Importanta procesului de comunicare cu copilul in primii lui ani de viata, modalitatea in care il construim si metodele de stimulare au fost subiectele discutate in cadrul Conferintei de Educatie Timpurie cu titlul ”SSS! Ai grija cum vorbesti daca vrei sa cresc sanatos!”, organizate de Fundatia ACORNS, prin divizia FIRST7. Trei traineri din Anglia - Michelle Peter, Cathy Hamer, Gill Osmond - si Valentina Secara, din Romania, au vorbit despre modalitatile in care educatorul foloseste multiple tehnici prin care il implica pe copil in procesul comunicarii.
 
”In Romania, comunicarea se face mai mult catre copil si nu il implica pe acesta direct. Comunicarea cu un copil se face cu el, oferindu-i posibilitatea de a raspunde, de a avea “o voce” indiferent de varsta lui”, declara Valentina Secara,  Manager General Fundatia ACORNS.
 
Cititul si povestitul cartilor, vizitele la biblioteca, jocurile cu litere si numere, invatarea de cantece si poezii, desenul si pictura si joaca impreuna cu prietenii duc la dezvoltarea unor copii precoce la indicatorii de dezvoltare sociala si cognitiva la varsta de trei ani. Ei au abilitati lingvistice avansate, niveluri inalte de stima de sine, cooperare si sociabilitate, precum si abilitati de discriminare si spatiale mai bune. Ei continua sa-si pastreze aceste avantaje si in mediul scolar.
 
”Exista uneori perceptia ca un copil de 2 sau 3 ani este prea mic pentru a incepe sa acumuleze vocabular intr-o limba straina sau pentru a descoperi cartile si cititul de la varste asa fragede. Cercetarile si experienta noastra arata insa cu totul altceva: procesul de dezvoltare emotionala si intelectuala a copilului incepe din prima zi de viata si, cu cat copilul este stimulat mai mult, cu atat el se va dezvolta mai frumos, mai bine si va deveni un copil, apoi adolescent si un adult sanatos din punct de vedere emotional”, declara  Dr. Cathy Hamer, consultant in politica de cercetare si pshiholog specializat pe teme educationale si de sanatate din Marea Britanie. 
 
La conferinta au participat 100 de educatori si supraveghetori din crese si gradinite de stat, dintre care un sfert au venit din institutiile din tara, si care au beneficiat gratuit de informatie specifica formarii continue a educatorilor si modele de bune practici pe care sa le aplice imediat in activitatea lor. 
 
Educatorii participanti la Conferinta au subliniat nevoia lor permanenta de instruire de specialitate prin care sa aiba acces la metode moderne de educare si dezvoltare a copiilor din cresele si gradinitele din Romania. De asemenea, mesajul cel mai des mentionat, ca fiind foarte valoros, a fost crearea unei relatii mai stranse cu parintii in activitatea gradinitei dupa modelul voluntariatului practicat in Marea Britanie, prin care parintii se implica in triada copil-parinte-educator.
 
***
Despre Fundatia ACORNS si FIRST7  
Fundatia ACORNS este prima organizatie din domeniul educatiei din Romania certificata Investor in People si premiata cu Every Child Matters Standards Award. Fundatia Acorns ofera prin intermediul gradinitei ACORNS Nursery educatie si ingrijire copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani dupa metoda si programa britanica care are ca punct central individul si capacitatile sale. Fundatia Acorns este membru al Council of British International Schools, British Association for Early Childhood Education, National Literacy Trust (Marea Britanie), National Children's Bureau (Marea Britanie), Early Years - the organization for young children (Irlanda de Nord) si British Romanian Chamber of Commerce, fiind afiliata International British School of Bucharest si Cross Frontier Education.
 
FIRST7, divizie a Fundatiei ACORNS, este un centru de coaching pentru personalul din educatie, oferindu-i acestuia informatii de calitate si acces la pregatire continua pentru a ajuta copiii sa se dezvolte armonios si echilibrat. FIRST7 isi propune sa fie un centru in care educatorii sa simta ca aduc valoare in viata copiilor si ca prin pregatirea lor continua, personala si profesionala, pot schimba destine.
Impreuna invatam sa fim la fel de destepti ca si copiii nostri!
 
Contact:
 
Iulia Goaga, Chapter 4 Romania
i.goaga@chapter4.ro