Peste 1.200 de elevi de clasa a VII-a din Sălaj sunt consiliaţi şi îndrumaţi în alegerea unei cariere, în cadrul programului “Profesioniştii viitorului”, o variantă actualizată a programului de consiliere în carieră derulat cu succes, în ultimii patru ani, de către de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educațională (CJRAE), în parteneriat cu compania TenarisSilcotub şi Consiliul Judeţean Sălaj.
 
În acest an şcolar, în program sunt implicate 91 de clase de a VII-a din 61 de unităţi de învăţământ, cu 1.264 elevi înscrişi, alături de 33 de consilieri şcolari. 
 
 “Scopul principal al programului este orientarea eficientă în carieră a elevilor, prin coroborarea dintre profilul lor vocaţional şi opţiunea şcolară. Punem mai mare accent pe activităţile de consiliere şi testare şi mai puţin pe partea birocratică a proiectului. Este foarte important să încercăm să orientăm copiii, dacă într-adevăr au abilităţi şi capacităţi, spre locuri de muncă ce există în judeţul nostru,” subliniază Adina Mesaroş, directorul CJRAE Sălaj.
 
În prima etapă a programului se oferă consiliere colectivă tuturor elevilor din judeţul Sălaj. Urmează apoi o testare ce oferă o serie de informaţii cu privire la abilităţile cognitive și trăsăturile de personalitate ale elevilor și definește profilul vocaţional al fiecăruia. O nouă rundă de consiliere colectivă îi îndrumă apoi pe elevi să ia o decizie eficientă de carieră, după care aceștia completează un chestionar privind opţiunile şcolare şi profesionale. „Copilul va şti ce poate, ce-i place, ce abilităţi și capacităţi are şi care va fi opţiunea lui. Iar în cadrul consilierilor individuale copil – părinte din ultima etapă a programului, consilierul şcolar prezintă părintelui profilul elevului şi ce anume i s-ar potrivi, astfel încât să fie omul potrivit la locul potrivit”, explică Adina Mesaroş. 
 
În proiect sunt incluse toate şcolile din judeţul Sălaj care au un consilier şcolar şi vor primi consiliere vocaţională toţi elevii interesaţi, în special cei cu profile sau competenţe tehnice, cărora le este recomandat să urmeze o carieră de tehnician sau inginer.
 
Proiectul de consiliere vocațională, inițiat în urmă cu cinci ani de TenarisSilcotub și implementat în parteneriat cu echipa CJRAE Sălaj, a fost creat pentru comunitatea din Zalău şi extins cu sprijinul Consilului Județean Sălaj la nivelul întregului județ. 
 
Edițiile precedente ale programului au relevat date concrete despre dorințele elevilor din Sălaj cu privire la traseul educațional pe care și-l doresc în viitor. Astfel, 62% dintre elevi susțin că își doresc să urmeze, ca primă opțiune, un liceu cu profil teoretic, iar 12% o filieră tehnologică. În alegerea liceului, familia joacă un rol important (57% dintre elevii chestionați consideră familia factorul cel mai important in luarea deciziei), însă se observă creșterea importanței acordate aptitudinilor și dorințelor elevilor, precum și a influenței consilierilor școlari. Cei care joacă un rol important în viața viitorilor profesioniști, părinții, încep să înțeleagă rolul și scopul acestui program iar beneficiarii edițiilor anterioare, acum elevi de liceu, confirmă că i-a ajutat să se cunoască mai bine, să-și identifice punctele forte și să-și descopere vocații sau abilități noi.
 
“Acest proiect de consiliere vocațională este menit să fie o ‘busolă’ utilă elevului în drumul său spre a-și atinge potențialul maxim și a urma meseria care i se potrivește cel mai bine din punct de vedere al competențelor, valorilor proprii, dar nu în ultimul rând, al posibilităților reale de angajare după absolvire”, precizează Codruţa Hodrea, manager relaţii cu comunitatea Tenaris Silcotub.   
 
Având în vedere condiţiile pandemice din această perioadă, cea mai mare a acestui program s-a derulat în mediul online, întreaga procedură fiind digitalizată. Proiectul urmează a se finaliza în luna decembrie. 

Bugetul acestei ediţii este de circa 270.000 de lei, 80% fiind finanțat de TenarisSilcotub iar diferenţa de Consiliul Judeţean Sălaj. 
 
***
Despre Tenaris
Tenaris este lider global în producția și furnizarea de produse tubulare și servicii pentru industria energetică și diverse alte aplicații industriale. Listată la bursele de valori din New York, Mexico City și Milano, Tenaris operează o rețea integrată de unități de producție, centre de cercetare, centre de finisare și servicii, cu operațiuni industriale în America de Nord și Sud, Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Africa. 
 
Despre TenarisSilcotub
TenarisSilcotub – companie parte din grupul Tenaris – este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicații din industria energetică, mecanică și auto. Cu o echipă de peste 1.600 de oameni în România, TenarisSilcotub are unități de producție la Zalău, Călărași și Câmpina. Prin programele de dezvoltare socială, compania investește în educație, sănătate, cultură și protecția mediului.