În cadrul primei ediții a European Roma Spirit Award - ERSA 2016, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună” a fost desemnată Organizația Non-Guvernamentală a anului pentru dezvoltarea proiectului „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” menit să îmbunătățească perspectivele educaționale ale copiilor și tinerilor romi. 

Recunoscut de comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Premiul ERS a fost inițiat de Asociația pentru Cultură, Educație și Comunicare (Association for Culture, Education and Communication - ACEC), Ministerul de Afaceri Externe și Europene al Republicii Slovacia și de către Biroul Plenipotențial al Guvernului Slovac pentru Comunități Roma ca o platformă de recunoaștere a contribuțiilor pozitive ce au ca scop incluziunea socială a romilor.

„Îmi place să cred că noi nu implementăm proiecte, ci clădim viziuni. «Ce vrei să te faci când vei fi mare?» a apărut din nevoia noastră de a arăta romii invizibili pentru societate care au reușit să se dezvolte profesional-academic făcând față presiunilor sociale și discriminării. Ei se pot transforma în modele de urmat, atât de necesare copiilor lipsiți de perspective din aceste medii”, a spus Gelu Duminică, directorul Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”.   

„Ce vrei să te faci când vei fi mare?” este întrebarea de la care pleacă proiectul omonim inițiat de Fundaţia Agenția ”Împreună” în 2011 alături de Reprezentanța UNICEF în România în cadrul Campaniei pentru participare școlară „Hai la școală!”. Proiectul comun Agenția ”Împreună” – UNICEF se adresa în special copiilor din mediul rural și din comunități dezavantajate având ca obiectiv să le întărească încrederea în sine și în reușita lor dincolo de barierele sociale și educaționale. Astfel, prin intermediul a două filme și a unei cărți, aproximativ 15.000 de copii și adolescenți au fost inspirați de poveștile de viață ale unor adulți și tineri romi care au reușit să depășească situații dificile și să-și urmeze visurile. Cele două filme documentare pot fi vizionate pe pagina dedicată

„Premiul obținut de «Ce vrei să te faci când vei fi mare?» reprezintă o confirmare a importanței pe care o au visurile și aspirațiile pentru orice copil și, în special, pentru cei din medii defavorizate. Puterea exemplului și poveștile de succes ale romilor invizibili îi încurajează pe copii să lupte pentru a-și îndeplini visurile. Toți copiii pot să devină ceea ce își doresc dacă luptă cu propriile limite și sunt sprijiniți de colegi, părinți și profesori în parcursul lor educațional”, a declarat Luminița Costache, Specialist Educație, UNICEF în România. 

Nominalizările la prima ediție a premiului ERS au venit din 23 de țări europene -  65 de candidaturi reprezentând activități, proiecte și personalități care sprijină integrarea romilor în Europa și aduc soluții eficiente și funcționale la problemele pe care această comunitate le întâmpină. La categoria „ONG” au mai fost nominalizate Fundación Secretariado Gitano (Spania), NGO Young Roma – Herceg Novi (Muntenegru).

Laureații primei ediții a Premiului ERS au fost aleși luni, 10 octombrie 2016, de un juriu internațional de experți printre care s-au aflat: Ethel Brooks (Rutgers School of Arts and Sciences), Andrzej Mirga (Roma Education Fund), Michael Kocáb (activist, Cehia) și Mirjam Karoly (Office for Democratic Institutions and Human Rights). Juriul a fost prezidat de Věra Jourová, Comisar European pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen.  

Ceilalți câștigătorii de anul acesta au fost: Roma Education Support Trust (REST) din Marea Britanie la categoria Companie, Organizație și/sau Angajator, orașul slovac Spišský Hrhov la categoria Municipalitate. Sampicha Souleiman din Grecia a fost desemnată Personalitatea anului, iar Romea.cz (Cehia) a câștigat trofeul la categoria Media. O mențiune specială In Memoriam a fost acordată Dr. Ján Cibuľa, primul medic romani din Cehoslovacia, fondator al Uniunii Internaționale Romani și candidat la premiul Nobel pentru Pace. Mai multe informații despre premii și câștigători sunt disponibile la http://www.romaspirit.eu/ 
 
Despre Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”
Eforturile de lobby, advocacy, educație definesc activitatea Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună” din 1999 - anul înființării, până astăzi. Prin activități de cercetare, documentare și difuzare, elaborare și implementare a politicilor sociale în folosul romilor, Agenția ”Împreună” a mizat pe oportunitățile pe care le aduce în comunitate expresia „a trăi împreună”, încercând prin numeroare programe să transforme sintagma în realitate. 
 
Despre UNICEF în România
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.