Premiul UNESCO – Kalinga pentru popularizarea științei recompenseaza eforturile unei persoane care a avut o carieră distinsă ca scriitor, editor, lector, director de programe de televiziune/radio/online sau producător de film, ce i-a permis acesteia sa contribuie la interpretarea științei, cercetării și tehnologiei pentru public. Este de așteptat ca persoana să aibă cunoștințe despre rolul științei, tehnologiei și cercetarii în îmbunătățirea bunăstării publice, îmbogățirea patrimoniului cultural al națiunilor și in soluționarea  problemelor umanității.
 
Premiul este finantat de catre Kalinga Foundation Trust, guvernul statului Orissa, India și Guvernul Indiei (Departamentul de Știință și Tehnologie). Acesta se acordă de către directorul general al UNESCO, în cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc în timpul Forumului Mondial al Stiintei din Amman, Iordania, în noiembrie 2017. Premiul este compus dintr-un un cec pentru suma de 20.000$, un certificat si medalia de argint UNESCO-Albert Einstein.
 
Laureatul va fi invitat să călătorească în India (cheltuielile de călătorie și cazare vor fi finanțate de Guvernul Indiei) pentru o perioadă de 2-4 săptămâni pentru a interacționa cu oameni de știință și comunicatori  în domeniul științei. Persoana laureata va fi, de asemenea, invitata să viziteze universități indiene și să participe la reuniuni în societățile științifice ale Indiei. Laureatului i se va cere să sustina cursuri în limba engleză și să participe la reuniuni pentru a prezenta progresele recente în domeniul științei și tehnologiei, precum și impactul social, cultural și educațional al științei moderne.
 
Conditii de participare:
 
• Candidatii au avut o contributie semnificativa la popularizarea stiintei si au o cariera care le-a permis sa interpreteze stiinta, cercetarea si tehnologia catre public, fie national, regional, sau international.
• Premiul poate fi oferit doar persoanelor individuale, o lucrare produsa de 2 sau mai multe persoane nu va fi luata in considerare.
• Candidatii trebuie sa fie buni cunoscatori ai limbii engleze.
 
Castigatorul este selectat de către directorul general UNESCO, pe baza evaluarilor si recomandarilor facute de un juriu international.
Persoanele interesate sa candideze la acest Premiu sunt invitate sa trimita sau sa depuna personal la Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, str. Anton Cehov nr. 8, sector 1, Bucuresti, un dosar de candidatura in limba engleza. Pentru detalii privind continutul dosarului scrieti-ne la unesco@cnr-unesco.ro.
 
Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO va selecta o persoana pe care o va propune spre nominalizare la Premiul UNESCO Kalinga pentru Popularizarea Stiintei. Termenul limită de primire a dosarului de candidatura este 3 mai 2017.