Cu ocazia Zilei Mondiale France Alumni, două zile dedicate studiilor francofone și oportunităților de angajare la Institutul Francez din România

Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER) organizează în parteneriat cu Ministerul Educaţiei „Forumul carierelor și studiilor francofone în România”. Evenimentul este deschis în prezența Ambasadoarei Franței la București, doamna Laurence Auer, și se desfășoară în zilele de 19 și 20 mai 2023 în incinta Institutului Francez din București. Forumul este organizat în cadrul evenimentelor dedicate primei ediţii a Zilei Mondiale France Alumni France Alumni Day și va fi precedat de Gala France Alumni din data de 18 mai la Reşedinţa Franţei. Mai mult, cu ocazia acestui eveniment va fi lansată ediția 2023 a Ghidului filierelor universitare francofone din România - Guide des filières universitaires francophones en Roumanie.

Forumul carierelor și studiilor francofone în România își propune „să creeze o punte între mediul academic și cel economic, pentru a consolida legăturile dintre studenții francofoni și companiile franceze implantate în România, dar și companiile române ce își desfășoară activitatea în spațiul francofon” a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România.

Un alt obiectiv este acela de a invita studenții celor peste 100 de filiere universitare francofone din România să cunoască mai bine miza profesională a învățării limbii franceze și de a le prezenta perspectivele inserției profesionale în spațiul economic francofon din România și din lume.

În cadrul Forumului, elevii români și mai ales cei care studiază în cadrul celor 25 de licee bilingve francofone din țară vor cunoaște îndeaproape meseriile francofone și oferta de muncă disponibilă pe piață.  În acest sens, evidențierea continuumului de la școală la viața profesională, trecând prin studiile de liceu și universitare, reprezintă principala preocupare a tuturor partenerilor care susțin acest Forum.

 

***

 

Mohamed Ketata, directorul regional al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală și de Est îi asigură pe participanţi că vor beneficia de un program bogat în activități: standuri expoziționale ale firmelor, standuri expoziționale ale universităților, întâlniri ale responsabililor filierelor universitare francofone, spații de recrutare (contacte, interviuri, depuneri de CV), ateliere de reflecție, ateliere de formare și mese rotunde de schimb de experienţă cu France Alumni.

Publicul se poate înscrie pe site-ul: https://www.fcefro2023.auf.org/


În întreaga lume, cu ocazia Zilei Mondiale France Alumni France Alumni Day, în perioada 13 - 28 mai, au loc manifestări ce vor onora foștii studenți și absolvenți ai învățământului superior francez, diversitatea spațiilor geografice de unde provin și ceea ce îi unește: o legătură durabilă cu Franța. La Paris, un eveniment de prestigiu va aduce în prim plan absolventii de excelenţă din întreaga lume, pe 23 mai, la „Quai d'Orsay”.  Peste 372.000 de membri din 128 de țări împărtășesc această experiență și se reunesc datorită evenimentelor rețelei France Alumni și partenerilor săi. 

Institutul Francez este online