Romanian Science Festival lansează o nouă inițiativă care să aducă elevii mai aproape de științe. „Scrisori către viitori oameni de știință” este un program care dorește să conecteze elevi care provin din toate mediile sociale, cu oameni de știință. Prin această nouă inițiativă, organizatorii își propun să contureze mai bine imaginea unui om de știință adevărat, să aducă informații despre cum poți deveni un om de știință sau cercetător, cu ce se ocupă un om de știință, ce este cercetarea și să încurajeze elevii spre viitoare cariere în domeniile STEM. Prin interacțiunea directă cu români cercetători din diasporă și din România, elevii vor forma o legătură autentică care va reduce preconcepțiile și stereotipurile existente despre ce înseamnă o carieră în domeniul științific și va oferi o imagine cât se poate de vastă a diferitelor opțiuni de carieră specifice fiecărei discipline STEM. O astfel de experiență poate să motiveze copiii să devină interesați în viitoare cariere științifice. 
 
Inițiatorul acestui program este Dr. Oana Truică, Cercetător în Biotehnologie, cu doctoratul la Universitatea Babeș-Bolyai și mentor în cadrul Romanian Science Festival, care în prezent lucrează în domeniu în Chicago. Oana este implicată într-o inițiativă similară în SUA și s-a gândit că ar fi benefic și pentru copiii din România să aibă o experiență similară. 
 
„Această inițiativă are două elemente inovative. În primul rând, pune accentul pe mentoratul dintre cercetător și elevi. La RSF credem că știința trebuie să fie pentru toți. De prea multe ori disciplinele științifice par inaccesibile copiilor. Dar dacă ai șansa ca cineva să îți povestească cu pasiune despre o carieră în această direcție s-ar putea să fie un moment definitoriu pentru viitorul tău. Al doilea element inovativ este că acest mentorat are loc prin intermediul corespondenței clasice scrisă de mână. În era emailurilor și a rețelelor de socializare, prea puține ocazii mai avem să ne exprimăm gândurile cu stiloul în mână. Inițiativa dorește să stârnească interesul copiilor față de această practică uitată de ceva vreme.” - a declarat, Dr. Oana Truică, inițiatoarea acestui program din cadrul RSF. 
 
Romanian Science Festival își dorește să ofere elevilor oportunități pentru a descoperi științele și modele pentru a urma o carieră în domeniile STEM. 
 
CUM SE VA DESFĂȘURA PROGRAMUL
Romanian Science Festival invită profesorii de științe sau diriginții să înscrie o clasă întreagă pentru a lua parte la această inițiativă. Organizatorii vor selecta în prima fază 3 clase participante dintre cele care aplică la program. 
 
Profesorii participanți vor facilita experiența unică a  elevilor de a interacționa direct prin intermediul scrisorilor cu oameni de știință care au o cariera excepțională în domeniile STEM. Organizatorii vor asigura ca perechea elev-cercetător astfel formată să fie una compatibilă din perspectiva intereselor comune. 
 
Romanian Science Festival este o comunitate de peste 100 de cercetători și oameni de știință, majoritate din diaspora academică, dar nu numai. Astfel că fiecare cercetător participant la program va schimba cel mult 4 scrisori cu elevul atribuit în cursul anului școlar 2021-2022. Prin intermediul scrisorilor, mentorul RSF va încerca timp de un an să stârnească interesul elevului pentru o anumită disciplină științifică sau să îi dea sfaturi de carieră. 
 
CUM SĂ PARTICIPI LA PROGRAM 
Pentru a face parte din programul „Scrisoare pentru viitori oameni de știință”, un profesor de știință sau un diriginte trebuie să înscrie o clasă întreagă. Aplicația constă în completarea formularului online până pe 30 iunie. Astfel că, în septembrie când începe școala, schimbul de corespondență va demara.
 
Romanian Science Festival a luat ființă în 2019 în urma a două proiecte pilot de promovare a științelor care au avut loc în trei orașe: Baia Mare, Pitești și Timișoara. În prezent RSF este o comunitate de peste 100 de mentori care demarează și se implică în diferite inițiative cu scopul de a face disciplinele științifice mai accesibile elevilor. În ultimii doi ani, mentorii RSF au reușit să aducă științele în multe comunități școlare din toate colțurile țării, astfel expunând direct peste 100.000 de elevi la conținut științific într-un mod interactiv și accesibil prin diferite acțiuni, programe online și evenimente. Elementul cheie al RSF este comunitatea de mentori formată din cercetători români din diaspora academică, astfel construind legătura dintre expertiza românească excepțională cu mediul educațional din România.