie o luna de zile, cu masina de cusut mai poti face o lenjerie, doua, ca sa poti trai. Cu proiectul realizat de World Vision am reusit – mi-am indeplinit un vis.” marturiseste Adriana Patacean, membra a asociatiei „Creatorii de Frumos” din Sandulesti.
 
Ultima faza a proiectului s-a axat pe crearea unor noi piete de desfacere si promovarea online a artizanilor. Astfel, 10 pensiuni din judetele Cluj, Salaj si Bistrita au gazduit iarna aceasta expozitii ale obiectelor lucrate de participantii la „Atelierul de mestesuguri”. 
 
In ultimele trei luni ale anului 2013, peste 12000 de oameni au ajuns sa cunoasca indeaproape arta populara transilvaneana, prin intermediul catalogului online  www.targuldelasat.ro, lansat de World Vision Romania cu scopul de a creste vizibilitatea artizanilor in mediul online. Rezultatele nu s-au lasat asteptate - mesterii au primit comenzi de la  cei care apreciaza artizanatul autentic, dar si de la companii renumite care i-au contactat pentru colaborari. 
 
„Felicitam World Vision Romania pentru aceasta initiativa. Am avut incredere in ce ni s-a propus inca de la inceput. Cu sprijinul colegilor, am mobilizat o parte din mesterii bistriteni sa participe la cursurile de antreprenoriat. Sunt cu atat mai incantat si mai bucuros pentru ca unii dintre ei au castigat premii si au putut sa isi finanteze atelierele. Ca urmare a cursurilor, mesterii au venit cu propuneri de proiecte si, de acum inainte, sper sa ne organizam mult mai bine.”, a apreciat domnul Ion Simionca, reprezentantul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bistrita-Nasaud.
 
Eforturile depuse pe parcursul ultimilor doi ani si rezultatele obtinute cu sprijinul partenerilor proiectului, Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale Dezmir si S.C. Ascendo, arata ca dezvoltarea comunitatilor rurale are o alternativa reala in mestesugurile traditionale. Valorile si identitatea locala reprezinta bunuri publice care pot oferi oamenilor din mediul rural sansa unei vieti mai bune.  
 
***
Contact:

Claudia Tokacs, Specialist Comunicare
0731444773 claudia_tokacs@wvi.org
www.atelieruldemestesuguri.ro 
www.targuldelasat.ro 
 
 
Despre World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. Ȋn 23 de ani de prezenta in Romania am ajutat peste 350.000 de copii si adulti, in 200 de comunitati din 8 judete.
 
World Vision Romania crede in sanse egale pentru copii de la sate si de la oras. De aceea deruleaza in comunitatile rurale programe de lunga durata pentru educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la educatie formala si informala si la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea comunitatii in care traiesc.
Suntem partenerii comunitatilor in scopul de a le imputernici  sa se autosustina si sa ofere bunastare copiilor si familiilor. Sustinem asociatiile comunitare si grupurile de initiativa sa creasca si sa se implice in dezvoltarea comunitatilor lor. Lucram cu asociatii constituite legal, si, de asemenea, cu grupuri informale de copii, tineri si adulti cu initiativa si entuziasm.