Fundația Comunitară Buzău organizează în zilele de 2 și 3 aprilie 2022 ateliere civice pentru buzoieni. Ateliere sunt dedicate tuturor cetățenilor cu vârstă de peste 16 ani, care locuiesc în județul Buzău. Ateliere civice sunt parte a unui program care se desfășoară în 5 comunități din România (București-sector 1, Buzău, Râmnicu-Vâlcea, Reșița, Timișoara), sub coordonarea Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Participanții la ateliere vor învăța despre cum arată o administrație locală eficientă, colaborarea între administrația publică locală și comunitate, transparența deciziilor la nivel local sau modul în care investițiile publice și private trebuie făcute în concordanță cu prioritățile și nevoile comunității.
Pe lângă aceste orientări, vor regăsi și o colecție de povești inspiraționale, modele de cetățeni care au reușit să schimbe locuri, cartiere, servicii publice ineficiente, să aducă o schimbare pozitivă în educație, politici publice, legi.

! Înscrierea se face completând acest formular.

Prin participarea la aceste ateliere, buzoienii vor avea ocazia de a contribui la crearea unui campanii la nivel local ce vizează impulsionarea colaborării între comunitate și administrația publică.

Povestea acestui proiect a început în vara anului 2021, când echipa Fundației Comunitare Buzău a organizat un focus grup cu reprezentanți ai administrațiilor publice și ai societății civile pentru a identifica prioritățile de dezvoltare de la nivelul județului Buzău, am continuat cu sondaj privind aceste priorități, dedicat buzoienilor și am concluzionat cu o conferință națională organizată împreună cu alte patru comunități locale din România.

Cele mai importante priorități ale comunității buzoiene sunt:
1. Creșterea calității spațiului verde și amenajarea de noi spații verzi
2. Colectarea și managementul deșeurilor
3. Dezvoltarea de strategii în turism și management de destinație.

Peste 400 de buzoieni au răspuns acestui sondaj, iar în etapele următoare vom lucra împreună cu participanții la atelierele civice pentru a identifica cele mai bune soluții la probleme comunității pe care le vom implementa cu scopul de a crește gradul de colaborare la nivel local. Mai multe info pe website.

! Participarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile și cu păstrarea normelor de protecție cu privire la limitarea efectelor pandemiei de COVID-19.

Evenimentul se va desfășura în Municipiul Buzău, locația va fi transmisă ulterior.


***
Fundația Comunitară Buzău este o organizație care construiește infrastructură (fonduri, programe, finanțări) ce conectează oameni cu inițiativă, idei și resurse din județul Buzău. În 3 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii, organizații naționale și donatori individuali și am finanțat 17 organizații. Scopul Fundației Comunitare este să dezvolte resursele locale și să susțină transformarea județului Buzău într-un loc mai bun pentru noi și copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii importante de interes comun precum educație, sănătate și mediu înconjurător. Fundația Comunitară Buzău este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din România și peste 2 000 în întreaga lume.

Acest eveniment e parte a proiectului „Activism civic în practică - sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local" derulat de Centrul Roman de Politici Europene - CRPE, în parteneriat cu Fundatia Comunitara Buzau, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă"