Este motivul pentru care, in cadrul proiectului eSkills for Jobs Romania, Asociatia Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC) impreuna cu agentia specializata in comunicarea proiectelor sociale, Media Image Factory, au organizat webinarul „Importanta competentelor digitale in formarea unei cariere”. Elevi si studenti din 21 de localitati au urmarit transmisia live si au obtinut raspunsuri la toate intrebarile pe care le aveau cu privire la acest subiect.

In Romania, numarul de locuri de munca ce implica competente digitale cerute si disponibile pe piata este net superior ofertei. Cei 7.000 de absolventi ai facultatilor de profil nu acopera nevoile anuale ale angajatorilor din sectorul ITC, care depasesc usor 15.000. Avand in vedere dinamica sectorului ITC in Romania, cererea de cadre in acest domeniu va cunoaste noi cote in urmatorii ani. Asa cum se evidentiaza in Manifestul competentelor digitale (www.asociatiat.ro), in ciuda faptului ca nivelul somajului in randul tineretului european atinge cota de 22%, angajatorii afirma ca nu gasesc candidati pentru locurile de munca vacante care necesita competente digitale. Iar acest decalaj intre cerere si oferta de forta de munca specializata tinde sa se acutizeze, la orizontul anului 2020 estimandu-se un deficit de circa 850.000 specialisti la nivel european.

Webinarul ”Importanta competentelor digitale in formarea unei cariere”, organizat de Asociatia Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), impreuna cu agentia specializata in comunicarea proiectelor sociale, Media Image Factory, face parte din proiectul european eSkills for Jobs 2016 Romania, iar principalul scop al acestuia este de a informa tinerii cu privire la rolul major pe care il au competentele digitale pentru toti cei care intra in campul muncii. Transmisia live a webinarului a fost urmarita marti, 12 aprilie, de elevi, studenti si profesori din cadrul scolilor si facultatilor inscrise in proiect, din 21 de localitati: Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Braila, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Corbu, Toplita, Vulcan, Iasi, Pascani, Mioveni, Orastie, Pitesti, Ploiesti, Focsani, Adjud si Slatina.

Studii recente ale Comisiei Europene estimeaza ca nevoia de specialisti IT la nivel European va depasi 750.000 pana in 2020. Pe masura ce tehnologia digitala devine motorul celei de-a patra revolutii industriale si se dezvolta modele de business noi, este esential ca firmele sa angajeze persoane cu inalte competente digitale, care sa contribuie la viitorul economiei digitale europene. Declara Valentin Negoita, Presedinte APDETIC.

Pentru a avea succes intr-o economie bazata pe inovare, angajatii de astazi au nevoie de un amestec de competente diferit fata de cel de pana acum. Ceea ce completeaza cu adevarat aceasta lista de calitati necesare este cunoasterea digitala, aspect pe care ne propunem sa il promovam prin campania eSkills for Job Romania. Declara Nicoleta Talpes, Manging Director Media Image Factory, partenerul campaniei eSkills 206 in Romania.
Campania eSkills for Jobs Romania face parte dintr-o ampla campanie initiata de Comisia Europeana. Initiativa a pornit de la constatarea decalajului existent intre nevoile economiei digitale, pe de o parte, si competentele si capacitatile fortei de munca actuale din statele membre, pe de alta parte. In Romania, campania eSkills for Jobs 2016 este comunicata de Media Image Factory, agentie specializata in comunicarea proiectelor sociale si culturale.

Campania eSkills 2016 in Romania include conferinte, webinars, seminarii in scoli, vizite la companii de IT, concursuri online, tabere de vara IT, competitii scolare Coding days si Hour of code.

Despre APDETIC: Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC) este o organizatie profesionala non-profit, independenta, ce reuneste cele mai importante companii producatoare si distribuitoare de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor din Romania.

Media Image Factory este o agentie de comunicare specializata in dezvoltarea si promovarea de proiecte social-culturale.
www.imagefactory.ro