Școala Primară CONCORDIA, prima școală primară privată incluzivă din Ploiești, a fost inaugurată oficial în data de 9 iunie în prezența copiilor, părinților, sponsorilor, autorităților și colaboratorilor care au participat la evenimentul de deschidere.

Deși cursurile școlii au început în luna septembrie a anului școlar 2020-2021, în condițiile restricțiilor impuse de contextul pandemiei Covid, inaugurarea oficială a școlii a fost amânată timp de aproape doi ani pentru ca evenimentul să poată fi desfășurat în siguranță pentru toți participanții. După o muncă susținută de șapte ani pentru a dezvolta conceputul și de a construi clădirea, echipa școlii și-a dorit foarte mult acest moment de sărbătoare în prezența tuturor celor care au contribuit la succesul proiectului: copii, părinți, sponsori, autorități și colaboratori.
 
„Ne-am dorit să marcăm acest moment împreună cu toți cei implicați de la idee și până la realitate. Fără acești oameni, care au înțeles perfect misiunea noastră, școala nu ar fi existat în stadiul în care se află acum. Suntem recunoscători tuturor pentru contribuția lor la visul nostru: o școală inovatoare incluzivă unică în Romînia.” declară Diana CERTAN, Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România.

Presărat cu momente artistice ale căror protagoniști au fost micii elevi, evenimentul a fost unul în care bucuria și împlinirea au fost simțite atât de către gazde, cât și de oaspeți. După tradiționala tăiere a panblicii inaugurale, invitații au fost ghidați să viziteze școala și au participat alături de copii la diverse atelierele interactive, totodată vizitând și stațiunile de învățare din parcul pedagogic: poteca senzorială, grădina pedagogică, hotelul de insecte, stația de biodiversitate sau stația de apă.
 
„Mă bucură faptul că în cadrul activităților din after school, copiii fac ceea ce ar trebui să se întâmple în fiecare after school din România, adică să cânte, să danseze, să picteze, acestea sunt activitățile care le dezvoltă latura emoțională. Cred că de acest lucru avem foarte mare nevoie după această perioadă de pandemie, în care contactele sociale au fost foarte limitate.” a declarat domnul Kallos Zoltan, Secretar de Stat în Ministerul Educației.

Școala Primară CONCORDIA din cadrul EDU-CAMPUS CONCORDIA oferă oportunități de învățare incluzivă pentru copii proveniți pe deoparte din medii vulnerabile – dezavantajați social sau financiar – și pe de altă parte din familii ai căror părinți își pot permite plata unei taxe modeste de școlarizare. Școala se diferențiază prin modelul educațional care pune în prim-plan dezvoltarea socio-emoțională a copiilor ca promotor al dezvoltării cognitive. Astfel, urmând curiculum Ministerului Educației, orele sunt susținute prin metode non-formale aplicate fiecărui stil de învățare, iar programul after-school completează efortul educațional prin atelierele de creativitate și muzică. Școala a fost deschisă în Ploiești de către Organizația Umanitară CONCORDIA în data de 14 septembrie 2020 și un număr de 45 de copii au finalizat anul școlar 2021-2022, 20 în clasa întâi și 25 în clasa pregătitoare.
 
„Sunt deosebit de încântată că s-a construit Școala Primară CONCORDIA, un far călăuzitor în domeniul educației. Aceasta este o școală pentru fiecare, care te invită să înveți cu bucurie. Am putut simți azi entuziasmul copiilor și al echipei. Cu orientarea sa social-incluzivă Școala Primară CONCORDIA depune efortul de a aduce in centrul atenţiei lucrurile comune si care ne conectează. Scoala Primară CONCORDIA reprezintă dovada unei cooperări de succes româno-austriacă.” a precizat doamna Adelheid FOLIE, Ambasador al Austriei în România.

Printre oaspeții care au onorat cu prezența lor evenimentul de deschidere s-au aflat: Alteța Sa Regală Principesa Maria a României; Adelheid Folie, Ambasador al Austriei în România; domnul Kallos Zoltan, Secretar de Stat în Ministerul Educației; domnii Radu Szeckely și Romeo Moșoiu, Consilieri în cadrul Ministerului Educației; domnul Subprefect Emil Drăgănescu; doamna Magdalena Trofin și domnul Daniel Nicodim, Vice-Primari ai orașului Ploiești și mulți alți reprezentanți ai autorităților locale din județul Prahova.


***
CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și mai responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova, și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an.