ALFABETAR, cea mai modernă platformă online cu resurse de evaluare și lucru la clasă, pentru prevenirea și reducerea decalajelor de literație, a fost lansată și poate fi folosită gratuit de toate instituțiile de învățământ din România. Platforma vizează ca în primul an de activitate să ajungă la mii de cadre didactice din întreaga țară.
 
Echipa Edu Networks și organizațiile partenere au prezentat miercuri, 19 mai, funcționalitățile platformei ALFABETAR. Aceasta poate fi integrată de acum înainte în procesul de învățare la clasă.
 
Platforma a fost dezvoltată de o echipă de specialiști în literație cu experiență de peste 20 de ani și recomandă resurse și instrumente pe care profesorii le pot folosi, în mod gratuit, pentru a evalua și îmbunătăți competențele de literație ale elevilor. Toate resursele pedagogice din platformă sunt dezvoltate în acord cu programa școlară. Sunt, de asemenea, recomandate patru instrumente de evaluare, ușor de aplicat, ale căror rezultate vor indica nivelul de literație al fiecărui copil în parte.
 
Prin ALFABETAR profesorii de învățământ preșcolar, învățătorii și profesorii vor putea avea acces la instrumente de evaluare, ghiduri pedagogice, materiale gata de folosit la clasă, propuneri de activități adaptate nivelurilor de vârstă sau competență ale copiilor. Din ALFABETAR se pot accesa cărți (digitale sau recomandări de lecturi clasate pe teme sau nivel de complexitate), însoțite de ghiduri cu activități pe care profesorii pot să le utilizeze la clasă, în lucrul cu elevii și totodată recomandări de formări legate de literație.
 
„Salut demersul Edu Networks de a dezvolta pentru sistemul educațional din România o platformă precum ALFABETAR, care poate contribui semnificativ la reducerea decalajelor de literație ale elevilor din școlile noastre. Acest demers, gândit pentru a sprijini activitatea cadrelor didactice cu instrumente concrete, deschide drumul pentru o evoluție armonioasă a viitorilor adulți. Susțin inițiativa Edu Networks și încurajez profesorii să utilizeze în lucrul cu elevii, la clasă, resursele aduse la un loc în ALFABETAR. Este esențial să susținem dezvoltarea elevilor pentru un viitor mai bun”, a declarat Radu Szekely, Secretar de Stat pentru Echitate și Egalitate de Șanse, Ministerul Educației.
 
„Suntem încântați să putem anunța oficial că platforma ALFABETAR este deschisă gratuit pentru toate cadrele didactice din România începând chiar de astăzi. Aceștia pot prelua resursele puse la dispoziție de membrii Edu Networks și pot începe deja să lucreze cu elevii lor pentru evaluarea, diminuarea și reducerea decalajelor de literație ale copiilor”, a declarat Andreea Nistor, reprezentant Edu Networks.
 
Resursele didactice și instrumentele de evaluare pe care le include au fost dezvoltate de către: Fundația Noi Orizonturi, Asociația OvidiuRo, InfinitEdu, BRIO, Asociația pentru Valori în Educație, Asociația Română de Literație, Asociația Cu Alte Cuvinte, Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România. Platforma a fost realizat cu susținerea  BRD Groupe Société Générale, BRD Asset Management și BRD Asigurări și Pensii.
 
***
Despre alianța Edu Networks
Edu Networks este o alianță formată din 9 ONG-uri care lucrează împreună și totodată în aceleași 114  școli, pentru ca 50.000 de elevi să vină cu drag la școală. Din acest program fac parte: Fundația Noi Orizonturi, Asociația OvidiuRo, Asociația InfinitEdu, Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România (ALSDGC), Finnish Teacher Training Center,  Școala de Valori, Romanian Business Leaders (RBL), iar programul este coordonat de către Asociația pentru Valori în Educație (AVE).
 
Despre Grupul BRD 
BRD - Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România și unul dintre cele mai importante grupuri financiare ale țării. Banca operează o reţea de 584 de unități și ocupă o poziţie de top pe piaţa finanțărilor pentru clienții persoane fizice, și, de asemenea, pe piața instrumentelor de plată fără numerar, cu aproximativ 2,5 milioane de carduri şi o reţea de acceptare de aproximativ 30,000 POS și aproape 1,400 ATM-uri. Banca este un jucător important pe piața creditelor pentru companii locale și multinaționale și este liderul pieței de factoring din România. Activele sale totale, la sfârșitul lunii martie 2021, erau de 63,2 miliarde RON.
BRD este în centrul unui grup financiar care oferă, în coordonare cu structurile specializate ale grupului Société Générale, servicii precum leasingul financiar și operațional (BRD Sogelease și ALD Automotive România), administrarea de active (BRD Asset Management), asigurări de viață și generale (BRD Asigurări de Viață și SOGESSUR SA PARIS – Sucursala București), pensii private (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.), credite de consum (BRD Finance).
BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 133.000 de angajaţi în 61 de ţări şi peste 30 de milioane de clienţi individuali, companii și investitori instituționali în întreaga lume, în trei activități cheie:
·    Retail banking în Franţa
·    Retail banking internaţional, Asigurări şi Servicii financiare pentru companii
·    Global Banking şi Soluţii pentru Investitori