Organizatorii extind proiectul în județul Ilfov, inclusiv București, și în județul Constanța

 

Am aflat cum arată eroul reciclării pentru elevii din Brașov și Iași! În urma concursului BANDA ASAP, desfășurat de ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), în parteneriat cu Animest, aproape 100 de elevi de la școlile gimnaziale și liceele din cele două orașe s-au înscris cu lucrări pe tema reciclării - ”2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou/ o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini”.

Elevii din Brașov și Iași au desenat poveștile cu multă imaginație, într-un șablon de benzi desenate, având ca misiune îndeplinirea a 3 criterii - respectarea temei de concurs, creativitatea autorului, aspectul vizual al desenului - tocmai pentru a putea câștiga premiile puse în joc!

Misiunea juriului BANDA ASAP, format din experți în domeniul benzilor desenate și al ilustrației - Maria Surducan, Nini Tuan și Ligia Soare - a fost una dificilă, lucrările înscrise în concurs fiind extrem de interesante, originale și inspiraționale.

”Eco-Girl salvează orașul”, Planeta Pământ care a ținut un curs de reciclare pentru oameni, puterea mass-media care poate da exemple pozitive de a recicla sau Dr. Plaststein care inventează o ciupercă ce se hrănește numai cu plastic sunt doar câteva dintre ideile reprezentate de elevi.

Iată câștigătorii:

Iași

  • Școala Gimnazială "Ion Creangă"/ Premiul Banda ASAP pentru eleva Mbachu Grace (clasa a V-a), lucrarea ”Mica Maria salvează natura!” / Profesor: Vasilica Denisa Maria
  • Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir"/ Premiul Banda ASAP pentru eleva Boicu Ioana Teodora (clasa a IX-a), lucrarea ”Cu ochii în patru” / Profesor: Saraiman Mariana 

Brașov

  • Liceul Vocațional de Arte Plastice “Hans Mattis - Teutsch”/ Premiul Banda ASAP pentru eleva Andronova Anita (clasa a VII-a), lucrarea ”We can do it!”/ Profesor: Zvîc Manuela
  • Colegiul Național “Dr. Ioan Meșotă”/ Premiul Banda ASAP pentru eleva Mocan Eliza (clasa a X-a), lucrarea ”O oaie. O decizie. Un viitor”/ Profesor: Csiki Ana-Maria

 

Premiile au constat în 4 table interactive, două pentru școlile gimnaziale și două pentru liceele din Brașov, respectiv Iași, și câte un hoverboard pentru cei 4 elevi autori ai benzilor desenate declarate câștigătoare din cele două orașe.

ASAP România vizează extinderea concursului în județul Ilfov, inclusiv București, și în județul Constanța

”Un nou proiect de succes al ASAP România, un concurs la care elevii din Brașov și Iași au răspuns cu entuziasm, ba mai mult, ne-a impresionat efortul depus de ei în a realiza lucrări complexe, cu povești cu sens, care ridică adevărate semne de întrebare despre viitorul planetei și sustenabilitate. Le mulțumim tuturor pentru implicare, atât profesorilor, cât și elevilor. Ne dorim să  continuăm concursul BANDA ASAP, din toamnă, și să-l extindem în județul Ilfov, inclusiv București, și în județul Constanța”, a menționat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP România.


”Ne-au impresionat implicarea elevilor și atenția lor la subiecte complicate, cum sunt temele legate de sustenabilitate și de reciclare. O confirmare a faptului că generațiile mai tinere sunt preocupate de aceste subiecte și o dovadă că sunt mult mai active și mai curioase legat de soluțiile pe care le putem găsi, chiar dacă acestea sunt doar creative şi mai puțin practice sau rămân la nivel de conștientizare. Mulți tineri privesc aceste teme cu seriozitate şi au deja mici planuri de acțiune, pe care adulții le pot susține. Tipul acesta de inițiativă le oferă un cadru jucăuș pentru a învăța, dar și pentru a-și canaliza energia creativă spre arii de interes care poate până acum păreau aride sau prea tehnice”, a precizat Ligia Soare, cofondator și coorganizator Animest.

Amintim că prin acest concurs, ASAP România și Animest își doresc să crească nivelul de informare și de conștientizare cu privire la colectarea separată și la reciclarea deșeurilor în rândul elevilor, să-i responsabilizeze prin implicarea activă într-o competiție pozitivă și constructivă și să le dezvolte spiritul ecologic.

 

***

Parteneri media: Rock FM, Hotnews, Ambasada Sustenabilității în România

 

Despre ASAP România

ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute, care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură unitară pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România. În prezent, programul e activ în aproape 1,000 de școli din 32 de localități și municipii reședință de județ din România, informațiile despre colectare separată și reciclare ajungând la peste jumătate de milion de elevi din ciclurile preuniversitare.

ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Toate informațiile despre programul ASAP sunt disponibile pe site-ul oficial ASAP România și pe conturile de social media, Facebook, Instagram și TikTok.