GALA Civi-Mateca a fost momentul care incununeaza munca si abilitatile unui numar de 430 de elevi din judetul Constanta, cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani, care au raspuns provocarii de a realiza filme de scurt metraj pe tematici de educatie civica in cadrul concursului lansat anul trecut, ca parte din proiectul “CIVI-MATECA”. In proiect s-au inscris 52 de unitati de invatamant si au fost realizate 107 filme de scurt metraj. Juriul a selectat cele mai bune filme si a nominalizat 30 dintre ele. In cadrul Galei au fost desemnati castigatorii celor 10 premii prevazute in regulamentul competitiei, cat si a premiilor speciale, acordate suplimentar.
 
Fiecare echipa de elevi a fost compusa din patru membri, care au imbracat haina de regizori, actori, scenaristi, cameramani sau editori. Au fost nominalizate cate trei filme pe fiecare an de studiu, dintre care au fost anuntati, in cadrul Galei Civi-Mateca, castigatorii. Pe langa cele 8 premii corespunzatoare celor 8 ani de studiu din clasele V – XII, s-au mai acordat: „Premiul de originalitate”, oferit de juriu, „Premiul de popularitate”, decis prin vot public pe site-ul proiectului si 3 premii speciale, respectiv „Premiul de interpretare”, premiul „Tinerete si Optimism” si „Premiul Juriului – Trofeul Civi-Mateca”. 
 
Proiectul ”CIVI–MATECA” a avut ca obiectiv contributia la educarea civica a noilor generatii de elevi de gimnaziu si liceu din municipiul Constanta si din alte 8 localitati limitrofe aflate pe o raza de 15 km. in jurul orasului Constanta, prin incurajarea utilizarii noii tehnologii (aparate foto digitale, telefoane mobile, tablete, computere/laptopuri, camere video) si directionarea folosirii acestor gadget-uri, in sens pozitiv, pentru dezvoltarea creativitatii, a spiritului de echipa, cu finalitate educationala. 
 
Elevii din Constanta, Agigea, Cumpana, Eforie, Lumina, Navodari, Ovidiu, Techirghiol si Valu Lui Traian au surprins in filmele lor probleme reale ale comunitatilor, unele echipe incercand sa ofere chiar si solutii, implicarea lor dand plus valoare proiectului. Acestia au primit cu entuziasm proiectul, considerand realizarea filmelor drept o experienta noua, provocatoare, un motiv de a inter relationa la nivel de echipa, de scoala, de colectivitate. 
 
”Generatia Click nu s-a dezmintit! Elevi de numai 11 ani au scris scenarii, au filmat, au facut montaj de film cu programe specializate si au reusit sa transmita mesaje clare, cursive si educative. Temele filmelor au atins subiecte precum protectia mediului, protectia animalelor fara stapan, drepturile copilului, drepturile omului, violenta domestica, violenta in scoli, consumul de droguri, toleranta, lipsa respectului, prietenia, utilizarea mediului virtual in detrimentul vietii reale, problemele copiilor cu nevoi speciale si ale batranilor”, declara Isabela Stefan – Iorga, coordonator de proiect. 
 
In cadrul proiectului “CIVI-MATECA”, pe langa concursul de scurt metraje realizate integral de catre elevi, a avut loc si o caravana itineranta de proiectii gratuite a filmelor in scolile inscrise in proiect. Elevii au avut, de asemenea, posibilitatea de a-si viziona filmele intr-o ambianta speciala, in de sala de cinema pusa la dispozitie de catre CityPlex Tomis Mall.
 
Proiectul a fost implementat de catre Asociatia Civicum Voluntaris cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si s-a adresat noii generatii de elevi, Generatia Click. Filmele se pot viziona integral pe site-ul proiectului: http://civi-mateca.ro/concurs-civi-mateca/echipe/.
 
Castigatorii concursului  de scurt metraje “CIVI-MATECA”
 
Clasa a V-a 
Castigator: „Cainele...o bataie de inima la picioarele mele” - Scoala Gimnaziala „Grigore Moisil” Navodari 
 
Clasa a VI-a
Castigator: „Si cartile au suflet” - Scoala Gimnaziala „Ioan Murgescu"  Valu lui Traian 
 
Clasa a VII-a
Castigator: „Între vis si realitate” - Scoala Gimnaziala  „Ion Borcea” Agigea 
 
Clasa a VIII-a
Castigãtor: „DOMBergent” - Scoala Gimnaziala nr.29 „Mihai Viteazul” Constanta
 
Clasa a IX-a
Castigator: „Strigatul Naturii” - Liceul Teoretic  „Decebal” Constanta
 
Clasa a X-a
Castigator: „Online versus Offline în societate” – Liceul Teoretic  „Ovidius” Constanta
 
Clasa a XI-a
Castigator: „Asceza” - Liceul Teoretic „Carmen Sylva" Eforie Sud 
 
Clasa a XII-a
Castigator: „Revolutia Frumosului... începand de la cuvant” - Colegiul Tehnic Energetic Constanta
 
Premiul pentru originalitate
Castigator: „Suntem Noi” - Colegiul National Pedagogic „Constantin Bratescu” Constanta
 
Premiul de Popularitate
Castigator cu cel mai mare numar de voturi on-line: „Educatia comunitatii” – Liceul Teoretic „Emil Racovita” Techirghiol 
 
Premiul pentru Interpretare
Eleva Mihaela Serban din filmul  „Cu totii o familie” – Liceul Teoretic „Ovidius” Constanta, clasa a IX-a  
Eleva Carmen Merla din filmul „Copilarie – Taram de vis” - Scoala Gimnaziala „Tudor Arghezi” Navodari, clasa a VIII-a 
 
Premiul “Tinerete si Optimism”
S-a acordat filmului: „We are happy in 5B” – Scoala Gimnaziala nr. 7 „Remus Opreanu”, clasa a V-a
 
Premiul Juriului – Trofeul CIVI-MATECA
Castigator: „Asceza” - Liceul Teoretic „Carmen Sylva" Eforie Sud
 
Pentru a viziona filmele, va rugam sa intrati pe site-ul proiectului: 
 
 

***
Persoana de contact: Isabela Stefan – Iorga, coordonator de proiect, mobil: 0766.407.561, sau contact@civicumvoluntaris.org
 
###

Despre HEINEKEN pentru Comunitati: 
Programul HEINEKEN pentru Comunitati face parte din Agenda de Sustenabilitate a HEINEKEN, ”Brewing a Better Future”, fiind destinat sprijinirii comunitatilor locale in care compania opereaza prin investitii in proiecte relevante pentru acestea. Prin programul de responsabilitate sociala HEINEKEN pentru Comunitati, compania a investit peste 1 milion RON in 20 de proiecte care au implicat peste 800 de voluntari si au avut mai mult de 287.000 de beneficiari totali in cei trei ani de desfasurare.
 
Despre Asociatia Civicum Voluntaris: 
“Asociatia Civicum Voluntaris” s-a “nascut” la Constanta, Romania, prin Hotararea Judecatoreasca nr. 15189 din 04.10.2013 si are ca scop dezvoltarea de actiuni menite sa promoveze participarea activa a tinerilor, in special, a cetatenilor, in general, la viata comunitara. Echipa Asociatiei Civicum Voluntaris apreciaza initiativa, spiritul civic si actiunea si are in permanenta in vedere proiecte pe teme legate de educatia civica, antreprenoriala, motivationala, sanatate, sport, proiecte umanitare pentru membrii ai comunitatilor, cu precadere pentru copii, tineri si persoane cu dizabilitati. Prin astfel de activitati, membrii ACV doresc sa aduca bucurie in inima si sufletul copiilor si tinerilor, membrilor comunitatilor.