- Inspirăm noua generație -
 
  • Programele și proiectele Junior Achievement oferă elevilor și profesorilor acces la rețeaua internațională JA (40 de țări din Europa și peste 100 din lume).
  • Conform evaluărilor de impact realizate, alumnii JA au mai multe șanse de angajare, înființează mai multe companii și au salarii mai mari decât ceilalți tineri, datorită experienței dobândite prin participarea la programele și proiectele JA.

  • De peste 100 de ani în lume și de aproape 30 de ani în România, Junior Achievement inspiră și pregătește tânăra generație pentru a reuși în carieră și în viață prin încurajarea inițiativei, profesionalismului și dezvoltării unor competențe esențiale pentru viața personală și profesională.

    În anul școlar 2021-2022, la programele, proiectele și competițiile Junior Achievement (JA) România au participat peste 254.000 de tineri și 4.700 de profesori, din 1.898 de instituții de învățământ preuniversitar și superior.

    Pentru anul școlar 2022-2023, sesiunea de înscrieri adresată profesorilor se derulează pe platforma www.jaromania.org/hub, în perioada 1-30 septembrie. Oferta educațională JA este disponibilă în BROȘURĂ.

    Prin parteneriatul cu Ministerul Educației și cu sprijinul financiar al comunității de afaceri, Junior Achievement România pune gratuit la dispoziția școlilor și universităților programe, proiecte și competiții de tip learning by doing și project-based pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și universitar. Suplimentar, sunt oferite o serie de module practice, cu activități similare celor din economia reală, menite să dezvolte competențele necesare tinerilor în profesie și în viață. Conținuturile educaționale pot fi accesate gratuit, prin intermediul platformei de e-learning JA Inspire™ sau, la cerere, în format tipărit.

    Conținuturile JA naționale și internaționale pot fi derulate la clasă ca disciplină opțională, extracurricular, auxiliar la o altă disciplină, în cadrul orei de dirigenție sau în programele Școală după Școală și Școala altfel.

    Indiferent de materia predată, cadrele didactice au posibilitatea de a opta pentru înscrierea la programele și proiectele JA asociate următoarelor discipline:
     
  • Educație antreprenorială – elevii și studenții sunt stimulați să-și formeze o gândire antreprenorială, utilă pentru a deveni inovatori, a-și asuma riscuri, a accepta provocări și a căuta soluții creative, indiferent dacă lansează o afacere sau se angajează.
  • Educație economică și financiară – elevii învață să gândească economic, să evalueze costurile și beneficiile pentru diferite decizii și să caute soluții alternative în situații variate. Cunoașterea mediului financiar și abilitățile de a gestiona banii sunt esențiale pentru a ne descurca în sistemele economice complexe din prezent. Tinerii își vor îmbogăți cultura financiară, vor căpăta încredere în ei și vor fi inspirați să adopte un comportament responsabil.
  • Dezvoltare personală – cuprinde activități special concepute pentru elevii din clasele 0-IV, anii în care cei mici trec prin cele mai importante transformări: tranziția de la familie sau grădiniță către școală, descoperirea unui mediu complet diferit și a unui nou ritm de învățare într-o diversitate de domenii.
  • Orientare profesională – elevii sunt ajutați să înțeleagă importanța continuării studiilor și cum pot descoperi valorile și pasiunile pentru alegerea unei viitoare profesii.

  • Prin activități de tip learning by doing și project-based și prin implicarea directă a consultanților voluntari din mediul de business în procesul educațional, programele, proiectele și competițiile JA apropie școala de viață și de realitatea economică, sprijinind elevii să-și însușească o serie de abilități și cunoștințe necesare dezvoltării personale și profesionale.

    Cum se poate înscrie un profesor?

    Începând din luna septembrie, după consultarea broșurii educaționale disponibilă la https://jar.ro/brosura și în funcție de disciplinele dorite, profesorii interesați – din contul de pe platforma https://jaromania.org/hub – încheie un acord pentru implementarea programelor și proiectelor Junior Achievement.
    Resursele educaționale sunt GRATUITE, adaptate pentru învățământul hibrid (în clasă și în mediul online) și accesibile de pe calculator/tabletă/telefon.
    Profesorii care aleg aceste programe la Curriculum la Decizia Școlii sau Curriculum la Decizia Comunității primesc gratuit materiale tipărite.

    Un cadru didactic se poate înscrie la maximum două discipline JA, având posibilitatea de a accesa toate resursele aferente programelor și proiectelor specifice disciplinelor alese.

    ***

    Despre Junior Achievement (JA) România
    Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională, cât și pentru dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” sunt urmate anual de peste 254.000 de elevi și studenți din 1.898 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2022, organizația a urcat pentru a patra oară în Top 10 ONG-uri din lume și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org.