Miercuri, 18 mai, comunitatea MERITO va creşte cu 14 noi membri, profesori valoroşi din toată ţara, premiaţi pentru performanţele lor de la clasă şi în afara acesteia.

Pe 18 mai, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie vor celebra a VII-a generație de profesori MERITO, 14 laureaţi ai Galei MERITO, la finalul primei zile de RBLSummit. Laureaţii sunt exponenţi ai profesorilor care învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor şi răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta.

De șapte ani, prin proiectul MERITO sunt aduşi în fața publicului și în lumina reflectoarelor profesori care găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție, care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală. Până acum, 67 de cadre didactice au pășit pe scenă. La Gala MERITO 2022 vor fi premiaţi 14 profesori din toată ţara, din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite. Profesorii laureaţi au fost selectați din peste 350 de recomandări procesate, validate online şi în teritoriu, de către un juriu format din membri RBL şi ai echipei MERITO, în urma unui proces de selecţie de aproape 1 an de zile, în funcție de gradul de inovație la clasă și în afara acesteia în ultimii 2 ani și de măsura în care contribuie la învăţarea altor cadre didactice.

Profesorii selectați în generația 2022, din învăţământul preuniversitar public, merită recunoașterea și mulțumirile oferite la scenă deschisă, din partea comunității Romanian Business Leaders, a generațiilor anterioare MERITO, a profesioniștilor din Educație prezenţi la eveniment şi a oamenilor din publicul larg.

Câteva indicii despre profesorii MERITO 2022, ale căror vor poveşti vor fi dezvăluite la Gala de mâine - ce înseamnă şi cum arată meseria de profesor pentru aceştia - aici.
Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina proiectului, miercuri, 18 mai, începând cu ora 18:30, cât şi pe evenimentul dedicat.

Ideea proiectului MERITO a luat naștere la RBLSummit 2015, din nevoia de a crea contexte în care dascălii să fie apreciați, să lucreze împreună și să-și împărtășească experiența pentru învățarea altor profesori. În timp, am crescut şi consolidat comunitatea de profesori valoroşi, în care investim continuu, iar cauza noastră s-a cristalizat spre a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi a o profesionaliza.

„Vrem să îi descoperim pe profesorii valoroși şi inovatori din România. Nu le-am mulțumit destul pentru rolul pe care îl joacă în societate: ei sunt formatori de oameni. E momentul să îndreptăm acest lucru – să le arătăm recunoștința noastră, respectul nostru, pentru că sunt parte din elita profesioniștilor României. Numai cu o educație de bună şi înaltă calitate putem să fim o țară respectată, apreciată şi stăpâna pe viitorul ei”, spunea atunci, la început, Măriuca Talpeș, inițiatoarea ideii, lider de proiect și co-fondator Bitdefender.

Până în prezent, 67 de cadre didactice au urcat pe scena Galei Merito, în cele șase ediții anuale, care reprezintă "cel mai emoţionant moment din Summit". Au fost aplaudate de publicul din sală (profesori, oameni din business şi profesionişti din societatea civilă) și de cel de acasă, care a urmărit transmisiunea online, și au primit mesaje video de mulțumire din partea foștilor elevi. Profesorii MERITO sunt recompensați cu câte 1.500 de euro, un trofeu și o diplomă, iar apoi investim continuu în dezvoltarea acestora ca experţi-practicieni "de la firul ierbii", pentru a-şi difuza expertiza către 50.000 de cadre didactice din sistem, în următorii ani.

“Nu mă aşteptam să ajung aici în doar 3 ani de când sunt profesor. Premiul acesta nu e doar o recunoaştere a unor merite, e de fapt o încurajare – este un semn că ceea ce facem, acolo unde facem, în aceste sate este bine. Educaţia va fi întotdeauna un şantier în lucru, iar acest premiu nu este al unui singur om, ci îl primesc pentru o echipă minunată care face lucrurile să se întâmple şi îl mai primesc pentru acei copii ai României pe care nu i-a premiat nimeni niciodată.” - spunea emoţionată Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică la Şcoala Gimnazială Sânpetru, pe scena Galei MERITO 2021.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Comunitatea profesorilor laureaţi ajunge la 81 de dascăli, care împreună cu antreprenorii și managerii din RBL lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza, cu mai multe detalii pe www.merito.ro.

***

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.
Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație.
RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.
Mai multe detalii pe www.rbls.ro.