• Sectiunea I - Concursul de Fotografie Astronomica, care se adreseaza elevilor din gimnaziu si liceu si include urmatoarele teme: fotografie stiintifica, fotografie artistica, fotografie prelucrata/grafica computerizata.
• Sectiunea II - Concursul de Probe Teoretice si Practice pe teme de Astronomie, sectiunea invatamant primar, sectiunea invatamant gimnazial
• Sectiunea III - Concurs de Postere (in limba franceza), adresat liceenilor
 
Daca pentru categoriile de concurs de la sectiunile I si III participarea consta in trimiterea lucrarilor realizate conform regulamentului de participare, la sectiunea II elevii sunt asteptati joi, 5 martie la sediul Transylvania College din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, pentru a concura si a-si reprezenta scoala. Echipajele inscrise in concurs de catre fiecare scoala participanta vor fi formate din cate 4 elevi/scoala. Elevii vor avea de rezolvat puzzle-uri, ghicitori, probe de labirint; se vor intrece in lansari de avioane; vor avea de recunoscut fenomene fizice si astronomice; vor explora harta stelara.
 
Organizatorii, Transylvania College, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean  Cluj, Scoala Gimnaziala “Constantin Brancusi” , Centrul de Excelenta pentru Tineri Capabili de Performanta si Centrul Cultural Francez isi propun ca prin intermediul acestui concurs, sustinut de Clubul Rotary Samvs si Editura Usborne sa atraga elevii inspre activitati stiintifice, sa le stimuleze creativitatea si ingeniozitatea; sa le dezvolte abilitati de munca in echipa. Astfel de concursuri sunt oportunitati deosebite pentru a descoperi si evidentia copii si tineri cu abilitati deosebite in domeniul stiintelor, precum si de a promova si stimula tinere talente artistice.
 
Concursul “Astronomicus” este deschis elevilor din intreaga tara.