Evenimentele organizate de Asociația StartEvo și Asociația pentru Dezvoltare și Mediu ADEMED sunt finaliste în Competiția Meet and Code, ediția 2021, care în fiecare an premiază cele mai creative și originale evenimente de programare și tehnologie aliniate cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week. https://meet-and-code.org/ro/ro/news-show/433

Premierea

În 2021 juriul internațional a ales 15 evenimente finaliste din cele peste 1.400 de evenimente de programare și tehnologie organizate în 35 de țări europene care au fost finanțate în cadrul Programului Meet and Code. https://meet-and-code.org/ro/ro/

Premiile vor fi acordate în cadrul unei ceremonii online joi, 28 aprilie pentru cinci categorii: Girls do IT!, Community, Diversity, Code for the Planet și Code for Europe.

Înscrierile sunt disponibile aici - bit.ly/JoinMeetandCode pentru organizațiile non-profit de educație care doresc să descopere toate evenimentele premiate. Participarea este gratuită.


Organizațiile finaliste din România

Evenimentul “Și noi programăm! Scratch tactil pentru nevăzători” organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Mediu ADEMED este finalist în cadrul categoriei Diversity. În cadrul unui eveniment hibrid, 20 de elevi din București cu deficiențe de vedere au învățat să folosească limbajul de programare vizuală Scratch adaptat nevoilor acestora pentru a lua deciziile potrivite în cazul unui potențial cutremur.

 
“Recunoașterea internațională reprezintă pentru ADEMED și pentru Școala pentru Deficienți de Vedere din București o încurajare de a continua dezvoltarea lumii educative tactile, cu alte limbaje de programare, cu modele de educație tehnologică, cu introducerea conceptului de design thinking și a cunoștințelor de inteligență artificială. Suntem convinși că dimensiunea internațională dobândită prin sprijinul Asociației Techsoup și a inimoșilor sponsori ai Meet and Code ne va oferi prilejul de a discuta cu organizații cu preocupări similare din toată lumea, într-un efort coordonat de a inova și de a împărtăși experiență și resurse.” Florin Alexandru, profesor de științe aplicate, ADEMED - Asociația pentru Dezvoltare și Mediu
 
Evenimentul “Kidibot Bio-Programming Training” organizat de Asociația StartEvo este finalist în cadrul categoriei Code for Europe. Acest eveniment a introdus copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani din România, Moldova și Marea Britanie în lumea bio-programării genetice, macro-cosmosului (Pământ, Sistem Solar, Galaxie, Univers observabil) și micro-cosmosului (țesut, nucleul celulei, ADN, atomi, protoni/neutroni, quarci). De asemenea, participanții au învățat să programeze acțiuni Minecraft în Scratch, apoi au învățat despre tehnologia Crispr CAS9 punând în valoare abilități extraordinare ale animalelor.
”Suntem onorați că proiectul nostru a fost considerat vrednic să fie între cele mai bune proiecte din Europa. Este o mare bucurie pentru noi și copiii pe care îi ajutăm. Credem că lumea poate deveni un loc mai bun prin educație și prin curiozitate. Orice inițiative care ajută în atingerea acestui deziderat sunt binevenite.Constantin Ferseta, Fondator Kidibot
 
5 ani de Meet and Code în Romania


Programul Meet and Code, coordonat în România de 5 ani de către Asociația Techsoup, susținătoarea activităților Europe Code Week, a ajuns la 16.500 de copii și tineri din toată țara. Cele 409 de evenimente coordonate de organizațiile non-profit din țară (asociații de elevi, asociații de profesori, asociații partenere școlilor și nu numai) au provocat participanții să descopere puterea liniilor de cod și a tehnologiei prin rezolvarea unor probleme din comunitățile lor.
În total, peste 32.000 de copii și tineri din 35 de țări europene au participat anul trecut la 1.461 de evenimente STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte, Matemetică) aliniate cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week.


Motto-ul Meet and Code: Empowering a Generation

Scopul Meet and Code este de a contribui la o lume în care fiecare tânăr european are abilitățile digitale necesare pentru a-și modela propriul viitor. Inițiativa a fost co-creată de către compania SAP și Haus des Stiftens gGmbH din München, care coordonează procesul de acordare a granturilor, împreună cu partenerii din cadrul rețelei TechSoup Europe. Meet and Code sprijină inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week, și este aliniată la Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
Meet and Code 2021 a sprijinit evenimente de tehnologie și programare în următoarele 35 de țări: România, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Garmania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit și Ucraina.






***
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro