Eco Provocarea, programul de educație pentru mediu al asociației Viitor Plus, s-a derulat timp de 7 luni, în 150 de școli și licee din România. Elevii și profesorii participanți la Concursul Național au colectat din comunitățile lor peste 170.000 de kilograme de materiale reciclabile și au plantat peste 87.000 puieți. 


Cei mai merituoși dintre elevii de liceu și profesorii lor coordonatori vor ajunge în Tabăra de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea, de la Cheia, județul Prahova, în perioada 17-20 august.

3 școli generale din județele Timiș și Galați vor primi premii în bani, în valoare de 10.000 de lei.

Elevi și profesori ecoambasadori s-au mobilizat pentru a face o schimbare pozitivă în comunitățile lor și în mediul înconjurător. Eforturile lor au dus la rezultate remarcabile, cum ar fi: colectarea a peste 170.000 kg de materiale reciclabile, plantarea a 87.300 puieți, donarea a 47.700  obiecte în stare bună de utilizare și colectarea a 3.200 saci cu deșeuri din natură.

Această mobilizare și implicare activă demonstrează că tinerii noștri sunt conștienți de importanța protejării mediului și că sunt gata să ia măsuri concrete pentru a-l conserva și proteja.

“Ne bucurăm să anunțăm finalizarea cu succes a celei de-a XII-a ediții a Concursului Național Eco Provocarea, un program care a adunat împreună elevi, profesori și comunități, pentru a promova conștientizarea ecologică și acțiunile de mediu. Suntem mândri să vă prezentăm rezultatele impresionante obținute de către participanți în cadrul acestei ediții.”-spune Claudia Bărburaș, managerul Eco Provocarea. 

 

Cele trei școli câștigătoare din totalul de 70 implicate în această ediție a Concursului Național Eco Provocarea Juniori sunt:

  1. Școala Gimnaziala „Elena Doamna”, Tecuci - Locul I (premiu în valoare de 5.000 lei)

  2. Școala Gimnazială Nr. 30, Timișoara - Locul II (premiu în valoare de 3.000 lei)

  3. Palatul Copiilor, Galați - Locul III (premiu în valoare de 2.000 lei)

 

Echipele câștigătoare de pe locurile I, II și III la Concursul Național Eco Provocarea Liceeni, la categoriile cu activități de mediu menționate mai sus, vor avea oportunitatea de a participa la Tabăra de Leadership pentru Mediu. Evenimentul, care va avea loc în perioada 17-20 August, va reuni peste 60 de elevi și profesori și va fi o ocazie unică pentru acești lideri de mediu pentru a-și dezvolta abilitățile de leadership și de a-și împărtăși experiențele și ideile într-un mediu inspirațional.

Tabăra de Leadership pentru Mediu oferă participanților, pentru a 10-a ediție oportunitatea de a interacționa cu experți în domeniul ecologiei, de a participa la ateliere și activități practice legate de sustenabilitate și de a se conecta cu alți tineri pasionați de protejarea mediului.

“Suntem convinși că această experiență va consolida angajamentul acestora și îi va încuraja să continue să acționeze pentru un viitor mai verde și mai durabil. Acești tineri reprezintă viitorul și suntem entuziasmați să le oferim oportunitatea de a-și dezvolta potențialul și de a deveni modele de inspirație pentru ceilalți.” spune Lucia Cojocaru, coordonatoare Eco Provocarea Junior&Liceeni.

Claudia Antohi, ecoambasador elev al Liceului Tehnologic "Aurel Vlaicu", Galați, împărtășește experiența celor 7 luni petrecute în cadrul Concursului Național Eco Provocarea: “Am ajuns și la final, din păcate... toate gândurile noastre bune și toate lucrurile palpabile din cadrul acestui concurs le-am trimis cu grijă și multă iubire către niște oameni minunați care au nevoie de un zâmbet sincer și de o mână de ajutor și ne bucurăm extrem de mult, că am făcut parte și anul acesta la acest concurs minunat, e o experiență pe care o recomand tuturor. 

Evident că nu a fost ușor deloc, dar am știut cum să trecem pragul împreună și să vizualizăm interesul comun și dorința comună pe care am avut-o si pe care o avem cu toții, cea de a schimba câtuși de puțin lumea în care trăim, to make it a better place for me and for you. Suntem extrem de recunoscători pentru tot și pentru toate experiențele frumoase la care am luat parte și vrem să vă mulțumim pentru acest concept, și pentru oamenii pe care i-am întâlnit, you are the best, hope to see all of you soon, I know we’ve got this. ” 

 

***

 

Concursul Național Eco Provocarea, ediția a XII-a, nu ar fi fost posibil fără susținerea Goldman Sachs, PARTSLIFE și Climate Of Change.

 

Eco Provocarea are misiunea să motiveze și să îndrume tinerii, pentru a deveni lideri în domeniul protecției mediului, prin activități practice, prietenoase cu natura, de igienizare, reciclare, târguri de economie circulară sau plantare, sau prin activități educaționale de conștientizare și informare. Eco Provocarea este un program al asociației Viitor Plus - pentru oameni și natură. www.ecoprovocarea.ro

 

Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 17 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. Viitor Plus - pentru oameni și natură. www.viitorplus.ro