Incepand cu luna iunie, ANBPR a semnat un acord de colaborare cu OvidiuRo prin care va pune la dispozitia asociatiei, in functie de proiectele acestora, spatiul si tehnologia din bibliotecile publice. La ora actuala, aproximativ 2300 de biblioteci publice din tara sunt conectate la internet, au calculatoare, proiectoare si alte echipamente tehnice, pe langa salile modernizate de lectura sau conferinte.  

Cele doua proiecte principale OvidiuRo ce urmeaza sa fie implementate cu sustinerea ANBPR sunt: 
1. Atelierele de vara sotron – In acest an, sunt estimati 300 de profesori si 400 de elevi participanti, in perioada iulie-august. Prin diverse ateliere ce au loc cu profesorii sau impreuna cu copiii,  acestia invata diverse lucruri despre ei, se pot dezvolta personal mai mult si, cel mai important, copiii din aceste comunitati sunt pregatiti pentru gradinita si activitatile cu ceilalti copii. 
 
2. Fiecare copil in gradinita – In acest moment, doua treimi din copiii vulnerabili de 3-5 ani din Romania nu sunt inscrisi la gradinita (spre comparatie, 77% dintre cei din familii de mijloc frecventeaza gradinita). Problema este indeosebi in mediul rural, iar prin parteneriatul cu ANBPR, OvidiuRO va avea infrastructura inclusiv in aceste zone pentru a gazdui intalnirile dintre asociatie, profesori si parinti si va putea, totodata, indrepta copiii catre biblioteca, unde pot gasi un spatiu de joaca, de studiu si se vor putea implica in activitati organizate de biblioteci. 
 
Datorita procesului de modernizare prin care au trecut bibliotecile publice in ultimii ani, aceste au deveni o resursa indeosebi din mediul rural, unde oferind un spatiu in care localnicii si in special copiii au acces la internet si diverse informatii generale ce ii ajuta in rezolvarea problemelor personale sau administrative, unde cei mici  isi pot face temele, pot veni pentru a petrece timp dupa ore, au acces la internet gratuit sau unde pot lua parte la diverse evenimente ce ii ajuta la dezvoltarea atat personala, cat si a comunitatii locale. 

Unul dintre proiectele dezvoltate in prezent de ANBPR este Agora culturala @ Biblioteca ta unde oamenii din judetele Sibiu, Cluj, Braila si Bucuresti pot documenta povestea comunitatii lor prin tehnicile de digital storytelling si ajutorul bibliotecarilor pregatiti in acest sens. Proiectul aduce astfel o maniera creativa de a recupera si pastra memoria colectiva a etniilor si de a trasa un portret prezent al culorii comunitatii locale.
 
***
Despre ANBPR
ANBPR este cea mai reprezentativa asociatie profesionala a bibliotecarilor si bibliotecilor publice din Romania, preocupata de bunastarea si performantele profesionale ale membrilor sai, de evolutia domeniului cultural national, si de emanciparea de substanta a comunitatilor. Pornind de la principiile de baza ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare sociala si competitivitate – ANBPR pledeaza pentru revigorarea statutului si misiunii bibliotecarului in societate, pentru sustinerea educatiei culturale de calitate si a diversitatii in cultura.
 
Despre OvidiuRO si programul Fiecare Copil in Gradinita
Din 2010, cand OvidiuRo si Ministerul Educatiei au lansat programul "Fiecare Copil in Gradinita", care isi propune sa faca educatia prescolara o prioritate nationala si sa transforme programul "Fiecare Copil in Gradinita" intr-un program national, accesibil tuturor copiilor saraci, pana in 2020.  In prezent, "Fiecare Copil in Gradinita" ajuta 2.200 de copii din 45 de comunitati din 11 judete - unde media de prezenta a copiilor saraci s-a dublat de cand a inceput programul. Programul incurajeaza parintii saraci sa-si trimita copiii de 3-5 ani la gradinita, prin conditionarea de prezenta zilnica a acordarii unui stimulent de 50 de lei pe luna, sub forma tichetelor sociale.