Cele sase echipe castigatoare - care vor primi burse a cate 2.000 euro fiecare si sustinere editoriala pe parcursul realizarii materialelor - au propus proiecte care, impreuna, vor alcatui o radiografie jurnalistica a sistemului de educatie din Romania. Materialele finale vor atinge si aspecte generale, precum paradigma autoritara a educatiei si stresul la care sunt supusi profesorii, dar si unghiuri specifice, precum educatia in penitenciare, limitarile de exprimare ale elevilor in epoca social media ori modelele de reforma micro si macro.
Cele sase echipe care vor primi finantare pentru realizarea proiectelor propuse in concurs: 
1. Lina Vdovii, Ioana Cirlig si Vlad Andriescu, pentru proiectul Scoala si retelele sociale. Libertati si limite, cu publicare pe platforma Casa Jurnalistului
2. Raluca Balogh (Ion) si Dragos Savu, pentru proiectul Sub presiune. Sindromul profesorului stresat si lipsit de resurse si efectele acestuia asupra educatiei copiilor, cu publicare in Gandul
3. Andrei Craciun si Daniel Vrabioiu, pentru proiectul Cei care n-au niciun drept la educatie, cu publicare pe platforma dela0.ro
4. Sorina Vasile, Vlad Ursulean si Tiberiu Cimpoeru, pentru proiectul Invatamant pentru schimbare sociala, cu publicare pe platforma Casa Jurnalistului
5. Eugen Istodor si Iaromira Popovici, pentru proiectul De-a desvatul in invatamantul romanesc, cu publicare in Catavencii
6. Elena Stancu si Cosmin Bumbut, pentru proiectul Alfabet pentru ursi* (*„Urs” inseamna in argoul din penitenciar un tanar de 14-21 de ani care nu stie sa scrie si sa citeasca), cu publicare pe platforma teleleu.eu

Competitia pentru cele sase burse a fost neasteptat de mare: s-au inscris, in perioada 11 mai – 7 iunie, 60 de proiecte remarcabil de diverse si bine argumentate, depuse de echipe de autori si fotografi din toata tara; lista celor 10 lucrari nominalizate o gasiti aici. Materialele vor fi realizate pana la jumatatea lunii octombrie, urmand sa fie publicate pana la sfarsit de noiembrie.

Pe parcursul realizarii materialelor, bursierii vor lucra cu jurnalista Mona Dirtu, care este mentor in cadrul proiectului si sustine, de asemenea, Seminariile Superscrieri.

Juriul care a selectat bursierii, pe baza unor criterii de evaluare a propunerilor de proiecte, este format din: Dan Duca, Irina Pacurariu, Liviu Iolu, Paul Radu, Teodor Tita, Vlad Mixich, Vlad Petreanu si Flavia Popa (reprezentant BRD – Groupe Société Générale). Despre experienta de jurizare, ne spun jurnalistii Vlad Mixich si Irina Pacurariu:

Vlad Mixich: „Foarte placut surprins am fost de numarul mare de aplicatii, semn ca educatia e un subiect cu care jurnalistii din Romania rezoneaza si personal, nu doar pentru ca "vinde". Dar trebuie sa spun ca la aceasta editie au concurat proiecte depuse de cateva dintre cele mai mari institutii media din Romania cu proiecte depuse de freelanceri sau site-urile de jurnalism alternativ. Si, o spun cu o dara de ingrijorare, au castigat detasat "alternativii". Proiectele lor au fost mai creative, mai minutioase, mai relevante. Personal mi-a fost ciuda: as fi dorit sa vad una dintre cele mai mari televiziuni din Romania printre castigatori. Sau unul dintre cele mai citite site-uri de stiri. Anul acesta nu s-a putut pentru ca principalul criteriu al jurizarii ramane calitatea aplicatiei, indiferent de faima institutiei media sau a aplicantului. Dar sper ca la anul sa se poata. Am incredere ca se va putea.”

Irina Pacurariu: "Stii cum a fost povestea asta cu jurizarea? Ca si cum esti invitat la o cina, ajungi intr-un restaurant care experimenteaza meniuri gourmet si iti dai seama dupa ce ai inceput sa degusti ca ai manca din toate dar stomacul si ora tarzie nu-ti dau voie. Singurul lucru care iti ramane de facut e sa te tii tare pana la desert ca sa nu ratezi specialitatea chef-ului de 4 stele. Asa a fost si la Superscrieri, am inceput sa citesc si foarte repede a inceput sa-mi placa ce vedeam, avea gust si era cu rost, ceea ce inseamna presa adevarata. Mi se pare incredibil ca o tema ca educatia, pentru unii arida, pentru altii fara seductie si pentru majoritatea inutil de abordat - ca doar tot nu putem schimba nimic - a provocat atat de puternic. Daca macar o parte dintre aceste povesti vor intra in presa romana cred ca scoala romaneasca ar mai capata o sansa. Totul e sa ne tinem stomacul tare si sa nu fie prea tarziu!"

Flavia Popa, Secretar General BRD, partener al proiectului, declara: „Ma bucur ca tema propusa a starnit atat de mult interes din partea jurnalistilor. Educatia trebuie sa aiba un loc important pe agenda publica pentru ca este legata de viitorul nostru ca societate, iar opinia publica trebuie sa fie stimulata de povesti care sa dea de gandit si mai ales sa inspire. Speranta noastra este ca, pe langa cele 6 burse, si alte povesti sa fie publicate in perioada urmatoare. Multumim tuturor juratilor, Fundatiei Friends for Friends si tuturor celor care au aplicat. Felicitari castigatorilor!”  

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/BRD, explorati: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

Printre sustinatorii programului Bursele Superscrieri/BRD se numara: Digi24, Sapte Seri, HotNews, Adevarul, Dilema Veche, Foreign Policy, RFI Romania, Decat o Revista, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, SUB25, Romania Pozitiva.

Bursele Superscrieri sunt un proiect desfasurat sub umbrela Premiilor Superscrieri si au ca scop sa sprijine jurnalistii si autorii de non-fictiuni creative din Romania in generarea de continut de profunzime pe diverse teme de interes social.
 
#Despre Fundatia Friends For Friends  
Suntem Fundatia Friends For Friends si de 5 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ.  
Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, expozitia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri si Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).