Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a participat la o sesiune de lucru a Asociatiei React, privind dificultatile de angajare a femeilor din Romania.  Din nevoia de a pune la aceeasi masa actorii sociali care pot sustine si incuraja egalitatea de sanse a femeilor pe piata muncii, va fi infiintata o Retea Nationala pentru Promovarea Egalitatii de Sanse a Femeilor pe Piata Muncii din Romania.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a raspuns invitatiei de a participa la sedinta de lucru organizata la sediul Asociatiei React, pe tema dificultatilor de integrare pe piata muncii a femeilor in situatii de risc. 
 
Asociatia React deruleaza proiectele Scoala de antreprenoriat pentru femei cu initiative responsabile (Safir) si Anotimpuri la borcan, care vizeaza formarea si integrarea socio-profesionala a 3.500 de femei din Romania.
 
Ministrul delegat pentru Dialog Social implementeaza, in prezent, o strategie de consolidare a relatiei cu societatea civila si de incurajarea a suportului pe care organizatiile neguvernamentale il ofera beneficiarilor apartinand unor grupuri in situatii de risc.
 
Pe parcursul implementarii proiectelor mai sus mentionate, Asociatia React a identificat o serie de nevoi nationale in ceea ce priveste egalitatea de sanse a femeilor pe piata muncii din Romania. Ministrul delegat pentru Dialog Social si reprezentantii organizatiei au identificat necesitatea infiintarii unei retele pentru promovarea egalitatii de sanse a femeilor pe piata muncii din Romania. Reteaua va reuni organizatii nonprofit, institutii, companii si specialisti independenti in domeniu si va avea trei directii majore de actiune: 
1. Educatie – prin incurajarea si cresterea accesului la informatii privind egalitatea de sanse a femeilor pentru toate categoriile sociale.
2. Advocacy – prin care se va urmari adaptarea legislatiei ce vizeaza integrarea sociala si economica a femeilor din Romania, astfel incat sa asigure o evolutie pozitiva in respectarea egalitatii de sanse.
3. Cercetare – prin care se vor acoperi nevoile de cercetare si de date statistice pentru domeniul egalitatii de sanse a femeilor pe piata muncii din Romania.
 
“Egalitatea de sanse a femeilor inca este o provocare a societatii din Romania, atat din punct de vedere al integrarii lor pe piata muncii cat si in ceea ce priveste echilibrul viata profesionala - viata personala. Astazi, am gasit o solutie pentru a oferi o abordare integrata a problematicii egalitatii de sanse a femeilor. Reteaua Nationala pentru Promovarea Egalitatii de Sanse a Femeilor pe Piata Muncii din Romania va fi deschisa tuturor specialistilor din domeniu si va avea ca scop imbunatatirea situatiei economice si sociale a femeilor. Deschiderea Doamnei Ministru, Aurelia Cristea, si dorinta de implicare in retea, ne demonstreaza faptul ca putem conta pe interventia institutiilor statului in sustinerea si promovarea femeilor din Romania”, a declarat Anca Stefan, Presedintele Asociatiei React.
 
“Am remarcat in cadrul acestei  intalniri mai multe proiecte de economie sociala sustenabile, care continua sa genereze locuri de munca si dupa incheierea finantarii europene. Sunt sigura ca si proiectul “Anotimpuri la borcan”, prin care sute de gospodine sunt ajutate sa-si valorifice produse create dupa retete traditionale, va avea acelasi succes. Sunt impresionata de dedicatia si energia cu care Asociatia React raspunde unor nevoi ale comunitatii. In ceea ce priveste proiectele legate de egalitatea de sanse, Asociatia React are toata sustinerea mea, si, mai mult decat atat, voi organiza o intalnire de lucru la care doresc sa o invit si pe colega mea, Ioana Cazacu, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati din Cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice”, a declarat Aurelia Cristea, Ministrul delegat pentru Dialog Social.
 
In urmatoarea perioada va fi demarat procesul de infiintare propriu-zisa a retelei si de atragere a organizatiilor si persoanelor interesate sa sustina promovarea egalitatii de sanse a femeilor pe piata muncii din Romania. 
 
Secretariatul retelei va fi asigurat de Asociatia React, in parteneriat cu Ministrul delegat pentru Dialog Social. 
 
Date contact Asociatia React:
Andreea Rotaru 
andreea.rotaru@asociatiareact.ro 
0723 212 249
 

***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in patru domenii: sanatate publica, educatie, dezvoltare comunitara si economie sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 50 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 13 premii de excelenta - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieti omenesti.
www.asociatiareact.ro

Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, manager de comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0723212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.