Modelul „Oportunitati pentru Adolescenti” va fi implementat pe o perioada de trei ani si se adreseaza adolescentilor, fete si baieti, cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani, care au posibilitati reduse de dezvoltare si locuiesc in zone dezavantajate din sectorul 4, Bucuresti. El are la baza analiza determinantilor ce influenteaza viata adolescentilor din Romania, dar si a serviciilor dedicate acestora la nivel local, analiza realizata in parteneriat cu MTS.

„Acest model de interventie dedicat adolescentilor din mediul urban vine intr-un moment cheie pentru politicile de tineret din Romania. Luna aceasta a fost adoptata pentru prima oara in ultimii 25 de ani Strategia Nationala pentru Tineret, iar ca aceasta sa devina operationala are nevoie de modele de interventie dedicate tinerilor la nivel local. Ne bucuram ca Ministerul Tineretului si Sportului, autoritatea locala, in cazul de fata, Primaria Sectorului 4, UNICEF si societatea civila pun bazele unei interventii inovative adresate adolescentilor", a declarat dnul. Cosmin Cristian, Secretar de Stat Ministerul Tineretului si Sportului.

Potrivit Institutului National de Statistica, in 2013, in tara noastra erau 1,7 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani, reprezentand aproximativ 9% din populatia totala. In perioada adolescentei, dezvoltarea copiilor este afectata de multiple vulnerabilitati. Cu aproape unul din zece copii nascut de o adolescenta cu varsta intre 15 si 19 ani, Romania se afla in primele locuri din UE la numarul de nasteri inregistrate la aceasta categorie de varsta. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool si tutun de la varste mici sunt in crestere, iar 10% dintre adolescentii aflati la varsta de 16 ani au consumat cel putin o data substante noi cu proprietati psihoactive.
Mai mult, in anii 2010-2011 si 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii de 15-18 ani nu erau cuprinsi in sistemul educational. Tara noastra se afla pe primul loc in UE la procentul de adolescenti si tineri de 15-24 ani (17,4%) care nu sunt in sistemul educational, nu beneficiaza de vreo forma de pregatire profesionala sau nu au loc de munca.

„Adolescenta este o varsta a dezvoltarii, dar si una a provocarilor si a riscurilor. Este important ca in aceasta perioada tinerii sa beneficieze de informatii relevante de la specialisti si de oportunitati pentru a se dezvolta. Desi locuiesc in capitala tarii si au acces la resurse, adolescentii din Bucuresti sunt expusi la o serie de riscuri. Prin intermediul Centrului de Resurse putem sa le oferim adolescentilor aflati in situatii de risc acces in mod integrat la serviciile de care au nevoie pentru a fi protejati”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Modelul de interventie “Oportunitati pentru Adolescenti” are ca scop imbunatatirea integrarii sociale a adolescentilor vulnerabili din Sectorul 4, Bucuresti si presupune deschiderea unui Centru de Resurse unde adolescentii pot beneficia de consiliere de sprijin si recuperare, interventii in situatii de criza, consiliere informationala si in vederea dezvoltarii personale, orientare vocationala si profesionala si evaluare psiho-sociala. Se preconizeaza ca in primul an de implementare vor fi informati peste 1.500 de adolescenti si alti 200 vor beneficia de oportunitati de dezvoltare in cadrul Centrului de Resurse creat in Sectorul 4, Bucuresti (Sos. Berceni, nr. 12A, et. 2, sector 4). De asemenea, peste 30 de profesionisti vor participa la cursuri de formare pe teme relevante, iar metodologia de lucru in cadrul Centrului de Resurse va fi dezvoltata.

„Cele mai recente statistici oficiale arata ca adolescentii romani sunt tentati de alcool, de tutun si de droguri de la varste din ce in ce mai fragede, in medie de la 13 ani. Iar la 17 ani ajung sa le consume pe toate trei, cei mai multi din curiozitate. Ca atare, este esentiala informarea lor cu privire la riscurile la care se expun atunci cand devin consumatori. Pana acum, ALIAT  a oferit servicii de informare si sprijin pentru peste 3.000 de adolescenti romani, atat in scoli si licee, cat si in medii informale de socializare, o expertiza care va fi valorificata mai departe in centrele de resurse pentru adolescenti, inclusiv in Bucuresti", a declarat dnul. Bogdan Glodeanu, Director Executiv la Asociatia ALIAT.

Un alt instrument pus la indemana adolescentilor este platforma online www.adolescenteen.ro, unde ei vor putea interactiona cu specialisti de la nivel national si local pe teme de interes si vor putea accesa informatii despre oportunitatile de dezvoltare disponibile in Bucuresti.

Nu in ultimul rand, modelul de interventie isi propune sa contribuie la intarirea modalitatilor de colaborare inter-institutionala in furnizarea de servicii integrate adolescentilor si sa ofere evidentele necesare influentarii politicilor nationale cu privire la adolescenti. In total, de interventiile  din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 10.000 de adolescenti.

Despre programul Model Oportunitati de dezvoltare pentru toti adolescentii
 
Background
La ora actuala, in Romania, sunt 1,7 milioane de adolescenti cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani. In aceasta perioada de dezvoltare, evidentele indica faptul ca adolescentii intampina vulnerabilitati multiple. 
Cu aproape unul din zece copii nascut de o mama adolescenta cu varsta intre 15 si 19 ani, Romania se afla in primele locuri din UE la numarul de nasteri inregistrate la aceasta categorie de varsta. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool si tutun de la varste mici sunt in crestere, iar 10% din adolescentii aflati la varsta de 16 ani au consumat cel putin o data substante noi cu proprietati psihoactive. 
In anii 2010-2011 si 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu varste intre 15 si 18 ani nu erau cuprinsi in sistemul educational, contribuind astfel la cresterea in timp a somajului in randul tinerilor. Cand toate aceste probleme apar, resursele existente la nivel local trebuie sa intervina in beneficiul adolescentilor.  
Alegerile facute in adolescenta influenteaza puternic stilul de viata de mai tarziu, de unde si importanta de a face alegeri sanatoase la aceasta varsta. In acelasi timp, studii facute asupra dezvoltarii creierului subliniaza gradul crescut de flexibilitate al acestuia in perioada adolescentei, perioada in care pot fi dezvoltate abilitati care nu au fost achizitionate in copilarie. Aceasta a  doua perioada importanta din viata se prezinta ca o a doua sansa pentru adolescentii vulnerabili.
 
Solutie
Pentru a veni in sprijinul adolescentilor, fete si baieti, cu varste intre 10 si 18 ani, UNICEF a dezvoltat un model de interventie integrata pe care il va implementa pe o perioada de trei ani in cinci orase: Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta si Bacau.
Modelul a fost dezvoltat plecand de la analiza determinantilor ce influenteaza viata adolescentilor din Romania si a serviciilor existente pentru acestia la nivel local, analize derulate in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului. 
 
Componente ale modelului
• Acordarea sprijinului adecvat  adolescentilor, consiliere si informare cu privire la drepturi, mobilizarea resurselor comunitare, pregatirea si informarea membrilor comunitatii cu privire la sanatate, consiliere profesionala, oportunitati de voluntariat;
• Schimburi de experienta, informare si formare in cadrul unor spatii dedicate adolescentilor; 
• Imbunatatirea cunostintelor, atitudinilor si practicilor despre si cu adolescenti, cu accent pe reducerea comportamentelor de risc;
• Cresterea accesului la servicii sociale pentru adolescenti, inclusiv pentru cei cu mai putine oportunitati; 
• Cresterea capacitatii de a aborda problemele sociale la nivel comunitar pentru un numar de cinci autoritati locale, prin organizarea de sesiuni de informare si formare a profesionistilor si beneficiarilor din comunitati;
• Sustinerea unui numar de cinci centre de resurse pentru adolescenti;
• Scaderea presiunii asupra sistemului de protectie sociala prin adresarea la nivel local a problemelor si nevoilor adolescentilor;
• Consolidarea cooperarii intre actorii locali prin organizarea de intalniri de lucru cu asistentii sociali si medicali comunitari sau angajati ai serviciilor sociale ale primariilor; 
• Consolidarea strategiei nationale in domeniul adolescentilor si tinerilor, dar si a altor strategii sectoriale (e.g. strategia nationala de sanatate).
 
UNICEF impreuna cu adolescentii si partenerii au creat un instrument destinat in prima faza adolescentilor, o platforma online, www.adolescenteen.ro, unde pot accesa informatii relevante si speram de interes pentru ei. Subiectele abordate tin de sanatate, de educatie, dar mai ales de oportunitatile pe care le pot accesa la nivel local. Saptamanal, pagina va fi updatata pentru a anunta evenimentele organizate la nivel de Centre de Resurse pentru adolescenti. De asemenea, platforma este un spatiu unde adolescentii pot intra in contact cu specialisti din diverse domenii pentru a afla informatii de interes si unde pot chiar ei sa posteze articole dezvoltate de ei. Platforma mai contine o harta a furnizorilor publici si privati care au servicii destinate inclusiv adolescentilor. 
 
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.
 
Despre ALIAT
Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) este o asociatie non-guvernamentala si non-profit infiintata in anul 1993 de specialisti in sanatate mintala care activeaza in domeniul tratamentului abuzului si dependentei de alcool si droguri. ALIAT este in prezent cel mai reprezentativ ONG in domeniul tratamentului dependentei de alcool si droguri din Romania, contribuind semnificativ la formularea politicilor guvernamentale si a legislatiei in domeniul consumului de substante psihoactive.