România a lansat ieri Parteneriatul Global Opriți Violența Împotriva Copiilor. Premierul Sorin Grindeanu, Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, Ministru delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, secretarul de stat, Adrian Marius Dobre, și  Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, au reafirmat angajamentul Guvernului de a promova și de a proteja drepturile copilului, inclusiv prin susținerea luptei împotriva violenței. 

“Cred cu toată convingerea că trebui să schimbăm mentalitatea potrivit căreia “Unde lovește părintele, crește!”. Eu, personal, am primit și vreau să transmit mai departe educația pozitivă sau, cum numesc specialiștii, metodele de educație apreciativă, atât direct, prin  intermediul copiilor mei, cât și prin politicile publice pe care le voi promova în calitate de prim-ministru. Acestea sunt motivele pentru care m-am alăturat în lupta pentru combaterea violenţei asupra copiilor”, consideră premierul Sorin Grindeanu. 

Vezi raport... Statistici violență la nivel global

România este una dintre cele 12 țări din lume care și-au asumat rolul de campioane împotriva violenței, angajându-se să ofere servicii complete, coordonate și multi-sectoriale de prevenire și reacție la violență.

Violența împotriva copiilor rămâne un fenomen aproape invizibil, dar prezent la scară largă în România. Cele mai recente statistici arată că sunt mai mult de 15.000 de cazuri raportate de exploatare a copiilor, abuz și neglijare. În timp ce violența extremă împotriva copiilor este respinsă (de exemplu, bătăi, abuzuri sexuale, viol), există o toleranță ridicată față de mai multe forme "moderate" de violență, cum ar fi neglijarea, pălmuirea, țipatul, umilirea etc. Numărul de cazuri înregistrate a crescut cu 14% în  ultimii doi ani - probabil, ca urmare a gradului de conștientizare crescut.

Ca parte a demersurilor României de a lupta împotriva violenței, UNICEF în România în parteneriat cu Guvernul României au lansat o campanie de informare și conștientizare la nivel național și local în privinţa violenței împotriva copiilor în societate. Campania se va derula pe parcursul anului 2017 și include două spoturi video, machete pentru panotaj, campanie online și o componentă de relații publice (PR). Campania atrage atenția copiilor și adulților care sunt martorii unor acte de violență în spațiul public asupra faptului că „Nu e normal să fie normal, violența împotriva copiilor este inacceptabilă”.

„România a făcut pași importanți în lupta împotriva violenței asupra copiilor, inclusiv prin ratificarea Convenției de la Istanbul, și este una dintre țările care s-au alăturat printre primele acestui parteneriat global. Împreună cu autorități centrale și locale, ONG-uri și media, UNICEF în România va sprijini alinierea legislației și a politicilor publice pentru a preveni și a lupta împotriva violenței de orice fel, vom crește nivelul informare în ceea ce privește efectele violenței asupra copiilor prin campanii publice și intervenții la nivelul comunității, vom lucra împreună cu părinții pentru a promova metode apreciative de educare a copilului”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. „Atunci când protejăm copiii împotriva violenței, susținem dezvoltarea și creșterea lor, cu beneficii pentru societate per ansamblu, inclusiv din punct de vedere economic”, a completat Sandie Blanchet. 

Lansarea parteneriatului a adus împreună reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai corpului diplomatic, ai UNICEF în România și ai organizațiilor nonguvernamentale, precum și ai presei. Cu toții și-au exprimat angajamentul de a contribui la oprirea abuzului, exploatării și a tuturor formelor de violență împotriva copilului.

"Participarea României la această campanie globală este o oportunitate de a schimba definitiv atitudinea societății față de violența împotriva copiilor. Felicităm Guvernul pentru această inițiativă și suntem convinși că înțelege nevoia de finanțare adecvată pentru a diversifica serviciile pentru copii. Organizațiile pentru protecția copilului sunt alături, ca de obicei în ultimii 27 de ani, în acest efort de transformare a mentalităților"
, a declarat Daniela Buzducea, Președinte Onorific al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC). 
 
***
Despre Parteneriatul global Opriți Violența Împotriva Copiilor
Parteneriatul global Opriți Violența Împotriva Copiilor mobilizează guverne, fundații, Organizația Națiunilor Unite, societatea civilă, mediul academic, sectorul privat și tineri pentru a atinge noul obiectiv global de încetare a abuzului, a exploatării, a traficului și a tuturor formelor de violență și tortură împotriva copiilor (Sustaineble Development Goal (SDG ) 16.2.). România este una dintre cele 12 țări care și-au asumat rolul de campioane împotriva violenței, angajându-se să ofere servicii complete, coordonate și multi-sectoriale de prevenire și reacție la violență. Aceste țări sunt dispuse să consolideze legislația pentru a proteja copiii împotriva tuturor formelor de violență și exploatare. Ele aduc toate sectoarele împreună într-o mișcare pentru a pune capăt violenței și oferă copiilor un rol semnificativ în centrul acestei mișcări. Totodată, țările campioane vor sprijini eforturile globale de luptă împotriva violenței asupra copilului prin schimburi de experiență și advocacy.