Centrul de Evaluare și Analize Educaționale și Fundația Vodafone România au demarat proiectul „Investigăm și înțelegem fizica”, pentru crearea de resurse educaționale online și experimente filmate pentru cadrele didactice care folosesc metoda investigației în predarea fizicii. Proiectul se derulează până în februarie 2022 și este finanțat de Fundația Vodafone România cu 112.000 lei.

Proiectul „Investigăm și înțelegem fizica” are la bază un alt program dezvoltat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale - „Fizica Altfel”- lansat în 2011 și care a constat în dezvoltarea de resurse educaționale (ghid metodologic de predare a fizicii, fișe de lucru pentru elevi, experimente filmate) pentru ca profesorii să poată utiliza la clasă învățarea prin investigație. Programul a demonstrat astfel că trecerea la metoda învățării fizicii prin investigație are un impact măsurabil asupra rezultatelor elevilor.

Odată cu pandemia și trecerea la școala online, a devenit necesară adaptarea acestor resurse la noul mod de predare și învățare. Pe lângă digitalizarea unora dintre resursele existente, proiectul „Investigăm și înțelegem fizica” presupune și generarea de conținut digital nou cum ar fi fișele de lucru dinamice. Acestea le dau posibilitatea profesorilor să aplice metoda investigației și în scenariul online, dar și cu prezență la clasă, foarte util în contextul lipsei truselor experimentale în școli și al accesului limitat în laboratoarele de fizică.

Ce cuprinde „Investigăm și înțelegem fizica”:

1. Platformă web conținând resurse digitale interactive și care pot fi integrate în Google Workspace (Classroom, Drive, Google Sheets). Totodată, pe platformă vor putea fi găsite într-o secțiune dedicată planuri de lecții dezvoltate de profesori cu experiență care vor ghida cadrele didactice în organizarea și derularea orelor de fizică.
2. Fișe de lucru digitale, interactive, care permit lucrul colaborativ în clasă, dar și sub formă de temă pentru acasă.
3. 60 de experimente filmate însoțite de sarcini de lucru.

Toate resursele vor fi disponibile gratuit și pe YouTube.

***
Asociația Centrul de Evaluare și Analize Educaționale este o organizație guvernamentală care și-a propus să cultive cercetarea, investigația și experimentul în sistemul de educație, îndrumându-i pe profesorii de științe să-și schimbe modul de a lucra cu elevii și arătându-le decidenților că abilitățile pe care un nou mod de predare le dezvoltă sunt cu adevărat în beneficiul copiilor.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.