Echipa Națională a României la Dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) s-a calificat în primele 16 echipe la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship).   
 
În rundele preliminare echipa noastră a înregistrat 5 victorii (vs. Grecia, Israel, Slovacia, Ghana, Rwanda) și 3 înfrângeri (vs. Danemarca, Africa de Sud și Irlanda). Astfel, cu 5 victorii, 17 decizii ale arbitrilor și 249.57 puncte individuale, echipa României s-a calificat în rundele eliminatorii de pe locul 10 în divizia 2 (sunt 2 divizii). În șaisprezecimi a învins cu 3-0 echipa Mongoliei și s-a calificat în optimi. Din Europa, doar echipele României, Olandei și Lituaniei mai sunt în competiție, echipe puternice, de vorbitori nativi de limba engleză precum echipa Angliei sau Irlandei părăsind deja turneul.  
 
„Felicitări elevilor români! N-am niciun dubiu că tinerii din cluburile de debate ARDOR pot face performanță la nivel mondial. Facem debate în România de peste 20 ani și am acumulat în organizație un nivel extraordinar de expertiză. Avem o echipă de antrenori fantastică, ce merită susținută și motivată pentru a continua să aducă rezultate de nivel înalt pentru România. Suntem alături de ei și le ținem pumnii pentru mai departe!”, a declarat cu acest prilej Emanuel Beteringhe, președinte ARDOR.  
 
Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) din acest an se desfășoară online și participă 74 de echipe naționale. Desfășurat integral în limba engleză, turneul are 8 runde preliminare, urmate de runde eliminatorii, începând cu șaisprezecimi. Fiecare rundă preliminară a fost arbitrată de câte trei arbitri. Fiecare arbitru a oferit o decizie și un punctaj individual (speaker points) vorbitorilor din meci. 
 
Echipa României din acest an este formată din elevii: 
• Oana Nițu (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești)
• Elena Rădulescu (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
• Tania Acsinte (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
• Irina Chicuș (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București)
• Valeriu Cărășel ( Colegiul Național „Mihai Viteazul” București)
 
și rezerva Arina Dumitru (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești). 
 
Lotul de antrenori care au pregătit în acest an echipa națională este format din traineri și arbitri cu experiență ai Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică - ARDOR, mulți dintre ei foști componenți ai echipei naționale: Șerban Pitic, Diana Diaconescu, Ștefan Matei, Teodor Grama, Laura Drăgoi, Andrei Olaru, Miruna Cozianu, Eveline Dicu, Cătălin Panțiru. 
 
România este reprezentată la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) încă din 2006 și a avut cea mai bună performanță în 2020 – locul 1 în clasamentul English as a Foreign Language și locul 15 în clasamentul general. 
 
***
Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică
- ARDOR, organizația care selectează, antrenează și finanțează  Echipa Națională a României, este una dintre cele mai relevante organizații non-guvernamentale din zona educațională. Pe lângă programul „Echipa Națională a României”, ARDOR administrează peste 100 de cluburi de dezbateri în toată țara, în parteneriat cu licee și universități și oferă instruire în dezbateri și argumentare către cadre didactice (peste 1000 de profesori în ultimii 5 ani) și către sectorul privat.