Doamna Ligia Deca, Ministrul Educației în România a vizitat ieri, 14 noiembrie, campusul educațional CONCORDIA din Ploiești. Edu-Campus CONCORDIA este un program inovator al Organizației Umanitare CONCORDIA care înglobează trei proiecte socio-educaționale incluzive adresate copiilor și tinerilor aflați în situații vulnerabile: Școala Primară, Școala de Meserii și Centrul de Tranzit.

 

Doamna Ligia Deca a fost întâmpinată de reprezentanții Organizației Umanitare CONCORDIA în data de 14 noiembrie în campusul educațional aflat la Ploiești. În cadrul vizitei, doamna ministru a interacționat cu elevii și învățătorii Școlii Primare CONCORDIA și a avut prilejul să participe la activitățile organizate în cadrul săptămânii tematice „Vocea mea”. Împreună cu elevii claselor întâi, a doua și a treia invitații au participat la ore de educație de mediu în grădina pedagogică a școlii, limba germană cu metode diferențiate de învățare și respectiv ora de limba română prin metoda învățării în echipe de proiect.

 

„Atenția acordată dezvoltării sociale și emoționale a elevilor de vârstă mică este importantă atât pentru starea de bine a copiilor, cât și pentru succesul lor școlar. În același timp, avem nevoie să îmbinăm această atenție cu pregătirea pentru viață și formarea profesională, elemente pe care le-am regăsit la Edu-Campus CONCORDIA, în Prahova. Am cunoscut astăzi echipa și elevii de la Școala Primară și Școala de Meserii din campus - două modele de incluziune educațională și socială construite pe experiența școlii românești și a celei austriece. Un mediu de învățare în care holurile, din care se poate admira activitatea din sălile de clasă, nu sunt doar spații de trecere, ci și spații de lucru în care elevii se pot opri la stațiile de învățare sau se pot reuni pentru activități de grup. Discuțiile purtate cu oamenii școlii mi-au reconfirmat că munca #împreună - cadre didactice, asistenți sociali și consilieri școlari – este, de cele mai multe ori, soluția cea mai potrivită, atunci când vine vorba de copii, în special de cei care provin din medii vulnerabile. De anul acesta, în sistemul de învățământ din România avem mai mulți consilieri școlari, numărul lor a crescut cu 1200. Sper ca prezența lor în mijlocul copiilor să facă diferența în bine!”, a declarat doamna Ligia Deca, Ministru al Educației în România. Școala Primară CONCORDIA este un proiect de educație incluzivă, unic în România, unde învață 86 de elevi, jumătate dintre aceștia provenind din medii vulnerabile.

 

Programul a continuat cu vizita delegației ministeriale la Școala de Meserii CONCORDIA unde învață în prezent 16 tineri care au părăsit sistemul de protecție socială și care au ales să învețe o meserie și încă 130 de elevi din liceele partenere din județ, care efectuează săptămânal stagiile de practică în atelierele școlii. Cu ocazia acestui eveniment, tinerii atelierului de bucătărie au avut onoarea să pregătească masa de prânz oaspeților, tinerii brutari au preparat pâine proaspătă, iar tinerii ospătari și-au demonstrat măiestria în servirea mesei. „Ne-am bucurat să primim vizita Doamnei Ministru și sperăm ca modelul Școlii Primare CONCORDIA să fie unul care inspire și să fie replicat în cât mai multe zone din țară. Pentru că este încă mare nevoie ca educația de calitate și cu sens să fie accesibilă tuturor copiilor, indiferent de mediul din care aceștia provin.”, declară Diana Certan, Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România.

 

***

 

Despre CONCORDIA România

CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață independentă și responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), Odobești (județul Dâmbovița) și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an. Pentru mai multe informații accesați www.concordia.org.ro.