Copiii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” și de la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, vă invită în lumea cu #plasticzero, la expoziția de benzi desenate, realizate în cadrul proiectului „Endless Present |Limited Future“.

Începând cu data de 3 mai, ora 12.00, locuitorii orașului Alexandria vor putea admira benzile desenate realizate de copiii de la la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” și de la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat”, în cadrul proiectului „Endless Present |Limited Future“, derulat de Asociația Volum Art. Expoziția este organizată pe strada Libertății din Aexandria și accesul este liber, pe toată durata evenimentului, până pe data de 30 mai.

Poveștile ilustrate create de liceenii din Alexandria imaginează perspectiva unei lumi mai bune, dezvoltată sustenabil, fără plastic, ca soluție la criza ecologică actuală. Sub îndrumarea trainerilor, cei 19 adolescenți participanți la ateliere, s-au antrenat în tainele dezvoltării benzilor desenate (trainer Alin Ivan), ilustrației (trainer Anna Florea) și ale scrierii creative (trainer Oana Răsuceanu) pe parcursul a șase ateliere derulate în cadrul proiectului, timp de trei săptămâni, în perioada 5 – 20 martie 2022.

Atelierele s-au dovedit a fi o adevărată sursă de inspirație pentru copii, aceștia reușind să transpună în povești ilustrate modul în care și-au imaginat că ar arăta o lume mai bună, fără plastic. Inspirați de eroi reali sau imaginari, copiii au zămislit soluții pentru salvarea lumii precum „Fantoma care încearcă să schimbe lumea” (Giorgiana Adina M., 16 ani) sau „Aventurile lui Sponge Bob cu plasticul” sau „Saving the World” (Maria Carina E., 15 ani).

„Mi-a plăcut extrem de mult acest atelier. Am învățat informații despre poluare și cât de mult afectează plasticul planeta și viețile oamenilor. Am învățat să realizez o bandă desenată și cum să-mi expun ideile prin desene”, este de părere unul dintre participanți, în timp ce un alt copil crede că „Această activitate mi s-a părut foarte interesantă. Am reușit să fac o poveste minunată cu ajutorul unor oameni minunați. Cu siguranță aș mai repeta această experiență și mă bucur că am participat. ”

Poveștile lor vor fi disponibile și pe www.plasticzero.ro.

Proiectul „Endless Present |Limited Future“, dezvoltat de Asociația Volum Art și finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, și-a propus să promoveze arta vizuală ca mijloc de comunicare și să contribuie la dezvoltarea de abilități noi, creative, în rândul copiilor și adolescenților. Proiectul are totodată o componentă de educație ecologică, stimulând copiii să caute soluții pentru combaterea poluării cu plastic, una dintre cele mai serioase amenințări la adresa mediului și climei.

Cu prilejul vernisajului, părinții, profesorii, cetățenii orașului și reprezentanții autorității locale sunt invitați să aprecieze lucrările copiilor participanți și să se lase inspirați de soluțiile lor creative pentru combaterea poluării cu plastic și, de ce nu, să implementeze politici și soluții concrete în această direcție.

Despre ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE este un proiect de educație non formală și alternativă adresat copiilor cu vârste între 10 și 17 ani din Alexandria, Slobozia, Turnu Măgurele, Oltenița, Urziceni și Mizil, care a început în mai 2021 și se va desfășura până în octombrie 2022. Prin intermediul benzilor desenate și al poveștilor ilustrate, copiii din cele șase comunități vor căuta soluții pentru combaterea poluării cu plastic, una dintre cele mai serioase amenințări la adresa mediului și climei. Cu acest prilej îi vom introduce în lumea dezvoltării durabile, a economiei circulare și a resurselor regenerabile, ca modalități constructive de a contribui activ la prezervarea ecosistemului care ne este casă tuturor: Pământul.
Șase orașe, zece școli, peste o sută de copii participanți, zece profesori, șase traineri, peste șaizeci de ateliere de bandă desenată și storytelling, șapte expoziții – așa arată proiectul în cifre. Mai mult de atât, este o incursiune în imaginația copiilor care sunt stimulați să lucreze în echipă, să găsească soluții pentru combaterea poluării cu plastic, să le transpună vizual, să își dezvolte gândirea critică. Împuternicirea lor este un instrument sustenabil pentru dezvoltarea pe baze sănătoase a comunităților locale.

Ce urmează?
La mijlocul lunii aprilie se încheie seria atelierelor creative cu ultimul oraș din proiect – Urziceni. Apoi, vom continua expozițiile cu lucrările copiilor din Alexandria, Urziceni și Turnu Măgurele, unde personajele și poveștile imaginate de copii se vor lăsa admirate de noi toți și poate ne vor inspira să devenim mai responsabili și să avem mai multă grijă de lumea pe care o lăsăm moștenire copiilor noștri.

Ne puteți urmări în social media unde proiectul și fiecare atelier vor fi documentate prin povești, fotografii și video pe pagina de Facebook a proiectului și pe www.plasticzero.ro.

# # #
ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE

www.plasticzero.ro
Un proiect al Asociației Volum Art
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Sponsor principal: Kaufland

Parteneri: NorSensus MediForum, Muzeul Municipiului Bucuresti 

Manager de proiect: Judit Balint
Coordonator implementare: Corina Gligor
Traineri bandă desenată: Anna Florea, Aneli Munteanu, Alin Ivan
Traineri scriere creativă: Ana Agopian, Iulia Rugină, Oana Răsuceanu
Comunități:
Alexandria - Școala cu clasele I-VIII ”Ștefan cel Mare” și Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat”
Mizil - Școala Gimnazială nr. 1 și Liceul Teoretic ”Grigore Tocilescu”
Oltenița - Colegiul Național ”Neagoe Basarab”
Slobozia - Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” și Liceul Pedagogic ”Matei Basarab”
Turnu Măgurele - Colegiul Național Unirea
Urziceni - Școala Gimnazială ”Ion Heliade Rădulescu” și Colegiul Național ”Grigore Moisil”

Asociația Volum Art, înființată în 2010, în București, urmărește să promoveze arta contemporană și să aducă publicul larg mai aproape de ea, fiind interesată, în principal, de dezvoltarea proiectelor de artă în spațiul public și de educație artistică non-formală îndreptate spre publicul tânăr.
Proiectul ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE beneficiază de o finanțare nerambursabilă (85% Grant SEE și 15% bugetul național) în valoare de 922.018,50 lei (187,364 euro).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3 3 miliarde între 1994 și 2014 și 1 55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 2021. 

Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.