Conferinta a reprezentat un prilej de discutie despre oportunitati de cariera in mediul privat din Romania pentru studentii si absolventii romani de peste hotare. Evenimentul a fost organizat si s-a bucurat de implicarea directa a ministrului delegat pentru romanii de pretutindeni si face parte din obiectivele parteneriatului incheiat intre ministrul delegat si LSRS in luna iunie a acestui an. HR Club  a asigurat prezenta unui numar important de firme cu potential ofertant la bursa locurilor de munca pentru cei care au studiat in afara granitelor si a fost reprezentat de catre doamna Dana Cavaleru, director executiv. 

Ministrul delegat a subliniat importanta promovarii unei resurse umane de buna calitate, aratand ca experienta acumulata intr-un cadru academic international poate genera plus valoarea cautata de mediul de afaceri din Romania. De asemenea, a incurajat dezvoltarea colaborarii in cadrul parteneriatului semnat cu LSRS, in sensul diversificarii acestuia, astfel incat sa vina in intampinarea nevoilor tinerei generatii care studiaza in strainatate, dar si a societatii romanesti.  „Ne trebuie actiuni si lucruri bine facute, calibrate pe nevoi si indreptate catre realitati obiective. De aici s-a pus problema ideii de a valorifica pe masura potentialului aceasta elita de exceptie pe care o reprezinta LSRS”, a declarat ministrul delegat.

Evenimentul a cuprins si o prezentare a activitatii Ligii Studentilor Romani din Strainatate, realizata de catre Daniel Farmache, voluntar activ in Departamentul Central. „Cand m-am intors in tara, primul lucru pe care l-am auzit a fost: De ce te-ai mai intors? Ce sa faci aici? [...] Pe termen lung, ne dorim [sa construim] o tara in care aceasta intrebare sa nu mai aiba sens”, afirma Daniel Farmache. Doamna Dana Cavaleru, director executiv al HR Club, a detaliat importanta proiectului pentru companiile romanesti si a propus un sistem de evaluare a acestuia: „Vrem sa vedem daca asteptarile celor doua parti se pot intalni [...] si peste sase luni sa evaluam, si sa vedem […] in ce masura [companiile si-au] gasit oamenii potriviti”, a spus Doamna Dana Cavaleru.

Mediul privat a fost reprezentat de 24 de companii din tara: BRD Groupe Société Générale, Brainspotting, BIA Human Resources Management, British American Tobacco Romania, Danone, APT Resources & Services, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Renault Romania, Zentiva, Nexus Consulting, Rewe Romania, BCR, Geva & Strategy, Metro Cash & Carry Romania, L’Oréal Romania, Coca-Cola HBC Romania, Optaros, Apa Nova, Grawe Romania, Sandler Training Romania. 

Discutiile din cadrul conferintei au fost deosebit de constructive, aducand in atentie punctele de vedere ale tuturor celor interesati. Dezbaterile intre cei prezenti in sala au fost completate de interventiile, prin video-conferinta, ale unor reprezentanti LSRS din trei filiale: Germania, Suedia si Marea Britanie.

Conferinta „HaiAcasa!” a fost un bun prilej pentru a aduce la aceeasi masa reprezentantii institutiilor publice, ai mediului privat si ai societatii civile, in jurul subiectului oportunitatilor de cariera pentru studentii si absolventii romani cu experienta academica internationala. Reusita evenimentului arata interesul ministrului delegat si al tuturor celor implicati in promovarea studentilor de peste hotare si constituie un punct de plecare pentru viitoare colaborari si evenimente.
 
***
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.
LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.

Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei.
LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.

Contact
Daniel FARMACHE
Director Relatia cu Mediul de Afaceri
Coordonator Proiect Conferinta „Hai Acasa!”
0722951114
daniel.farmache@lsrs.ro

Alexandra SASU
Vicepresedinte Comunicare
Liga Studentilor Romani din Strainatate
0726 339 256
alexandra.sasu@de.lsrs.ro