Intre 7 si 9 decembrie are loc la Bucuresti Turneul Campionilor in Dezbateri 2013, competitia ce-i pune fata in fata pe cei mai buni debateri romani. Finalisti si castigatori ai unor campionate nationale, europene sau internationale de top precum cele de la Oxford sau Cambridge, 16 campioni la dezbateri din Romania se infrunta zilele acestea pentru a-si revendica trofeul Turneului Campionilor in Dezbateri, editia a II-a. Finala si premierea au loc luni, 9 decembrie, ora 18:30 la The HUB, in prezenta Excelentei sale Domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.
 
De 20 ani, miscarea de debate din Romania s-a coagulat in jurul Asociatiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) si a multor generatii de tineri care practica dezbaterile academice in peste 100 de cluburi din licee si universitati din Romania. Reprezentantii Romaniei la campionatele internationale, fie ele europene sau mondiale, castiga in fiecare an locuri importante in competitiile care prevaleaza ca importanta fata de concursuri de cunostinte pentru facultate sau job. La final de an, ARDOR ii invita pe cei care au dovedit cele mai bune performante sa concureze pentru trofeul Turneului Campionilor in Dezbateri.
 
„Turneul Campionilor in Dezbateri reprezinta cea mai puternica inclestare de valori. Este evenimentul care hotaraste clar, in confruntare directa, care sunt cei mai buni. Si participantii stiu asta. Avand in vedere ca este un turneu «invitational», mic si select, numai faptul ca participa la turneu reprezinta deja o validare in ochii celorlalti. Pentru castigatori, acest titlu este cel mai important titlu national din palmares.” spune Emanuel Beteringhe, director de turneu.
 
Editia de anul trecut a fost castigata de echipa formata din Radu Tiganas si Serban Pitic, echipa ce avea sa ajunga in finala EFL (English as a Foreign Language) a Campionatului Mondial de Dezbateri Universitare de la Berlin si sa castige competitia internationala SOAS Inter-Varsity de la Londra (ESL – English as a Secondary Language).
 
„Pentru noi, ca organizatori si arbitri, este o bucurie sa ii vedem «pe scena». Suntem mandri ca au ajuns la un nivel inalt si pot demonstra si altora abilitatile dobandite dupa sute de ore de pregatire si zeci de competitii.", adauga Emanuel Beteringhe.
 
Aflat la a II-a editie, turneul de anul acesta pune fata in fata 16 dezbateri din toate regiunile tarii. Rundele preliminarii au loc sambata si duminica la Colegiul National ”Gheorghe Lazar” din Bucuresti, intrarea fiind libera. Sunt asteptati sa asiste elevii si studentii din Bucuresti interesati sa vada pe viu acest exercitiu de cercetare, argumentare, gandire critica, fair-play si retorica, un sport al mintii care dezvolta abilitati utile in orice domeniu. Finala Turneului Campionilor in Dezbateri 2013 are loc la The HUB Bucuresti, luni, incepand cu ora 18:30, iar participarea in public se face pe baza de invitatie. 
 
Turneul Campionilor in Dezbateri face parte din eforturile ARDOR de a promova dezbaterile in societatea romaneasca, completand educatia formala oferita de scoala prin activitati de club si prin introducerea in programa scolara optionala a unui Curs de Dezbateri, Oratorie si Retorica. Ecourile actiunilor intreprinse de ARDOR au inceput sa aiba un impact din ce in ce mai important in ultimii ani prin proiectele educationale si initiativele civice proprii sau in parteneriat.
 
Acest proiect este posibil cu sprijinul Porsche Romania - partener principal, Tuca Zbarcea & Asociatii si British Council, precum si al Colegiului National „Gheorghe Lazar”, Okian si The HUB Bucuresti. Evenimentul este organizat de ARDOR si finantat partial cu sprijinul Comisiei Europene. Parteneri media: Adevarul, Radio Guerrilla, Radio Romania Cultural, Think Outside The Box, Romania Pozitiva, Edu-News, Studentie.ro
 
 
Persoana de contact:
Raluca Bogdan || Director Imagine & Dezvoltare ARDOR
______________
tel: 0726 701 437
email: bogdan.e.raluca@gmail.com / pr@ardor.org.ro