Initiat de Help Autism in 2013, programul „Parinte pentru Parinte” transforma parintii beneficiari ai asociatiei in ambasadorii autismului prin implicarea acestora ca voluntari in sustinerea cauzei si sprijinirea financiara a altor familii in situatii asemanatoare. Parintii colecteaza anual fonduri prin formularul de redirectionare a 2% din impozitul pe venit pentru terapia copiilor lor si directioneaza 10% din aceste fonduri catre programul „Parinte pentru Parinte”. Astfel, asociatia reuseste pentru al doilea an consecutiv, sa integreze gratuit in interventie terapeutica zilnica copii proveniti din medii defavorizate si cu semne de tulburare din spectrul autist, un diagnostic ce afecteaza 1 din 68 de copii.                                          

La inceputul anului 2014, au fost integrati pentru prima oara in terapie 22 de copii cu varsta intre 1 si 4 ani in Centrul Casa Soarelui din Sectorul 3 al capitalei. Dupa un an de interventie terapeutica, rezultatele au fost remarcabile: 7 copii au iesit din spectrul autismului fiind recuperati, iar 15 dintre ei au obtinut rezultate foarte bune, fiind integrabili in societate. „Scopul proiectul este de a stimula familiile copiilor cu TSA sa se detaseze de propria drama si sa se implice in actiuni comune de sprijin reciproc. Daca parintii celor 250 de copii cu diagnostic pe viata inscrisi acum in asociatia noastra au reusit sa faca fundraising si voluntariat, atunci oricine se poate implica social cand reuseste sa se uite la cel de langa el.”, a spus presedinta asociatiei - Daniela Bololoi pe scena Ateneului la primirea premiului I la categoria „Educatie, Invatamant, Cercetare”.

Proiectul „Parinte pentru Parinte” a mai fost distins cu premiu I la categoria „Originalitate” fiind ales dintre 22 de proiecte inscrise si notat de catre juriul categoriei cu punctajul maxim.

Programul continua, in 2015 fiind integrati in interventia terapeutica gratuita alti 32 de copii - cazuri sociale, cu un buget de 70 000 euro. Parinte pentru Parinte este posibil prin parteneriate public-private cu Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, dar si cu sprijinul unor companii precum Mercedes si Mobexpert care s-au alaturat programul ca sponsori prin sprijin financiar si voluntariat. 

„Orice parinte este invitat sa fie alaturi de noi!”
, a indemnat, la final, Daniela Bololoi.
 
***
Despre Asociatia Help Autism
Asociatia Help Autism se implica activ de 5 ani in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Considerata varf de lance in actiunile de schimbare a statutului autismului in Romania, pe langa servicii de terapie oferite in cele 3 centre, o filiala si la domiciliu, Asociatia Help Autism - www.helpautism.ro, desfasoara activitati de lobby, parteneriate public-private si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA - stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.