Sesiunea de deschidere a conferintei ii va avea ca invitati de onoare si vorbitori principali pe Excelenta Sa Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei si Excelenta Sa Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. 
Scopul acestei conferinte este sa readuca valoarea diasporei romanesti in prim-planul agendei publice, sa genereze o dezbatere privitoare la rolul tinerilor romani pregatiti in strainatate in dezvoltarea Romaniei, si sa implice specialisti din domeniu care sa contureze proiecte concrete si propuneri de politici publice pe doua directii de actiune:
 
- Diaspora civica si politica: Cum consolidam influenta romaneasca peste hotare
- Repatrierea: Ce ii impiedica pe specialisti sa se intoarca in tara

Participantii la aceasta conferinta sunt experti, decidenti din mediul public, diplomati, lideri ai mediului asociativ din diaspora si reprezentanti ai mediului privat interesati de potentialul diasporei romanesti.

In cadrul evenimentului se vor constitui grupuri de lucru formate din specialisti si reprezentanti ai diasporei, ai mediului privat si ai mediului neguvernamental, cu urmatoarele prioritati: performante mai bune ale statului si ale institutiilor romanesti in apararea si promovarea drepturilor cetatenilor romani din diaspora, contributia diasporei la modernizarea si dezvoltarea economica a Romaniei, politici publice pentru repatriere, activarea diasporei pentru consolidarea influentei romanesti peste hotare si participarea diasporei la viata civica si politica a Romaniei. Printr-un proces de consultare cu reprezentanti ai diasporei romanesti si experti in domenii relevante tematicilor mentionate, aceste grupuri de lucru vor oferi un cadru pentru a continua dialogul inceput cu ocazia conferintei si vor avea ca scop elaborarea unor propuneri si directii de actiune concrete ce vor fi prezentate public in cursul anului 2016. 

Conferinta „Smart Diaspora 2020+” este o continuare a proiectelor Fundatiei CAESAR si Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) derivate din Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora), elaborata in cadrul acestor doua organizatii si lansata public pe 8 ianuarie 2013. Aceasta strategie reprezinta o propunere de politici publice care are ca scop valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si facilitarea contributiei lor la dezvoltarea Romaniei.
 
***
Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) este o comunitate de experti, un laborator de idei si o platforma de actiune civica pentru dezvoltarea economica si consolidarea democratica a Romaniei.
Institut de cercetare romanesc cu prezenta globala, CAESAR reuneste experti din intreaga lume selectati pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academica si profesionala.
Uniti in jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate si profesionalism – expertii CAESAR ofera idei si solutii concrete in domeniile de importanta strategica pentru viitorul Romaniei. Pe baza acestor cunostinte si experiente globale, CAESAR promoveaza prin platforma proprie de actiune civica politici de dezvoltare la nivel local, regional si national.

Contact: contact@fundatiacaesar.ro | +40 722 697 550