Prima serie a celui mai mare program de dezvoltare digitală regională pentru tineri a luat final luna aceasta, într-o ceremonie de absolvire desfășurată în mediul în care participanții se simt cel mai bine - online. 1200 tineri de 15-24 ani din Alba, Bihor și Neamț s-au înscris toamna trecută la specializările de level up Generația Tech dezvoltate de Digital Nation, în parteneriat cu Google.org, primăriile municipalităților și susținători locali. Peste 65% din cei înscriși au urmat timp de 9 luni cursurile accelerate de dezvoltare competențe digitale, iar 58 din aceștia sunt astăzi deja în proces de angajare pe plan local. 
 
Programul a atras atenția publicului încă de la început, prin formatul modern, adaptat preferințelor de studiu ale generațiilor native digitale. Cu o structură ce se desfășoară online, prin sesiuni de lucru individual și live stream-uri cu mentorii și colegii de program, specializările Generația Tech presupun o investiție de câteva ore de studiu alocate săptămânal și învățare prin practică aplicată, sub îndrumarea mentorilor. 

”A fost o experiență cu totul nouă pentru mine, programul având un mod de învățare total diferit. Mi-a plăcut foarte mult ideea de code learning, fiind cumva puși în situația de a ne descurca singuri pentru a învăța lucruri noi, cu îndrumarea mentorilor, iar comunitatea mi s-a părut foarte faină. A fost o perioada foarte frumoasă pentru mine, în care am învățat lucruri care sunt sigur ca îmi vor fi de ajutor.” - Raluca, participant Generația Tech Oradea.
 
Peste 800 de participanți au urmat timp de 9 luni cursurile, lucrând săptămânal alături de colegii de grupe, dezvoltându-și abilitățile în specializarea urmată - Learn to Code sau Digital Skills - și dobândind în proces și abilități de lucru în echipă, organizare și project management, și colaborare online. 

Participanții au luat parte la cursuri de formare din 3 regiuni ale țării, astfel: 300 din Oradea, 200 din Alba Iulia și 250 din Piatra Neamț. 80% din participanți au alocat în medie 4 ore pe săptămână studiului și practicii și au participat la 100 de ore de întâlniri de lucru online. La finalul programului 71% din absolvenți au declarat că sunt dornici să își găsească cariere în IT, iar 58 dintre cei care au luat parte la programul avansat de angajabilitate au trecut deja de primele interviuri de recrutare, cu sprijinul Digital Nation. Unii dintre cursanți s-au angajat deja la companii din județul natal, programul Generația Tech dând astfel un ton bun la valorificarea talentului local. 

Formatul programului, online dar cu evenimente locale, le-a permis organizatorilor tactici numeroase de antrenare a motivației participanților: aceștia au beneficiat de workshopuri și întâlniri fizice de lucru, de socializare și de conectarea cu mediului antreprenorial regional, unde au învățat aspecte vitale în planul profesional, cum ar fi realizarea setup-ului unui proiect sau pregătirea CV-ului și a interviului de angajare. Digital Nation a demarat inclusiv dezvoltarea de hub-uri tech cele 3 orașe participante în 2019, viitoare nuclee ale mișcării de digitalizare care prinde tracțiune în aceste regiuni. Pentru mulți dintre participanți, specializarea Generația Tech urmată a fost exact ceea ce căutau pe plan profesional: ”După acest program mi-am dat seama ce îmi doresc să fac în viitor, pentru mine a fost o experienta extraordinara. Oamenii din comunitate sunt minunati”.  - Alex, participant Generația Tech Oradea.

Programul Generația Tech este răspunsul Digital Nation la nevoile de digitalizare ale României, o țară în care doar 29% din populație are competențe digitale de bază și doar 7% din populație a participat la un program de training sau educație continuă, ceea ce face ca țara noastră să fie pe ultimul loc în Europa în termen de index de digitalizare, conform raportului de țară McKInsey, Rise of the Digital Challengers (2019).

Digital Nation continuă seria de programe Generația Tech și în 2020, la nivel național. În contextul distanțării sociale, când tot mai mulți profesioniști sau viitori profesioniști pe piața muncii caută opțiuni pentru a fi relevanți pe piață, comunitatea le propune specializări accelerate online de câte 4 luni, în care să învețe competențe digitale sau programare. 

Specializările de anul acesta sunt deschise tuturor participanților de 16+ ani, din toate orașele țării, care pot aplica la unul din cele 3 track-uri:
Digital Skills - pentru cei care doresc să învețe și să se familiarizeze cu instrumentele esențiale pentru un job sau un business digital și lucru la distanță
Learn to Code 1 - modul destinat începătorilor care doresc să intre pe piața programării. 
Learn to Code 2 - pentru care au deja un background de bază în programare dar vor să poată dezvolta proiecte complexe, fie în companii de tech, fie în cadrul propriilor startup-uri. 

Fiecare specializare are o durată de 4 luni, un cost fix de 399 lei + TVA, și implică o investiție de timp alocată dezvoltării de aproximativ 4 ore pe săptămână. Cursurile vor începe pe 17 august, vor avea un parcurs accelerat de formare online, de tip gamification, și se desfășoară de pe laptop sau telefon, pe platforme cu care tinerii sunt familiarizați deja din navigarea online. Cei interesați se pot înscrie direct pe site-ul Digital Nation.

***
Digital Nation lucrează de peste 7 ani la digitalizarea forței de muncă românești. Eforturile organizației se îndreaptă către toate categoriile de public dornice de specializare sau reconversie în zona digitală. În aprilie-mai, 15% din profesorii din România s-au înscris la programul de formare în predarea online demarat de Digital Nation, iar în prezent organizația dezvoltă un program de suport pentru IMM-urile care doresc să tranziționeze în digital. Prin programele sale de formare accelerată, Digital Nation își propune să formeze anul acesta peste 2.000 de noi specialiști din toată țara, care se vor alătura comunității celor 40.000+ de tineri, specialiști, antreprenori și afaceri reunite deja în Digital Nation, prin programele DevAcademy, Generatia Tech 2019, IMM in Online și Profesor in Online, demarate pe plan național din 2013 până în prezent.