Asociația OvidiuRo și Kaufland România lansează cea de-a treia ediție a proiectului „Punguța cu două cărți”, care încurajează lectura începând de la naștere. La această ediție, 20.000 de Punguțe vor ajunge la copii din medii defavorizate, obiectivul fiind ca și aceștia să beneficieze de stimulare cognitivă încă de la vârste foarte mici.

La fel ca în edițiile precedente, proiectul urmează să fie implementat la nivel național în cele mai sărace comunități rurale și urbane, acolo unde ambasadori ai lecturii își doresc să susțină proiectul pe bază de voluntariat. Pentru acest proiect, vă încurajăm să invitați și alți profesori, bibliotecari, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari etc., care vor să devină ambasadori ai lecturii pentru copiii de 0-3 ani din familii defavorizate.

În cadrul proiectului, ediția aceasta vom organiza și o campanie de informare a tuturor primăriilor din România privind importanța educației timpurii și a cititului de la cele mai mici vârste.

„Punguța cu două cărți este unul dintre proiectele la care ținem cel mai mult pentru că ambasadorii lecturii au șansa să discute cu fiecare familie în parte și să explice importanța lecturii încă de la vârste foarte mici, a mersului la grădiniță și a cititului ca activitate de familie. Intervenția directă în comunități defavorizate prin acest pachet de lectură înseamnă de cele mai multe ori o șansă la educație a unui copil și o perspectivă nouă pentru o familie aflată în dificultate,” a menționat Maria Gheorghiu, președinte Asociația OvidiuRo.

„Pentru noi, la Kaufland România, investiția în educație este o prioritate și ne bucurăm să continuăm proiectul Punguța cu două cărți. Recunoaștem importanța lecturii din primii ani de viață și apreciem efortul echipei OvidiuRo și a tuturor ambasadorilor a duce punguța în cât mai multe comunități din țară, unde a fost bine primită de copii, părinți și bunici deopotrivă”, menționează Katharina Scheidereiter, CSR Kaufland România.

„Educația timpurie pune bazele unei colaborări îndeaproape între părinte, copil și unitatea de învățământ, fie că vorbim de creșă, grădiniță sau școală și ajută în formarea unei rutine sănătoase pentru dezvoltarea oricărui copil. Intervenția în teritoriu pe care Asociația OvidiuRo o face alături de partenerii săi, companii private și voluntari deopotrivă, prin distribuția de cărți și îndemn la lectură în familie, contribuie la o schimbare sistemică pe care sperăm să o vedem în anii următori, o dată cu noua generație de cititori,” a subliniat Radu Szekely, consilier al Ministrului Educației.

„Pentru unii dintre copiii la care am ajuns cu Punguța cu două cărți, a fost pentru prima dată când au văzut o carte, pe care au explorat-o întâi ca obiect și jucărie, iar mai apoi au citit-o. Totodată, am rămas puternic impresionată de felul în care fiecare copil descoperă Punguța și ia contact cu cartea. Se creează o dimensiune magică, pe care toți copiii ar trebui să o experimenteze acasă, în familie,” a declarat Alexandrina Toader, inspector principal Direcția de Asistență Socială a Primăriei Bălan, județul Harghita, ambasador al lecturii.
Anul acesta, pachetul va ajunge la 20.000 de copii de 0-3 ani din familii defavorizate, care vor primi pentru acasă câte două cărți ilustrate, adecvate vârstei antepreșcolare, iar părinții vor fi informați despre importanța educației timpurii, a frecventării grădiniței de către copii și a cititului alături de aceștia.

2.000 de ambasadori ai lecturii vor participa la sesiunile de formare centrate pe literație susținute de formatorii OvidiuRo, vor organiza sesiuni de lectură pentru copii și vor primi cărți pe care să le folosească în activitățile de lectură pe care le vor organiza pentru aceștia.

Prin implicarea civică activă, atât a companiilor cât și a organizațiilor neguvernamentale, copiii din medii defavorizate primesc șanse reale pentru un viitor mai bun, în care pot rupe cercul sărăciei, iar educația are un rol primordial.

La lansarea online a proiectului, care se poate urmări aici, au participat peste 2000 de persoane din întreaga țară, profesori, bibliotecari, autorități locale și asistenți sociali.

Pentru a deveni ambasador al programului, este nevoie de crearea unui cont pe www.ovid.ro și să apăsați butonul de înscriere în Punguța cu două cărți. Dacă întâmpinați dificultăți, așteptăm un email la ateliere@ovid.ro.



***
Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță, desfășurat de asociație în intervalul 2010-2015, a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru copiii din familii defavorizate din România, prin materiale educaționale de cea mai bună calitate și formarea profesorilor și părinților pentru a valorifica aceste resurse.
În anul școlar 2020-2021, intervențiile OvidiuRo au ajuns la peste 170.000 de copii preșcolari și familiile lor și la 40.000 de profesori și ambasadori ai lecturii. 300.000 de cărți au fost dăruite și citite copiilor, aprinzându-le curiozitatea și dorința de cunoaștere.


Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 152 de magazine în România. În 2019, Kaufland România a primit pentru a treia oară certificarea Best Buy Award, care atestă că este lanțul de magazine cu cel mai bun raport calitate – preț de pe piața locală. Kaufland deține și distincția Customers’ Friend pentru compania cu cele mai bune servicii pentru clienți, acordată de Institutul internațional ICERTIAS, în urma unei analize de piață. Strategia noastră are ca scop îndeplinirea dorinţele clienților cu accent pe garanţiile şi serviciile noastre, varietate, un nivel ridicat de calitate şi, bineînţeles, preţuri atractive.