1.000 educatori, profesori, specialiști din mediul rural sunt așteptați să se înscrie pentru a transforma școala lor în una cu scLIPICI, în care TOȚI copiii știu să scrie și să citească la finalul clasei a IV-a. 
 
Datele de la Evaluarea Națională din 2020 arată că 38,03% dintre elevii din mediul rural au obținut note sub 5 la limba română, iar 46,3% sub 5 la matematică, ceea ce este de până la 2,5 ori mai mult, comparativ cu elevii din mediul urban. Bazele literației și numerației se pun în grădiniță și în clasele primare.

Fundația Noi Orizonturi vine acum în întâmpinarea nevoilor profesorilor din învățământul primar rural și lansează o serie de resurse, gândite pentru o educație personalizată și care se pot folosi online și offline. 

Două cursuri online pentru profesori de învățământ preșcolar și primar – pe care aceștia le pot parcurge în ritm propriu, dar și în discuții cu specialiști în cadrul unor ateliere lunare. Cele două cursurile sunt o noutate în peisajul educațional românesc: Evaluarea formativă a literației timpurii și Dezvoltarea literației timpurii – folosind metoda ABEL. 
 

„Abordarea pe care o promovăm pentru a stimula interesul copiilor pentru citire și scriere este metoda globală -  în care se citesc şi se scriu cuvinte în întregime, uneori chiar şi propoziţii, fără cunoaşterea prealabilă a fiecărei litere sau a corespondenței literă-sunet. Această abordare holistică este foarte utilă pentru acei copii care cunosc puține litere sau nu le cunosc deloc. Ei învață să citească cuvinte și propoziții simple, texte cu sens, pe care ajung doar mai apoi să le desfacă în unități mai mici”
ne împărtășește Maria Kovacs, expert literație și co-autor al acestor cursuri. 

Bibliotecă online, cu peste 100 de titluri de cărți special concepute pe patru niveluri de literație. Cărțile sunt cu licență deschisă, pot fi descărcate, folosite online sau printate și unele sunt acompaniate de sugestii de activități de realizat cu elevii. 
 

„Metoda globală nu este foarte cunoscută în școala românească probabil și din cauză că ne-au lipsit cărțile ilustrate cu puține cuvinte, cu texte atractive pentru copii, cu ajutorul cărora să exerseze cititul la nivelul potrivit vârstei lor de cititor. Ne-am bucurat să găsim aceste cărți în limba engleză și franceză iar cu ajutorul a peste 70 de voluntari am reușit să le traducem și să chiar să adăugăm sugestii de folosire a lor”,
spune Maria Kovacs. 

Școala de vară 2021, pentru a accelera dezvoltarea deprinderilor de citit-scris ale tuturor copiilor din comunitate. Cu recomandări de organizare și un curriculum pentru 10 zile. 
 
„După experiența verii 2020, în care am lucrat cu cinci comunități rurale din jud Cluj pentru a sprijini copiii care nu au putut trece în varianta online a școlii, am realizat și mai mult cât este de importantă o școală de vară, în care copiii, dar și învățătorii lor să vină relaxați, să lucreze în grupe mici și foarte mici, ajutați de voluntari și să re-învețe ceea ce nu au reușit în timpul anului”, declară Maria Kovacs  

Cu sprijinul PEPCO România, Noi Orizonturi a pregătit toate aceste resurse într-un website nou, astfel încât să ajungă gratuit la peste 1000 de învățători, educatori, profesori, bibliotecari dar și specialiști, voluntari care lucrează cu copii care acum învață să scrie și să citească. 
 
Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Noi Orizonturi a format, în programe de lungă durată, peste 1.500 de profesori, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România. Fundația Noi Orizonturi este lider de tabere de educație prin aventură, conducând programe de vară, în care, de-a lungul celor 20 de ani, peste 15.000 de tineri au trecut prin activități provocatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în propriile forțe. Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi sunt disponibile pe .  

Despre PEPCO România
PEPCO  este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează 2000 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Ungaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est. 
 
În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.