Inceput in 2013 in gradinitele din zona rurala a judetului Constanta, proiectul ”Aventurile Pompierului Zahar Ars” s-a bucurat de un succes neasteptat, care a determinat echipa de voluntari Baylor sa isi doreasca sa continue proiectul si in anii urmatori.

In 2015, cu sprijinul OMV Petrom, echipa de voluntari Baylor isi propune sa sustina reprezentatii in fata a cel putin 1000 de copii din gradinitele din judetul Constanta. 

Astfel se continua activitatile din 2014 cand, tot cu sustinerea OMV Petrom, papusarii au sustinut reprezentatii in 14 gradinite din localitati din zona costiera a Marii Negre, in fata a 1022 de copii, aceeasi zona fiind aleasa si pentru reprezentatiile din 2015, deoarece au ramas numeroase gradinite unde echipa Pompierului Zahar Ars nu a ajuns inca. De asemenea pe perioada vacantei de vara piesa de teatru “Aventurile Pompierului Zahar Ars la malul marii” va fi jucata si in fata copiilor care sunt implicati in activitati desfasurate de diferite institutii. 

Membrii trupei de teatru sunt elevi de liceu care desfasoara activitati de voluntariat in cadrul Fundatiei Baylor Marea Neagra. Piesa de teatru de papusi are cinci personaje (Pompierul Zahar Ars, Regina Zurluzi, Dragonul paznic, Doctorul Bandajescu si fiorosul Dintosul, seful trupei de microbi) care sunt manuite de voluntarii Baylor, acestia fiind si autorii scenariului, care a fost conceput pe intelesul copiilor, imbinand elemente distractive cu informatii educative.

“Cel mai mult imi place in acest proiect faptul ca ne ofera ocazia de a intra in contact direct cu copiii, de a le oferi informatii concrete si utile pe intelesul lor (prin intermediul papusilor). Este incantator modul in care acestia se implica in actiunea povestii in timp ce noi o prezentam, iar reactiile si zambetele lor de la final cand au ocazia sa cunoasca papusile sunt cele care ne motiveaza si ne incarca de energie. Ma bucur sa fiu parte din echipa care da viata mesajelor Pompierului Zahar Ars si a prietenilor acestuia”, a declarat unul dintre voluntarii-papusari.
 
Gradinitele vor primi prin intermediul acestui proiect si o inregistrare video a piesei de teatru de papusi, pentru a continua promovarea unor deprinderi corecte de igiena personala. 

Proiectul se va incheia cu sarbatorirea Zilei Internationale a spalatului pe mani, pe 15 octombrie, cand vor fi premiate gradinitele a caror copii au aplicat cel mai bine cele invatate de la Pompier prin folosirea produselor de igiena personala primite dupa reprezentatie (pasta si periuta de dinti, sapun, plasturi, etc). 
 
Proiectul este cofinantat de OMV Petrom cu suma de 46 200 lei.
 
Fundatia Baylor Marea Neagra este singurul reprezentant al retelei BIPAI in Romania care, prin Centrul de Excelenta, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor din regiunea Dobrogei, ce sufera de boli infectioase. Din 2001 si pana in prezent, la serviciile existente (stomatologie, boli infectioase, obstetrica-ginecologie, pneumologie, testare rapida si psihosociale) s-au adaugat planificarea familiala si serviciile primare de cardiologie.