La invitatia Asociatiei Romano ButiQ si a Mesteshukar ButiQ, doi designeri suedezi au strabatut Romania in cautare de mestesugari romi alaturi de care sa dezvolte o noua colectie de obiecte. Tor Palm si Mattias Rask, reuniti sub numele de Glimpt Studio, au vizitat pe parcursul a doua saptamani 7 comunitati de mestesugari romi din reteaua Mesteshukar ButiQ; rudari, caldarari, argintari, ceaunari, fierari, impletitori in rachita si in lemn de alun, pentru a intelege cat mai bine specificul acestora. Pana in prezent, cei doi au mai lucrat cu mestesugari si artizani din Peru, Africa de Sud si Vietnam, iar rezultatele acestor colaborari au facut si ele ocolul lumii.

Tor Palm si Mattias Rask vad in acest proiect un schimb de experienta din care deopotriva ei si mestesugarii au de invatat. Cei doi nu se multumesc cu plasarea unor idei in mijlocul unei comunitati capabile sa le puna in practica, ci isi doresc sa asiste indeaproape intreg procesul de creatie si productie pentru a potenta la maximum efectele acestei colaborari.

Tor Palm si Mattias Rask urmaresc sa se intoarca in Romania in toamna acestui an pentru o perioada mai indelungata in care, impreuna cu echipa Mesteshukar ButiQ, sa inceapa lucrul efectiv cu mestesugarii romi.  Pe langa dorinta de a intra in contact cu viziuni culturale alternative care servesc drept surse de inspiratie, Tor si Mattias se simt responsabili sa contribuie si la bunastarea acestor comunitati.

”Vrem sa vedem lumea din perspective diferite. Cum este viata pentru cei care vor urma sa lucreze cu ideile noastre? Ajungem sa cunoastem acesti oameni si speram sa le putem oferi ceva in schimb. Gasesti mai multa viata intr-un obiect facut de mana omului, este mai aproape de origini, este mai real. Nu este perfect din toate punctele de vedere, dar niciunul dintre noi nu este” – spun cei de la Glimpt Studio.

Cei doi designeri au fost invitati in Romania de Mesteshukar ButiQ si Asociatia Romano ButiQ din dorinta de a imbunatati conditiile de trai ale mestesugarilor romi, dar si pentru a continua demersul de conservare, promovare si perpetuare a mostenirii culturale prezente in comunitatile de romi. 

“Ne dorim ca, alaturi de designeri talentati din Romania si din strainatate, sa dezvoltam produse noi si cu o utilitate ridicata, prin care mestesugarii romi sa isi duca mai departe traditiile si cultura mestesugareasca” – spun cei de la Mesteshukar ButiQ.

Mesteshukar ButiQ (www.mbq.ro) este o retea de intreprinderi de economie sociala care are in vedere cresterea apetitului pentru mestesugurile rome si sporirea vanzarilor acestora. 

Asociatia Romano ButiQ (www.romanobutiq.ro) a fost infiintata din nevoia de a prezenta realist comunitatea roma si de a crea spatiul in care oamenii sa descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunitati o aduc in societate, dincolo de stereotipul negative sau de paradigma de victima.

Rezultatele colaborarii cu mestesugari si artizani din Peru: http://glimpt.se/peru/, Africa de Sud http://glimpt.se/south-africa/, Vietnam http://glimpt.se/vietnam/ 

Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta la adresa office@mbq.ro sau andrei@mbq.ro