Schimbarile demografice si socio-economice care afecteaza dezvoltarea Europei Centrale, de Est si de Sud-Est sunt printre cele mai importante provocari pentru viitorul coeziunii sociale si al solidaritatii in societatea noastra.
 
Tema editiei 2014 - 2016 a programului de burse pentru cercetare sociala este: „Diaspora, statele-natiune si societatile majoritare din Europa Centrala si de Est”.

Termenul limita de inscriere este 24 august 2014. Propunerile de proiecte vor fi trimise în limba engleza folosind sistemul online: https://apply.erstestiftung.org/fellowship.

Prin Bursa pentru Cercetare Sociala Fundatia ERSTE isi propune sa analizeze relatia dintre diverse grupuri ale diasporei, tara lor de resedinta si tara lor de origine, precum si implicarea diasporei in dezvoltarea economica, viata politica, relatia cu guvernele si cu societatea civila în general. Propunerile de proiecte de cercetare trebuie sa ia în considerare atat oportunitatile, cat si provocarile create de diaspora si de migratia internationala.

In realizarea proiectelor de cercetare aplicantii trebuie sa aiba în vedere urmatoarele aspecte:
# Cum se ocupa tarile din Europa Centrala si de Est de diaspora stabilita pe teritoriul lor?
# Care este relatia dintre tarile Europei Centrale si de Est, diaspora din tarile învecinate si cetatenii care au emigrat pe teritoriul altor tari?
# Care este relatia dintre diaspora si guverne?
# Ce roluri pozitive sau negative joaca diaspora în relatia dintre tarile lor de resedinta si tara lor de origine?
# In ce masura poate fi considerata diaspora un agent al schimbarii ?
# Strategiile existente de implicare a diasporei în tarile din Europa Centrala si de Est pot servi ca “bune practici” pentru ceilalti?
# Care este interactiunea dintre diaspora si societatea majoritara?
# Ce rol a jucat diaspora în procesul de constructie nationala din tarile din Europa Centrala si de Est?
# Care este contributia migratiei internationale si a diasporei la transformarea economica si sociala a tarilor din Europa Centrala si de Est?
# Cum poate sustine sectorul privat (inclusiv organizatiile non-profit) contributiile pe care le are diaspora în tara de origine?
# Ce rol joaca/poate juca UE în exploatarea potentialului de dezvoltare a diasporei din Europa Centrala si de Est?
# Care sunt normele, credintele si practicile pe care diaspora din Europa Centrala si de Est le transmite sau le transforma?

Beneficii pentru castigatori:
Castigatorii bursei vor primi sprijin financiar timp de un an pentru cercetarea propusa, vor avea ocazia sa participe la conferinte stiintifice si vor fi integrati intr-o retea internationala de cercetatori si practicieni interesati de subiecte precum: schimbarile socio-economice si demografice, ocuparea fortei de munca si somajul, îmbatranirea populatiei, migratia si transferul de obiceiuri între generatii. În plus, pe parcursul dezvoltarii proiectelor vor avea ocazia sa participe la diverse ateliere de lucru interne precum: întalnirea preliminara, scoala de vara, evenimentul de închidere si alte evenimente publice.

Finantarea acordata pentru activitatile de cercetare, intalniri, interviuri cu experti, traduceri si cheltuielile de calatorie va avea valoarea totala de 12.000 €.

Selectia bursierilor se va face pe baza de concurs. Un juriu format din cadre universitare si profesionisti din diferite universitati si alte institutii vor examina toate aplicatiile si vor intervieva solicitantii preselectati pentru programul de burse 2014-2016. Pentru mai multe detalii despre calendarul competitiei si conditiile de participare va rugam accesati: http://www.erstestiftung.org/wp-content/uploads/2014/06/Fellowship-for-Social-Research_Call-2014.pdf

Rezultatele vor oferi o baza fundamentata si practica pentru diferiti factori de decizie, societatea civila si mediul de afaceri, dar si pentru activitatea Fundatiei ERSTE în Europa Centrala si de Est. Recomandarile specifice ale cercetatorilor vor fi promovate în regiune de Fundatia ERSTE si partenerii sai în cadrul organizatiilor si institutiilor relevante care activeaza în sfera politica, societatea civila si sfera economica.

Contact (presa):
Fundatia ERSTE - Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org
Graffiti PR - Mariana Oprea, PR Specialist: Tel: 0730 202 354; e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro