Fundația Orange a lansat o nouă serie de materiale video pentru elevii de gimnaziu care se pregătesc pentru Evaluarea Națională la matematică. Seria este formată din 10 episoade, primele cinci fiind disponibile pe canalul de YouTube al Fundației Orange, unde pot fi urmărite în mod gratuit. Restul materialelor vor fi lansate până la finalul lunii mai, câte un nou episod în fiecare săptămână.

Prin această inițiativă, Fundația Orange își dorește să ajute elevii din clasa a VIII-a în pregătirea pentru Evaluarea Națională. Seria formată din 10 episoade urmărește programa școlară și conține sfaturi, recapitulări și exerciții specifice fiecărui subiect de examen. Gazdele serialului „Mate cu Digitaliada” sunt Clarisa Cavachi, de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București și Adrian Manu, de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București, ambii profesori de matematică.

 
„De cele mai multe ori, matematica este materia de care elevii se tem cel mai mult. Astfel, ne-am dorit să le venim în ajutor cu o serie de filmulețe pe placul lor, într-un format prietenos, care să-i ajute să recunoască çi să rezolve mai bine subiectele pe care le vor primi la Evaluarea Națională. Pornind de la exerciții uşoare şi până la cele mai dificile, orice elev de gimnaziu, indiferent de pregătirea de care dispune, poate folosi aceste materiale video ca o resursă complementară”, spune Ana Elefterescu, Manager de program, Digitaliada.
 
Serialul format din 10 episoade acoperă toate cele trei tipuri de subiecte prezente în structura examenului de matematică de la Evaluarea Națională și include peste 100 de exerciții. La începutul fiecărui subiect va exista o recapitulare a obiectivelor de învățare, care va cuprinde atât informații referitoare la conținut, cât și noțiunile de bază pe care elevii le vor putea învăța.

 
„Pentru această serie video ne-am dorit să urmăm două aspecte foarte importante. Primul este legat de conținut, ne-am propus să respecte programa şcolară la matematică, în aça fel încât elevii să poată recunoaçte uşor noțiunile învățate în ciclul gimnazial, în momentul examenului. Al doilea aspect urmăreşe prezentarea informațiilor: ne-am axat pe o prezentare clară, pe exemplificarea şi explicarea într-un mod uçor a exercițiilor, dar şi pe ajutorul celor doi profesori care reuşesc să redea informațiile pe un ton cald şi prietenos”, completează Adina Roșca, Expert educațional Digitaliada.
 
Temele prezente în cele cinci episoade sunt structurate astfel:

◾ Primul episod, „Totul este număr”, include exerciții specifice pentru Subiectul I. Printre temele recapitulate sunt: numerele naturale, prime sau compuse; divizibilitatea sau proporționalitatea;
◾ Episodul doi, „Adevărat sau Fals?”, urmărește recapitularea și exersarea calculelor cu numere reale; înțelegerea mediei aritmetice aplicate pentru numere iraționale sau modul de calcul al mediei geometrice;
◾ Cel de-al treilea episod, „Algebra nu este decât o geometrie scrisă, iar geometria o algebră figurată”, recapitulează informații despre geometrie, ramură de studiu a matematicii, care se ocupă cu relațiile spațiale ale obiectelor, noțiuni specifice punctelor 1 și 2, din Subiectul II de la examen;
„De la proprietăți, la paradoxuri ale figurilor geometrice”, episodul patru, continuă cu recapitularea definițiilor și noțiunilor de bază din geometrie prin exerciții specifice punctelor 3 și 4 de la Subiectul II.
◾ Episodul cinci, „Natura vorbește în limba matematicii”, integrează ultimele două puncte din structura Subiectului II. Probleme cu diametre, raze și cercuri, noțiuni legate de unitățile de măsură și echivalența dintre aceste unități sunt doar câteva dintre temele abordate în acest episod.

Seria „Mate cu Digitaliada” poate fi accesată integral pe contul YouTube al Fundației Orange, iar mai multe detalii și curiozități despre materialele video găsiți și pe www.digitaliada.ro/mate-cu-digitaliada.

***
Digitaliada este un program de educație digitală care se desfăşoară cu avizul Ministerului Educației şi care îşi propune încurajarea folosirii tehnologiei la clasă pentru îmbunătățirea performanței çcolare în învățământul preuniversitar. Pentru a-i pregăti pe elevi pentru oportunitățile viitorului, Fundația Orange a investit până acum în cele şase ediții Digitaliada, 3,2 milioane euro şi a sprijinit peste 16.000 de elevi din şcoli rurale să aibă acces egal la educație de calitate.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile şi integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea şi implementarea tehnologiei şi a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură şi incluziune socială.