Se intampla: 30.05.2016 – 03.06.2016, la sediul Roma Education Fund Romania, Str. Vaselor 60, et. 3, sector 2, Bucuresti. In aceasta saptamana, in completarea actiunilor organizatiei, va lansam rugamintea de a dona rechizite scolare pentru copiii din 11 comunitati: Ineu, Silindru, Dumbrava – judetul Bihor, Huseni – judetul Salaj, Beica, Deaj – judetul Mures, Romanesti – judetul Dambovita, Galbinasi, Budesti – judetul Calarasi, Traian, Cazanesti – judetul Ialomita. [Tipuri de rechizite: creioane colorate, caiete, carti de colorat, carti de povesti, acuarele, pensule, puzzle-uri, blocuri de desen, jocurile copilariei, figurine de plastic, etc.]
 
Campania nu se limiteaza la aceasta saptamana. Rechizitele se vor colecta periodic si vor fi donate lunar în comunitatile proiectului Ready, Set, Go! (Pe locuri, Fiti gata, Start!).
 
Prin acest act de bunavointa si implicare sociala, veti contribui la accesul copiilor la educatie. In aceste comunitati exista parinti care nu isi pot trimite copiii la scoala sau la gradinita din lipsa de bani pentru rechizite, haine sau chiar mancare (https://www.youtube.com/watch?v=VOANDZqXhf4&feature=youtu.be). Rechizitele vor fi impartite in comunitatile mentionate, tinandu-se cont de numarul de copii din gradinitele locale.
 
REF Romania va participa cu jucarii pentru a marca momentul cel mai frumos al copilariei – 1 iunie – Ziua Copilului!
 
Va amintiti jocurile copilariei, invatate la gradinita, in scoala, in spatele blocului sau pe ulita satului? Mima, elasticul, leapsa, frunza, 1-2-3 la perete stop, fat-ascunselea, telefonul fara fir, sotron, tara – tara, vrem ostasi…. Sunt jocuri frumoase, traditionale, sunt acele jocuri ale copilariei care ne aduceau impreuna. Eram impreuna o echipa de copii care nu tinea cont de grupuri defavorizate sau etnie.  Eram copii din comunitatea locala care ne bucuram de un start frumos in viata si de un zambet autentic care nu umbrea, chiar daca nu traiam in cele mai fericite conditii.
 
Exista insa un drum (anevoios) de acasa, de la educatia familiala, la educatia prescolara din gradinita si scoala, pe care copiii romi il parcurg cu greu. Conform raportului Bancii Mondiale, rata de inscriere la gradinita a copiilor romi de varsta 3-6 ani este mult sub cea a populatiei majoritare, 37% la copii romi vs. 77% la copii ne-romi.
 
Acesta trebuie incurajat atat de comunitatile locale, de autoritatile centrale prin politicile educationale prioritare, cat si prin initiativa privata a companiilor de a sprijini punctual activitati cu impact direct asupra cresterii procentului de integrare.
 
REF Romania sustine Strategia Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice privind Educatia Timpurie, prin care Romania si-a stabilit un indicator privind cuprinderea unui procent de 70% dintre copiii romi cu varste intre 3 si 6 ani in invatamantul prescolar.
 
Spijina initiativa REF Romania de a construi cele mai bune oportunitati de acces la educatie, cele mai bune modele de educatie parentala si cele mai frumoase modele de integrare si adaptare la societate a copiilor. Sustine cauza REF Romania de prevenire a abandonului scolar prin masuri ce vizeaza accesul la educatia timpurie (prescolara si ante prescolara) si scolara a copiilor de etnie roma si a celor din comunitati marginalizate.
 
Claudia LIXANDRU
 
Director national
 
Fundatia Roma Education Fund Romania
 
****
 
Infiintata in 2009, de catre Roma Education Fund, cu sediu centrul in Budapesta, Fundatia Roma Education Fund (REF) Romania este o organizatie non-guvernamentala, a carei misiune este de a reduce decalajele educationale dintre populatia roma si ne-roma si de a actiona ca un catalizator pentru accesul egal la o educatie de calitate pentru toti copiii romi.
 
Contextul care a stat la baza infiintarii atat a Fundatiei REF, cu sediul la Budapesta, cat si a Fundatiei REF Romania il constituie Decenul de Incluziune al Romilor 2005 – 2015, initiativa internationala co-fondata de Banca Mondiala, Open Society Institute si Comisia Europeana, initiativa in cadrul careia participa guvernele a 12 tari, printre care si Romania.
 
Fundatia Roma Education Fund Romania desfasoara si promoveaza proiecte educationale, precum si actiuni si activitati vizand dezvoltarea, modernizarea si implementarea eficienta a politicilor educationale de stat. Pentru atingerea acestui obiectiv, urmarim dezvoltarea unui dialog constructiv si colaborari cu institutiile statului abilitate in domeniul educatiei, atat de la nivel central cat si local, precum si colaborari cu alte organizatii care impartasesc acelasi scop.
 
Ce face organizatia?
 
37 % dintre copiii romi sunt integrati in gradinite. Noi crestem acest procent!
Noi reducem fenomenul de parasire timpurie a scolii si asiguram accesul egal la educatie!
Exista persoane care nu au absolvit invatamantul obligatoriu! Noi reducem acest fenomen!
Noi crestem accesul tinerilor romi de pe intreg teritoriul Romaniei la educatia academica in domeniul medical!
Noi promovam o societate incluziva in randul angajatorilor!
Noi facem sesiuni de mentorat si consiliere pentru copii si parinti!
Noi ajutam parintii (adulti) sa isi finalizeze studiile, prin programe de A Doua Sansa!
Noi sustinem pregatirea suplimentara la materiile obligatorii, in vederea absolvirii examenelor scolare!
Noi acordam burse de studiu pentru tineri romi in continuarea studiilor!