26 de ani a petrecut Rodica Draghici in mijlocul elevilor. Pentru 200 de copii este „doamna invatatoare”, cea de la care au invatat respectul si responsabilitatea. Sunt peste 20,000 de ore in care a fost o a doua mama si a reusit, cu tact si toleranta, sa indrume generatii intregi de copii, sa le stimuleze creativitatea si sa le starneasca curiozitatea.

Ultimii 17 ani i-a petrecut in Scoala Gimnaziala nr. 125 din sectorul 5, acolo unde invata in jur de 300 de copii. Multi dintre ei provin din familii cu posibilitati financiare reduse.  

De cum intri in scoala, te intampina un miros de mucegai si clor, care a devenit insa obisnuinta pentru elevii si profesorii care isi desfasoara activitatea aici. Apa se infiltreaza prin acoperisul deteriorat, iar peretii interiori si parchetul sunt grav afectate. Zilnic, peretii sunt curatati cu clor.

Ultima saptamana a fost un carusel pentru Rodica. A pus la punct activitatile pentru Saptamana Altfel. Pentru ca in curand scoala va fi renovata si
eficientizata energetic, una dintre activitati este menita sa invete elevii sa fie mai responsabili in ceea ce priveste consumul de energie. Cei 300 de copii din scoala vor afla cum sa economiseasca energia si sa fie mai prietenosi cu mediul, prin proiectul “O scoala noua, un viitor mai bun”, derulat de ENGIE Romania si asociatia Habitat for Humanity Romania. 

“Desi multi provin din familii care se confrunta cu dificultati, copiii sunt dornici sa vina la scoala si sa invete mai multe. Stiu sa isi asculte dascalii si sa ii respecte. Pentru cei mai multi, aceasta scoala este a doua familie”
, spune Rodica. 

Cursurile de eficienta energetica sunt adaptate fiecarei grupe de varsta - gradinita, ciclul primar si gimnaziu -  si implica jocuri si experimente interactive, precum si un concurs cu premii atractive, care sa ii determine pe copii sa aplice notiunile invatate si sa economiseasca energie la scoala si acasa.

Rodica a ajutat la organizarea cursurilor de eficienta energetica si se bucura ca elevii din Scoala Gimnaziala nr. 125 au parte si de altfel de lectii. “Sunt multe lucruri mici, pe care nu le stim, si care ar putea economisi resurse importante. In lista de activitati obligatorii ar trebui inclusa si aceasta speta - educatia pentru folosirea eficienta a resurselor”, recomanda invatatoarea.

Scoala Gimnaziala nr. 125 din sectorul 5 va fi complet renovata si eficientizata energetic prin programul “O scoala noua, un viitor mai bun”, derulat de ENGIE Romania si Habitat for Humanity Romania. Aproximativ 150 de voluntari, internationali si angajati ai ENGIE, vor contribui in perioada vacantei de vara la realizarea lucrarilor si transformarea Scolii Gimnaziale nr. 125 intr-un mediu sanatos si primitor pentru copii si profesori. 

ENGIE continua astfel programele de renovare si eficientizare energetica in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania. Intre 2013 si 2015, cele doua organizatii au renovat si eficientizat energetic o scoala din comuna Baleni si 12 case sociale din cadrul SOS Satele Copiilor Romania.