În luna octombrie, caravana poveștilor #AFostOdată ajunge în sectorul 2 al capitalei. Grație cofinanțării Primăriei Sectorului 2 sute de elevi din opt școli de masă și două școli speciale vor participa la atelierele de educație non-formală inițiate de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture, în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Tema atelierelor este CĂLĂTORIA și, prin intermediul carnavalului, copiii vor putea zbura cu gândul în cele mai frumoase locuri de pe planetă.

Bazându-se pe informațiile atent structurate pe platforma online https://afostodata.net/in-jurul-lumii/, pe fișe și quiz-uri interactive, echipa de povestitori va duce elevii și cadrele didactice în zece țări impresionante prin cultură, istorie, geografie: SUA, Polonia, Turcia, Japonia, Argentina, Kenya, Israel, Elveția, Franța și Grecia.

Elevii vor învăța expresii și cuvinte precum Bună ziua! sau Mulțumesc! în limbi diferite, vor descoperi evenimente marcante din istoria fiecărei țări, locuri unice, personalități semnificative, legende și tradiții explicate pe înțelesul lor. Atât înregistrările audio, cât și quiz-urile sunt concepute pentru nivelul de înțelegere al copiilor de 6-10 ani și conțin nu numai informații, ci și idei de activități și jocuri pe care cei mici le pot realiza acasă sau la școală ca suport educativ pentru cadrele didactice. La final, elevii vor primi și un kit de călătorie cu pașaport, stickere, broșură și rechizite.

Întregul conținut este tradus și în limba semnelor române. De peste doi ani platforma răspunde acestei nevoi, ea fiind omologată ca mijloc de învățare de Ministerul Educației (25.894/I/12.03.2020 - Școala de povești) atât pentru copiii cu deficiențe de auz și vedere, cât și pentru copiii din învățământul de masă.

„Ne propunem o joacă serioasă, creativă și distractivă, dar și un nou proiect de incluziune pentru copiii cu și fără deficiență de auz, așa cum v-am obișnuit în ultimii 3 ani. Avem alături de noi specialiști în domeniul educației, oameni cu experiență la catedră care sunt pregătiți să creeze experiențe de învățare memorabile online sau offline, în funcție de restricțiile în vigoare”, a declarat Andra Cărbunaru, managerul proiectului.

„ISMB susține și încurajează educația extracurriculară, înțelegând importanța acesteia în dezvoltarea completă și complexă a copiilor. Chiar și in context epidemiologic precar, profesorii creativi și dedicați găsesc soluții pentru extinderea activităților de la clasă cu elemente de educație non-formală și informală.” Roxana Cercel, Inspector școlar pentru proiecte extrașcolare.

Toate poveștile de pe www.afostodata.net pot fi accesate gratuit ca stream și ca download pe telefon, pe tabletă sau PC. În plus, conținutul audio este disponibil și ca Podcast în iTunes și Spotify. Fișele de lucru pot fi completate direct pe site, astfel încât elevii să se poată evalua în timp real. Toate materialele sunt gratuite și pot fi un suport de calitate pentru cadrele didactice din toată țara la ore de limba și literatura română, geografie, istorie, dezvoltare personală, educație social.

***
Despre A fost odată
Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture are ca misiune producerea de conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii. Din 2018 dezvoltăm afostodata.net, un concept unic în România, care conține povesti, basme, povestiri, fișe de lucru și quiz-uri interactive, în format audio și video (in limba semnelor).

Continutul poate fi accesat gratuit ca stream, dar si ca download. In plus, punem la dispozitie continutul audio si ca podcast in iTunes si Spotify.

Platforma este omologata ca mijloc de invatare de Ministerul Educatiei pentru invatamantul primar si gimnazial special si de masa – nr. 25.894/I/ 12.03.2020 (Scoala de povesti). În România sunt înregistrate 23.000 de persoane cu deficiență de auz și cca. 9000 de persoane cu surdocecitate, combinație deficiențe văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Dintre aceștia mai mult de 2000 sunt copii.

Mai multe detalii despre proiect pe www.afostodata.net/media.