• AVE a alocat aproximativ 5,9 milioane de euro pentru programele și proiectele derulate în cei 9 ani de activitate
  • Gala Premiilor pentru Directorii Anului a adus sub lumina reflectoarelor 30 de directori de școală 
  • Până în 2028, AVE dorește să lucreze cu 1.000 de școli în Programul de Transformare a Școlilor din România

 

AVE (Asociația pentru Valori în Educație) contribuie de 9 ani la transformarea sistemului educațional din România prin programe și proiecte dezvoltate pornind de la nevoile școlilor. AVE a luat naștere din dorința a șapte antreprenori români de a sprijini școala românească să devină una care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Educația este cea mai importantă investiție, iar AVE a facilitat încă de la început implicarea companiilor private și a societății civile în demersul de a o transforma împreună.
 

5,9 milioane de euro pentru programele și proiectele derulate în școli

De-a lungul celor 9 ani, AVE a creionat și implementat programe menite să aibă impact atât la nivelul managementului școlii, cât și al profesorilor și elevilor. Activitatea AVE a beneficiat de sprijinul financiar al sectorului de business, cu un buget de aproximativ 5,9 milioane de euro alocat programelor și proiectelor.
 

Peste 16.000 de profesori au luat parte la programele coordonate de AVE: Academia de Leadership și Management Școlar, HumanKind, Edu Networks sau Alfabetar. Numărul total de elevi care învață în școlile implicate în programele AVE s-a ridicat la peste 230.000.
 

290 de directori au implementat programele AVE în școlile pe care le conduc, iar alți 685 au participat la alte proiecte și inițiative AVE. În cei 9 ani de existență, AVE a interacționat cu 5.800 de directori și directori adjuncți.
 

Peste 400 de lideri din business au înțeles importanța directorului de școală ca vector de schimbare, au lucrat 1 la 1 cu un director și au avut un rol esențial, cel de business-mentor, în formarea directorilor.
 

Prima companie care a crezut în misiunea AVE a fost Arval - BNP Paribas Group, care a înțeles că educația stă la baza unei vieți mai bune. „La Arval am avut întotdeauna inițiative prin care să avem un impact pozitiv în societate. Câțiva oameni dragi mie erau, la acel moment, în căutarea unei idei prin care mediul de afaceri să poată acționa coordonat și sistemic pentru accelerarea schimbării în bine a României. Ei au fost cei care m-au convins că educația este, de fapt, cauza ultimă a tuturor lucrurilor care trebuie să se schimbe. Viziunea noastră de a investi azi pentru un efect real în viitorul îndepărtat, la acea vreme, nu era ușor de „vândut", cu atât mai puțin unui proiect în stadiu de idee. Sunt extrem de mândru că atunci am văzut potențialul acestui minunat grup de oameni", a spus Dan Boiangiu, în prezent General Manager Arval Belgia.
 

Gala Premiilor pentru Directorii Anului

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un eveniment devenit deja tradiție și oferă de șapte ani sprijin și recunoaștere directorilor de școală ale căror povești au impact real în transformarea școlilor pe care le conduc și pot fi exemple de urmat. Prin această Gală, AVE dorește să creeze un mediu în care educația să fie apreciată și valorizată, inspirând și mobilizând întreaga comunitate și lideri din diferite sectoare pentru a se implica în transformarea educației. 30 de directori de școală au fost premiați până acum și au devenit modele de leadership și abordare antreprenorială.
 

AVE, implicat în modernizarea politicilor publice

Dincolo de activitatea desfășurată la firul ierbii, o componentă importantă o reprezintă implicarea AVE în modernizarea politicilor publice. Alături de alte ONG-uri, camere de comerț și grupuri de business, AVE a contribuit la noua Lege a învățământului preuniversitar. Rezultatul este că 34 de reforme critice au fost incluse în varianta finală a proiectului. De asemenea, cu sprijinul AVE, 2.500 de directori și directori adjuncți din întreaga țară au aderat la o scrisoare deschisă, prin care au fost propuse Guvernului trei scenarii de acțiune urgentă pentru creșterea salariilor directorilor.
 

Misiunea AVE continuă prin Programul de Transformare a Școlilor din România

Experiența acumulată de AVE se regăsește acum într-un program unic prin care își propune să sprijine mai aplicat școlile. Programul de Transformare a Școlilor din România integrează expertiza perfecționată în proiectele derulate anterior, fiind construit în așa fel încât școlile înrolate să primească sprijin în funcție de nevoile specifice. Călătoria fiecărei școli în program va dura trei ani, iar proiectul se adresează tuturor unităților școlare din mediul urban și rural cu scopul ca fiecare copil să obțină progres vizibil în privința unor abilități cheie de viață, relevante pentru secolul XXI.
 

„Comisia Europeană a stabilit 8 competențe pe care orice tânăr ar trebui să le aibă, indiferent de cariera pe care o va alege, pentru a fi realmente pregătit pentru viitor. Cel mai nou program prin care AVE sprijină transformarea a 1.000 de școli din România în următorii 5 ani face ca elevii să aibă progres pe 3 abilități-cheie: gândire critică și literație, abilități socio-emoționale, competențe digitale. Am pornit la drum acum 9 ani deoarece credem că fiecare copil merită șansa la o educație prin care să își realizeze potențialul, iar Programul de Transformare este încă un mod prin care AVE susține acest lucru”, a declarat Andreea Nistor, Director Executiv al AVE.

 

***

 

Despre AVE (Asociația pentru Valori în Educație)

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să sprijine  transformarea sistemului educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Puteți fi la curent cu acțiunile AVE urmărind paginile de LinkedIn, Facebook și Instagram.