Fundația Roma Education Fund Romania a lansat ieri, 29 august, cu sprijinul Fundației VELUX, Programul de Burse în Pedagogie (parte a Programului Internațional, implementat în 4 țări (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Romania).

Grup țintă vizat: Beneficiarii proiectului de bursă vor fi liceeni de clasele a IX-a de etnie romă, din liceele cu profil pedagogic. 
Perioada de finanțare: se dorește finanțarea pe toată perioada implementării proiectului, cu posibilitatea de prelungire în conformitate cu perioada de desfășurare a studiilor liceale. 

Susținere materială / financiară / mentorat: Proiectul este planificat să ofere sprijin finaciar și mentorat pentru tinerii adolescenți aflați în primul an de liceu, care provin din familii cu situație socio-economică dificilă, pentru plata coșului zilnic, a transportului în comun și a căminului (dacă este cazul). De asemenea, se va asigura un sprijin suplimentar în valoare de 800 de euro pe an, pentru beneficiarii programului, care vor ajunge în ultimii 2 ani de studii liceale pedagogice. Odată cu oferirea acestui sprijin, se vor mai avea în vedere atât plasarea în stagii de practică în grădinițe locale, precum și o tabără de vară organizată, care va consolida abilitățile de predare ale beneficiarilor. Cei mai de succes 75% dintre beneficiarii care au absolvit studiile, vor fi încurajati să urmeze studii pedagogice la nivel de licență și vor putea beneficia de o bursă anuală în timpul studiilor lor, din cadrul programelor de licență.

Fundația Roma Education Fund Romania se așteaptă ca acest proiect să aibă două efecte:
1. creșterea capacității de inserție profesională a femeilor rome care provin din medii sărace, în locuri de muncă calificate, în localitățile în care proiectul va fi pus în aplicare;
2. maximizarea frecventării grădiniței de către copii romi, prin crearea de oportunități de calificare a personalului de etnie romă în grădinițe, ceea ce va atrage părinții romi să-și înscrie copiii în învățământul preșcolar.

Obiectiv pe temen mediu și lung: până în anul 2022, aceste cadre didactice, de etnie romă, nou calificate în domeniul pedagogic, să fie extrem de competitive pe piața forței de muncă și angajate în instituțiile de învățământ din toată țară. De asemenea, este vizată îmbunătățirea relațiilor profesionale/sociale din grădinițele respective, între copii și părinți romi și colegii ne-romi.

Valuarea totală a proiectului: În cele patru tări (Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia) în care se implementează proiectul este de: 2,412,751 EUR (Velux |EUR 1,139,000 || Roma Education Fund | EUR 1,273,751).

Modalitate de aplicare: Prin completarea FORMULARULUI
Data limită de aplicare: 26 Septembrie 2016, ora 16:00.

Adresa de transmitere a aplicației: ddumitru@romaeducationfund.org sau prin poștă la adresa : București, Str. Vaselor nr. 60, et. 3, în atenția D-lui. Dănuț Dumitru - Contacte telefonice - Fix: +40.21.2000.620 | Mobil: +40.725.999.960.