Miercuri, 10 mai, comunitatea MERITO va creşte cu 12 noi membri, profesori valoroşi din toată ţara, premiaţi pentru performanţele lor de la clasă şi în afara acesteia.

Pe 10 mai, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie vor celebra a VIII-a generație de profesori MERITO, 12 laureaţi ai Galei MERITO, la finalul primei zile de RBLSummit. Laureaţii sunt exponenţi ai profesorilor care învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor şi răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta.

Gala MERITO este momentul anual de recunoaștere a Excelenței în Educație și de mulțumire publică a 12 profesori valoroși, a VIII-a generaţie MERITO, la finalul primei zile a Romanian Business Leaders Summit, ediţia a XI-a, reuniunea anuală a comunităţii de business sub umbrela căreia se desfăşoară proiectul.

De opt ani, prin proiectul MERITO sunt aduşi în fața publicului și în lumina reflectoarelor profesori care găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție, care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală. Până acum, 81 de cadre didactice au pășit pe scenă. La Gala MERITO 2023 vor fi premiaţi 12 profesori din toată ţara, din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite. Profesorii laureaţi au fost selectați din peste 350 de recomandări procesate (~3,4% dintre candidaţi), validate online şi în teritoriu, de către un juriu format din membri RBL şi ai echipei MERITO, în urma unui proces de selecţie de aproape 1 an de zile, în funcție de gradul de inovație la clasă și în afara acesteia, urmărind gradul de inovație la clasă și în afara acesteia, modul în care contribuie la formarea altor cadre didactice, impactul în comunitate, gradul în care trăiesc și aplică o cultură a învățării și colaborării.

Profesorii selectați în generația 2023, din învăţământul preuniversitar public, merită recunoașterea și mulțumirile oferite la scenă deschisă, din partea comunității Romanian Business Leaders, a generațiilor anterioare MERITO, a profesioniștilor din Educație prezenţi la eveniment şi a oamenilor din publicul larg. Organizatorii sunt bucuroşi să anunţe participarea prof. Mircea Miclea, în calitate de keynote speaker în deschiderea evenimentului.

Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina proiectului: https://www.facebook.com/proiectulmerito/, miercuri, 10 mai, începând cu ora 18:30, cât şi pe evenimentul dedicat: https://fb.me/e/RKKsr1Rh.

Ideea proiectului MERITO a luat naștere la RBLSummit 2015, din nevoia de a crea contexte în care dascălii să fie apreciați, să lucreze împreună și să-și împărtășească experiența pentru învățarea altor profesori. În timp, am crescut şi consolidat comunitatea de profesori valoroşi, în care investim continuu, iar cauza noastră s-a cristalizat spre a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi a o profesionaliza.

„Vrem să îi descoperim pe profesorii valoroși şi inovatori din România. Nu le-am mulțumit destul pentru rolul pe care îl joacă în societate: ei sunt formatori de oameni. E momentul să îndreptăm acest lucru – să le arătăm recunoștința noastră, respectul nostru, pentru că sunt parte din elita profesioniștilor României. Numai cu o educație de bună şi înaltă calitate putem să fim o țară respectată, apreciată şi stăpâna pe viitorul ei”, spunea atunci, la început, Măriuca Talpeș, inițiatoarea ideii, liderul proiectului și co-fondator Bitdefender, membră a board-ului Romanian Business Leaders.

Până în prezent, 81 de cadre didactice au urcat pe scena Galei MERITO, în cele șapte ediții anuale, care reprezintă "cel mai emoţionant moment din Summit". Au fost aplaudate de publicul din sală (profesori, oameni din business şi profesionişti din societatea civilă) și de cel de acasă, care a urmărit transmisiunea online, și au primit mesaje video de mulțumire din partea foștilor elevi. Profesorii MERITO sunt recompensați cu câte 1.500 de euro, un trofeu și o diplomă, iar apoi investim continuu în dezvoltarea acestora ca experţi-practicieni "de la firul ierbii", pentru a-şi difuza expertiza către 50.000 de cadre didactice din sistem, în următorii ani.

"Fiecare dintre noi avem o menire. Eu consider că menirea mea personală este să ajut fiecare copil care trece pragul casei mele, clasei mele şi prin mâinile mele, să câştige încredere în sine şi să înveţe să lupte pentru a fi bine cu el. Premiul acesta reprezintă o recunoaştere a ceea ce am făcut – îmi dă încredere că ceea ce am făcut a fost un drum bun. Reprezintă şi o motivaţie, dar şi responsabilitate, un nou început, oportunităţi de colaborare, resurse, inspiraţie şi o forţă.” - spunea Anca Mezei, profesoară pentru învăţământul preşcolar la Şcoala Gimnazială nr. 5 din Săcele (BV), laureată ca Educatoarea MERITO 2022, pe scena Galei MERITO 2021.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Comunitatea profesorilor laureaţi ajunge la 93 de dascăli, care împreună cu antreprenorii și managerii din RBL lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza, cu mai multe detalii pe www.merito.ro.

 

 ***

Despre proiectul MERITO

Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza. Recredibilizăm meseria prin recunoaşterea şi promovarea profesorilor valoroşi, care practică Educaţie de calitate, inclusiv în afara claselor lor. Profesionalizăm meseria prin dezvoltarea acestor profesori şi sprijinul pentru răspândirea expertizei şi practicilor validate către colegii din sistem.

Comunitatea profesorilor MERITO numără 81 de laureaţi în prezent, în a căror dezvoltare investim continuu şi care, împreună cu antreprenorii și managerii din RBL, lucrează ca să multiplice în sistemul de educație practici validate de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă. Ne-am propus să contribuim la formarea a 50.000 de profesori din sistem până în 2035, astfel încât aceștia să cultive adecvat abilitățile necesare elevilor. Detalii complete pe www.merito.ro


Despre Fundația Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.

Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație.

RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Mai multe detalii pe www.rbls.ro.