În 2022, Fundația United Way a susținut 10 profesori Teach for Romania. Împreună luptăm cu analfabetismul funcțional pentru a asigura educație de calitate și oportunități de viață sigure pentru fiecare copil din România.

Credem că fiecare elev are dreptul să aibă un profesor inspirator, mentor, care îl va ajuta să își descopere și să îşi valorifice întregul potenţial. Indiferent de statutul socio-economic, regiunea din care provine sau tipul de şcoală la care are acces, orice copil poate avea parte de educație de calitate. În acest sens, anual, Fundația United Way România sprijină organizația Teach for Romania, prin susținerea a 10 cadre didactice din cadrul programului, în misiunea lor de a îmbunătăți calitatea educației din România.

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală , care caută și pregătește oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni educatori, învăţători sau profesori în învăţământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.

De ce profesor pentru copiii din școlile cu provocări?

Conform testelor PISA 2018, în România, 1 din 5 copii abandonează şcoala în mediul rural, iar peste 40% dintre elevi suferă de analfabetism funcțional.

40% dintre copiii care merg la școală au dificultăți în a înțelege limba de predare și nu pot citi și scrie la nivelul vârstei lor.

Mai mult, 42% dintre elevii claselor I-VIII nu pot să formuleze idei proprii, să interpreteze informații și nici să stabilească asemănări și diferențe între clase de obiecte sau personaje din materia studiată.

Ce se întâmplă cu acești copii?


Studiile arată o corelație directă între analfabetismul funcțional și nivelul scăzut al încrederii de sine, ce se reflectă inevitabil în calitatea vieții lor și șansa la o profesie mai bună în viitor. Ei sunt adulții de mâine care nu vor reuși să înțeleagă clauzele unui contract sau indicațiile de pe un manual de prim ajutor. Sunt cei care-și vor găsi cu greu un loc de muncă sau se vor adapta cu dificultate cerințelor acestuia.

ONG-ul a apărut ca răspuns la inechitatea educațională, oferind elevilor șansa la un viitor mai bun prin educație. Accesul la educație de calitate pentru copiii din medii vulnerabile înseamnă transformarea în profunzime a societății. Astfel, ne asigurăm că adulții de mâine vor ști să ia decizii potrivite pentru lumea în care trăiesc. Profesorii pregătiți de Teach for Romania pornesc la drum cu motivația unei relații strânse elev-profesor, care se bazează pe abilitatea de a relaționa cu elevii, pe încredere reciprocă, susținere, entuziasm și încurajare. Teach for Romania merge dincolo de predare și le oferă acestor copii o șansă reală de reușită cu ajutorul profesorilor care devin adevărați mentori.

„Toți anii ne-au arătat cât este de important leadershipul atât la profesori, cât și la elevi, cât de important este omul ca ființă socială, înzestrată cu acea capacitate de a uni, de a împuternici, de a-i susține pe cei din jur. Am realizat cât este de important să îi avem alături pe prietenii de la Fundația United Way, care au ales să investească în educație alături de noi, oferindu-ne puterea necesară să acționăm și încrederea că putem oferi opțiuni de viață pentru cât mai mulți copii din zone vulnerabile”, adaugă Iulia Pielmuș, Director Executiv, Teach for Romania.

„Inițiativa Teach for Romania, de a pregăti profesioniști care apoi să devină cadre didactice pentru copiii din medii vulnerabile, este în linie cu crezul nostru că prosperitatea unei comunități începe de la o educaţie de calitate pentru toți copiii. Pentru realizarea acestui crez, abordăm educația în mod integrat, adică sprijinim atât elevii, cât și profesorii si părinții. Anul trecut, prin programul Teach For Romania, United Way a susținut 10 cadre didactice pentru a preda în mod incluziv și atractiv copiilor care din cauza sărăciei riscă să abandoneze școala și astfel să piardă orice șansă la un viitor mai bun.” – Adriana Dobrea, Director Executiv, United Way Romania.

***

Descriere Teach for Romania:

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 9 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. Suntem siguri că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un educator, învățător sau profesor care crede în el.

Despre United Way România


United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, prin mobilizarea unei rețele extinse de parteneri din comunitate - ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari - să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.500 de donatori individuali, 37 de donatori majori și peste 100 de companii.

www.teachforromania.org
Facebook Teach for Romania
Instagram @teachforromania
LinkedIN Teach for Romania