Cele sase echipe de jurnalisti care au primit, in luna mai 2015, bursele Superscrieri pe tema „invatamantului preuniversitar de stat din Romania”, oferite de Fundatia Friends For Friends impreuna cu BRD – Groupe Société Générale, si-au finalizat proiectele. 
 
„Am muncit la acest articol mai mult decat ne-am fi asteptat si mai putin decat ne-am fi dorit. Au ramas in continuare multe, foarte multe, de scris, mai ales ca viata oamenilor din textul nostru (si a celor ca ei) nu s-a schimbat in bine. Inca. Povestea copiilor care nu merg la scoala fiindca nu s-au nascut in familiile unor oameni care, oficial, nu exista, socheaza tocmai prin banalitatea solutiilor cu care s-ar putea rezolva. Aceste solutii – un regim de urgenta pentru dobandirea actelor – sunt perfect ignorate, din acel cocktail de nepasare si incompetenta cu care ne-am invatat sa supravietuim. Misiunea noastra jurnalistica este limpede: sa scriem in contra acestui cocktail. Pana la ultimele consecinte.” - Andrei Craciun, jurnalist, bursier Superscrieri/BRD  
 
„Am inceput sa documentez articolele referitoare la stresul la catedra cu gandul la fiul meu si la alte milioane de copii pe care ii incredintam, zi dupa zi, unui „al treilea parinte”. Un parinte cu o mie de chipuri, in grija caruia ne lasam copilul, pentru a-l invata carte - si care-i transmite alaturi de cunostinte, printr-un fel de involuntara osmoza, tot ceea gandeste, simte si este. Acest al treilea parinte este un om de la asteptam extrem de mult, dar caruia, adesea, ii oferim neiertat de putin. E omul responsabil de binele altora, in timp ce sistemul de educatie se preocupa mult prea putin de binele lui. Mi-am dorit ca prin articolele scrise sa arat care este adevarata schimbare de care este nevoie in invatamantul romanesc, adevaratul punct de plecare al unei reforme reale. Formarea, consilierea, motivarea si sprijinirea dascalilor.”- Raluca Ion, jurnalista, bursiera Superscrieri/BRD 
 
Cele sase proiecte selectate s-au materializat in programul Bursele Superscrieri/BRD, prima editie, care a acordat sprijin atat financiar - constand in sase burse de cate 2.000 euro - cat si editorial - prin seminarii si mentorat pe tot parcursul documentarii si scrierii textelor. Materialele de mai jos sunt rezultatul acestor burse; avand in vedere tema de interes public, incurajam preluarea lor integrala de catre alte publicatii.  
 
1. De-a desvatul in invatamantul romanesc, de Eugen Istodor & Iaromira Popovici, Dilema Veche: Un secol de scoala vazut prin prisma unor elevi si profesori trecuti prin toate cele trei sisteme de invatamant: interbelic, comunist, post-revolutionar. 
 
2. Alfabet pentru ursi, de Elena Stancu & Cosmin Bumbut, Teleleu.eu: Pe cei aproape 2.500 de tineri fara carte din penitenciarele romanesti incearca sa-i invete alfabetul 390 de profesori, printre care Lenuta Stoia. 
 
3. Mizerabilii 2015, de Andrei Craciun & Daniel Vrabioiu, Dela0.ro (material in patru parti): In tara abecedarului gratuit si obligatoriu sunt poate sute de mii de copii carora scoala le e interzisa pentru ca nu au acte de identitate si sunt putine sanse sa le obtina vreodata. 
 
4. Al treilea parinte, de Raluca Ion & Dragos Savu, Republica (material in mai multe parti, in curs de publicare): In spatele fiecarei catedre sta un om care modeleaza - prin comportamentul sau, deliberat sau accidental - generatii si generatii de copii; adesea, relatia lui cu elevii e distorsionata de presiunile carora trebuie sa le faca fata: saracie, statut social scazut, birocratie, umilinte. 

5. SincaiLeaks, de Lina Vdovii, Ioana Cirlig & Vlad Andriescu, Casa Jurnalistului: In era social media, fractura dintre elevi si profesori se adanceste, iar nu toate scolile par pregatite sa o gestioneze.

6. Invatamant pentru schimbare sociala
AUTORI: Sorina Vasile, Vlad Ursulean & Tiberiu Cimpoeru (Casa Jurnalistului)
Scoala romaneasca inca functioneaza - in clasa si in cancelarie - pe modelul autoritar, care le cultiva copiilor frica de esec, de ierarhie, de a lua decizii, de a iesi din rand. Exista insa altfel de profesori – cei care-si asuma riscul de a iesi din rand. Cu publicare pe 14 decembrie, ora 10:00. 
 
„Povestile din Superscrieri sunt povestile unei noi generatii. La fel ca ea, emana energie si emotie, ne fac sa ne punem intrebari si mai ales aduc dorinta de schimbare. Am pornit acest proiect al burselor in domeniul educatiei cu ideea de a afla povesti care sar peste clisee, facandu-ne sa privim mai atent inauntrul sistemului romanesc de invatamant. Daca acest tel a fost atins, va indemnam sa descoperiti. Noi credem ca da.” - Flavia Popa, Secretar general BRD-Groupe Société Générale 
 
***
Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri, explorati: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/. Publicatiile care vor sa preia materialele realizate la Bursele Superscrieri/BRD sunt invitate sa scrie la superscrieri@ffff.ro.

Materialele publicate prin programul Bursele Superscrieri/Avon, pe tema violenta domestica, pot fi citite aici

Printre sustinatorii programului Bursele Superscrieri/BRD se numara: Sapte Seri, HotNews, Adevarul, Dilema Veche, Foreign Policy, RFI Romania, Decat o Revista, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, SUB25, Romania Pozitiva, Think Outside The Box.

#Despre Fundatia Friends For Friends  
Suntem Fundatia Friends For Friends si de 5 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ.  
Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, expozitia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri si Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).