După 6 ediții de succes la Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu (FCS) lansează, în toamna lui 2023, Fondul Științescu și în județul Alba, alături de Federația Fundațiilor Comunitare din România, Romanian-American Foundation şi partenerul local Fundația Bosch România, precum și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba.

 

Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani. Sunt așteptate proiecte creative, inovative și care să facă pasiunea pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) „contagioasă”. Proiectele pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Termenul limită pentru aplicare este 27 octombrie 2023.

 

„Fundația Bosch România susținea deja Fondul Științescu în Cluj și Timișoara și ne bucurăm că am reușit să contribuim la lansarea Fondului și în județul Alba. Educația pentru viitor, cu focus pe educația STEAM, reprezintă o prioritate pentru noi. În anul 2022, prin investițiile făcute, peste 2.000 de copii și tineri au fost beneficiari directi ai educației pentru viitor.”, Simona Beldiman, Director Executiv Fundația Bosch România.

 

„De-a lungul celor 6 ediții de Științescu pe care le-am derulat la Sibiu,  am finanțat 56 de proiecte, am sprijinit înființarea a 11 cluburi de programare și a unui hub educațional dedicat domeniilor STEAM. Zeci de mii de copii din județ s-au bucurat de experiențe inedite în școală sau în afara ei, experiențe care au aprins scânteia curiozității pentru aceste materii care de multe ori îi intimidează pe cei mici. Acum ne aflăm în fața unei noi provocări și anume aceea de a aprinde cel puțin la fel de multe scântei și în județul Alba. Așteptăm cu deschidere și entuziasm propunerile de proiecte din partea comunități de aici și avem convingerea că vom construi lucruri frumoase împreună.”, Ana Bugneriu, Directoare Executivă Fundația Comunitară Sibiu.

 

Cine poate aplica?

Fondul Științescu este pentru persoanele care pun mereu pasiune în ceea ce fac, dar și pentru cei care mănâncă ultimele noutăți din știință sau chiar tehnologie la micul dejun. Este binevenită și capacitatea de a explica în mod interactiv cum funcționează lucrurile cu care interacționăm zi de zi.

 

La ediția pilot Științescu Alba pot aplica:

  • Profesori și învățători (individual sau în echipă);
  • Echipe mixte compuse din elevi, profesori sau studenți;
  • Echipe de pasionați ai științelor din medii profesionale diverse (ingineri, programatori, muzeografi, cercetători, biologi, fizicieni, chimiști, artiști pasionați de STEAM etc.);
  • Organizații neguvernamentale, inclusiv asociații de părinți și absolvenți;
  • Echipe compuse din elevi de liceu sau de studenți.

 

Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanții pot face parte din mai multe echipe, însă nu pot avea rolul de coordonator decât într-un singur proiect. 

 

Experiența în educație este opțională, atâta timp cât aplicantul poate transmite pasiunea pentru științe cu entuziasm mai departe. Pe parcurs, doritorii vor fi ajutați s-o traducă mai bine pe înțelesul celor cu care își propun să lucreze. În ceea ce ține de vârstă, sunt așteptați și pasionații de 16 ani, și 70.

 

Ce fel de proiecte sunt așteptate?

 

În urma consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, prima ediție de Științescu Alba își propune să finanțeze proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):

 

  • Proiecte educaționale care includ activități de tipul “do-it-yourself” în domenii cum ar fi electronică, robotică, printare 3D și activități legate de meșteșuguri și arte;
  • Evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (târguri, expoziții, tabere, competiții pentru elevi, expediții, drumeții);
  • Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință;
  • Inițierea și dotarea de cluburi de programare și robotică în școli sau spații educaționale alternative;
  • Activități din domeniul ecologiei și a protecției mediului;
  • Programe educaționale non-formale (peer learning, schimburi de experiență);
  • Proiecte care stimulează gândirea științifică și care îi transformă pe elevi din consumatori în creatori de tehnologie.

Pentru inspirație, doritorii pot arunca un ochi peste proiecte implementate în trecut prin Fondul Științescu Sibiu.

 

Care este valoarea finanțării?

Bugetul programului pentru această ediție este de 98.668 lei. Din acest fond se vor acorda granturi de maxim 15.000 (cincisprezece mii) de lei/proiect

În funcție de evaluarea juriului care va analiza aplicațiile, bugetul propus poate suferi modificări.

 

Termenul limită pentru a aplica și modul de aplicare

Ghidul aplicantului, calendarul complet și formularul de aplicare se găsesc pe alba.stiintescu.ro.

Pentru a înscrie aplicația, formularul trebuie trimis pe adresa de mail proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro, până cel târziu vineri, 27 octombrie 2023, ora 12:00 (la prânz).

 

Înainte de a trimite aplicația finală, Fundația Comunitară Sibiu încurajează aplicanții să participe la sesiunile de consultări pe care echipa FCS le va organiza în perioada 02 – 25 octombrie 2023. Pentru a face o programare este nevoie doar de un mesaj la adresa de mail proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro. Tot acolo pot fi trimise și întrebările care apar pe parcurs.

 

De asemenea, doritorii sunt încurajați să urmărească site-ul alba.stiintescu.ro și pagina de facebook Știintescu Alba pentru a fi la curent cu schimbări și detalii care intervin.

 

Începând cu 2015, prin Fondul Științescu Sibiu au fost finanțate aproape 60 de proiecte, iar valoarea totală a finanțărilor s-a ridicat la aproape 585.000 lei.

 

***

 

Fundația Comunitară Sibiu este o organizaţie locală care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice - contribuind astfel la dezvoltarea Sibiului. Fondurile sunt oferite transparent, pe baza nevoilor donatorilor și ale comunității locale. Fundația Comunitară Sibiu își dorește un oraș viu, cu cetățeni sănătoși, activi și implicați.

 

Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor de responsabilitate socială ale companiei. De la înființare, din anul 2020, și-a stabilit drept obiectiv generarea unor schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației cu accent pe garantarea și îmbunătățirea accesului la educație, dar și pregătirea și dezvoltarea educației pentru viitor.

 

Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de polulație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice.

 

Federaţia “Fundaţiile Comunitare din România” (F.F.C.R.) are rolul de a reprezenta și a susține toți membrii săi pentru schimbare socială. F.F.C.R. asigură mecanisme pentru atragerea de fonduri, comunicarea activității, generarea și diseminarea ideilor comunitare, monitorizarea și evaluarea activităților în sprijinul fundațiilor partenere.